Εικόνα αποκλιμάκωσης των αναπνευστικών λοιμώξεων από εποχικές ιώσεις όπως η γρίπη καταγράφει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Οι επισκέψεις σε γιατρό από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης την περασμένη εβδομάδα μειώθηκαν σε ποσοστό κάτω του 10% (στο σύνολο των επισκέψεων), με τη μείωση να καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ πτώση παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα περιστατικά σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού που έκαναν εισαγωγή σε 11 μεγάλα νοσοκομεία από όλη την επικράτεια ήταν περίπου 45 ανά 1.000 εισαγωγές, από 80 ανά 1.000 εισαγωγές που ήταν τη δεύτερη εβδομάδα του έτους.
Tην περασμένη εβδομάδα δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 168 θάνατοι λόγω COVID-19, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα τέλη της εβδομάδας ήταν 153. Επιπροσθέτως καταγράφηκαν δύο νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και δύο επιπλέον θάνατοι λόγω της νόσου. Συνολικά από την αρχή της περιόδου επιτήρησης της εποχικής γρίπης για φέτος (αρχές Οκτωβρίου 2022) έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 55 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και 17 θάνατοι.
Κυριαρχεί η «Ομικρον 5»
Οσον αφορά τον SARS-CoV-2, το στέλεχος ΒΑ.5 («Ομικρον 5»), το οποίο καλύπτει και το επικαιροποιημένο εμβόλιο που υπάρχει από το φθινόπωρο στη χώρα μας, εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο στέλεχος της «Ομικρον» στη χώρα μας (απομονώνεται στο 70% των δειγμάτων, έναντι 30% που αφορούν την «Ομικρον 2»). Αυξητική τάση καταγράφεται όσον αφορά τα περιστατικά COVID-19, για τα οποία ευθύνεται η υποπαραλλαγή CH.1.1, που έχει γίνει γνωστή και με την ονομασία «Ορθρο» και η οποία είναι «υποψήφια» για να επικρατήσει το προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του SARS-CoV-2, την πρώτη εβδομάδα του έτους η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή αποτελούσε το 35% των δειγμάτων της «Ομικρον 2» που ανέλυσε το Δίκτυο, έναντι 29% που ήταν την τελευταία εβδομάδα του 2022 και περίπου 15% τις εβδομάδες που προηγήθηκαν αυτής.
Πιέζονται τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ, τα μεγάλα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται ασφυκτικά αυτή την περίοδο του έτους και να εμφανίζουν μετά τις εφημερίες τους εικόνες «πολέμου» στους διαδρόμους με ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα. Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες εβδομάδες οι προσελεύσεις στα Επείγοντα σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τους 1.000 ασθενείς, ενώ η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τις 8 ώρες.
«Για την απίστευτη ταλαιπωρία ευθύνονται οι ελλείψεις προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζονται στα Επείγοντα, γίνονται λιγότερες των 200 εισαγωγών», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει: «Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής ξεκινούν την εφημερία με λιγότερες από 100 κλίνες κενές και οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές συχνά χωρίς κενή κλίνη. Στις ενδιάμεσες ημέρες της εφημερίας, τις κλίνες των ασθενών που λαμβάνουν εξιτήριο τις καταλαμβάνουν ασθενείς που βρίσκονται στα ράντζα».
Σε αντίθεση με το τι ίσχυε τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας, η πίεση δεν προέρχεται από την COVID-19. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τα οποία πέρυσι στις 25 Ιανουαρίου οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 ήταν 4.694 και τα νοσοκομεία συνολικά είχαν δεσμευμένες για τη συγκεκριμένη νόσο 7.500 κλίνες. Φέτος στις 24 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν λόγω του κορωνοϊού 1.557 ασθενείς και δεσμεύονταν 3.500 κλίνες. Αντιστοίχως πέρυσι στις 24 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 1.147 ασθενείς, εκ των οποίων 624 με COVID-19. Προχθές σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 180 ασθενείς με κορωνοϊό.
Πέννυ Μπουλούτζα (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)