Ολοένα και πιο κοντά στο να λάβει σημαντικές αποφάσεις βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά από το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός συμφωνεί πλέον με όλους όσοι τονίζουν ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός από την μία και οι αλλαγές που έγιναν στο κυβερνών κόμμα δεν απέδωσαν όσο θα έπρεπε και εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί πρώτα στο επίπεδο του κόμματος, μια και εκτιμά ότι οι υπουργοί χρειάζονται λίγο χρόνο ακόμα ώστε να δώσουν ένα ικανό δείγμα γραφής.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται αντικαταστάσεις προσώπων τόσο σε γραμματείες όσο και σε τομείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στα χέρια του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν εισηγήσεις και αλλαγή της κυρίας Μαρίας Συρεγγέλα από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να κάνει ένα restart στο κόμμα, σηματοδοτώντας έτσι την αντίστροφη μέτρηση στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές.

Βασικό χαρακτηριστικό των κινήσεων θα είναι η ανανέωση και η ενίσχυση των σχέσεων του κόμματος με την κοινωνία. Ειδικά για το πρόσωπο του γραμματέα της ΝΔ ουδείς γνωρίζει το παραμικρό, με τον πρωθυπουργό πάντως να θεωρείται σίγουρο πως θα θελήσει να αιφνιδιάσει.

Παράλληλα το σενάριο ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού δείχνει να μην φεύγει από το πεδίο του πρωθυπουργικού γραφείου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για ένα κοντινό ενδεχόμενο. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες που τις έχει συνδέσει με πρόσωπα, παρ’ όλα αυτά όμως δε βιάζεται στο να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.

Έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση έχει μπροστά της τόσο την ψήφιση του προϋπολογισμού όσο και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυο σημαντικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες που μπορεί να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την όποια αλλαγή στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

vradini.gr