Σε… σαφάρι για εργαζόμενους που θα απασχοληθούν στις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν έχουν επιδοθεί και φέτος, για μία ακόμη χρονιά, επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης. Μολονότι η τουριστική σεζόν είναι προ των πυλών, καταστήματα δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει το βασικό προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όχι μόνο στις τουριστικές περιοχές αλλά και μέσα στον Βόλο.

«Πώς είναι δυνατό να μιλάμε για ανεργία και την ίδια ώρα να μην βρίσκουμε προσωπικό για τα μαγαζιά μας;», η απορία του προέδρου του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, Στέφανου Στεφάνου, που βλέπει τον κλάδο για μία ακόμη χρονιά, μετά την πανδημία του κορονοϊού, στο ίδιο έργο… θεατή.

Επιχειρήσεις σχεδόν παρακαλούν για προσωπικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι επαγγελματίες παρέμειναν στον χώρο μετά την πανδημία του κορονοϊού, οπότε και τα αλλεπάλληλα lockdown, οδήγησαν αρκετούς να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, φεύγουν για σεζόν στα νησιά. Δουλεύουν για σεζόν από το πρωί μέχρι το βράδυ, αποταμιεύοντας χρήματα και από το φθινόπωρο, βγαίνουν σε ταμείο ανεργίας και ζουν με επιδόματα.

Αυτή τη στιγμή ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε βοηθητικές ειδικότητες, κυρίως στην κουζίνα, στην καθαριότητα, αλλά και σε σερβιτόρους και λιγότερα κενά σε σεφ και bartenders. Παρόλο μάλιστα, που τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί για να δελεαστούν νέοι κυρίως να δουλέψουν, οι ελλείψεις σε χέρια στον χώρο της εστίασης είναι αισθητές.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές που δεν διαθέτουν μόνιμο προσωπικό. Όμως πρόβλημα υφίσταται ακόμη και μέσα στον Βόλο, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης να επιστρατεύουν μέλη των οικογενειών τους, να κάνουν ανακατανομή των πόστων για να δουλέψουν με λιγότερο προσωπικό και να γίνονται ταυτόχρονα και οι ίδιοι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Το πρόβλημα είναι το ίδιο τα τελευταία τρία σχεδόν χρόνια στον χώρο της εστίασης αλλά και σε ξενοδοχεία που λειτουργούν για σεζόν και επίσης αναζητούν εναγωνίως προσωπικό για να μπορέσουν να υποδεχθούν τους τουρίστες.

Πάντως ο κ. Στεφάνου εκτιμά ότι μπορεί το άνοιγμα της σεζόν να ανοίξει με ελλείψεις σε προσωπικό, σε ένα περίπου μήνα ωστόσο, η κατάσταση να είναι καλύτερη, με την παρουσία στον χώρο της εστίασης φοιτητών αλλά και αποφοίτων λυκείων που θα αναζητήσουν εργασία.

Ελένη Χάνου (Tαχυδρόμος)