Ολοταχώς στον δρόμο ώστε να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον κόσμο έως το 2027, βαδίζει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με περιουσία 245 δισ. δολαρίων, Έλον Μασκ, σύμφωνα με την Informa Connect Academy. Στις αρχές του 2020, ο πλούτος του αφεντικού των Tesla, SpaceX και Χ ανέρχονταν σε περίπου 28,5 δισ. δολάρια, ενώ πριν καν μπει το 2021, σχεδόν εξαπλασίασε την περιουσία του στα 167 δισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη κινητήρια «δύναμη» παραγωγής πλούτου για τον 53χρονο είναι η Tesla, η μετοχής της οποίας σημείωσε ράλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Μάλιστα, υπολογίζεται πως η μετοχή της Tesla κυμαινόταν γύρω στα 30 δολάρια ανά μετοχή τον Ιανουάριο του 2020. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, η μετοχή είχε εκτιναχθεί σχεδόν στα 300 δολάρια ανά μετοχή.

«Αν κοιτάξετε τη λίστα με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, είτε μιλάμε για τον Έλον Μασκ είτε για τον Τζεφ Μπέζος, θα δείτε ότι γίνονται εξαιρετικά πλούσιοι γιατί ξεκινούν μια εταιρεία και την αναπτύσσουν δυναμικά», εξηγεί ο Τζέιμς Πεθοκούκης, αναλυτής οικονομικής πολιτικής στο American Enterprise Institute μιλώντας στο CNBC. «Και ο λόγος που η εταιρεία συνεχίζει να μεγαλώνει είναι επειδή παράγει κάτι πολύτιμο που θέλουν οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Η ελίτ συνήθως επενδύει μεγάλα τμήματα των assets τους στην Wall Street, ενώ τα νοικοκυριά τείνουν να στρέφονται στο real estate. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών κατέχει σχεδόν το 50% όλων των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ το φτωχότερο 50% των Αμερικανών κατέχει μόλις το 1% όλων των μετοχών, από τα μέσα του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.

«Οι ανισότητες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές που παίρνουν τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία», επεσήμανε ο Τζον Σαμπελχάους από το Ινστιτούτο Brookings, σε συνδυασμό με τις φοροελαφρύνσεις που λαμβάνουν οι ζάμπλουτοι. «Τον τελευταίο αιώνα, οι αλλαγές στη φορολογική πολιτική κατέστησαν πολύ πιο δύσκολη τη φορολόγηση των πλουσίων. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τρόποι για να παρακάμψουν την πληρωμή φόρων» συμπλήρωσε.

insider.gr