Την ώρα που η αγωνία για τους υποψηφίους και τους γονείς τους κορυφώνεται καθώς οι βάσεις εισαγωγής για τις πανεπιστημιακές σχολές αναμένονται σύντομα o εκπαιδευτικός αναλυτής και μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης παρουσίασε στην εκπομπή «Νewsroom» του EΡΤΝews αναλυτικούς πίνακες με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις στις 100 δημοφιλέστερες σχολές.
«Οι εκτιμήσεις δεν είναι βάσεις. Να μην πάει κανείς να νοικιάσει σπίτι αν δεν τις δει» τόνισε ο κ. Στρατηγάκης ζητώντας από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων να περιμένουν λίγα εικοσιτετράωρα ακόμη.
«Την Δευτέρα με Τρίτη βγαίνουν οι βάσεις» σημείωσε. Όπως είπε στους δημοσιογράφους της εκπομπής, Στέλλα Παπαμιχαήλ και Μάκη Προβατά, οι γονείς δε θα πρέπει να αγωνιούν πώς θα βρουν σπίτι για τα παιδιά τους καθώς υπάρχουν 40.000 χιλιάδες κενές θέσεις στις σχολές.
Ποιες οι εκτιμήσεις
Σχολιάζοντας τις σημαντικές αλλαγές στις βάσεις εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο δήλωσε για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, ότι «αναμένουμε πτώση από 40 έως 130 μόρια, λόγω κακών επιδόσεων στην Ιστορία και μειωμένων αριστούχων στα Αρχαία».
Στα 500 – 600 μόρια η πτώση των βάσεων στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών
Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, όπου οι δυσκολίες στη Φυσική και τα Μαθηματικά θα οδηγήσουν σε πτώση των βάσεων έως και 500-600 μόρια. «Είχαμε τη μεγαλύτερη πτώση στο 2ο πεδίο λόγω της Φυσικής και των Μαθηματικών» επισήμανε ο κ. Στρατηγάκης.
Αναμένεται μικρή άνοδος στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας
Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, αναμένεται μικρή άνοδος, παρά τις δυσκολίες στη Φυσική. «Στην Χημεία και τη Βιολογία οι υποψήφιοι είχαν εξαιρετικές επιδόσεις, οπότε αντέστρεψαν την κακή πορεία στη Φυσική», σημείωσε ο εκπαιδευτικός αναλυτής προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Ιατρική Αθήνας θα ανέβει κατά περίπου 50 μόρια.
Από 100 έως 300 μόρια η άνοδος των βάσεων στο 4ο πεδίο
Στο 4ο πεδίο των Οικονομικών και Διοικητικών Σπουδών, η άνοδος αναμένεται να φτάσει τα 250 μόρια λόγω καλύτερων επιδόσεων στην Οικονομία. «Σε κάποια τμήματα μπορεί η άνοδος να φτάσει ακόμη και τα 300 μόρια ανάλογα με τη ζήτηση», επισήμανε ο γνωστός μαθηματικός.
Mιλώντας για τον τελευταίο πίνακα που αφορά τις κοινές σχολές ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι τα μαθήματα είναι τελείως διαφορετικά με τελείως διαφορετικού βαθμού δυσκολίας για τους υποψηφίους. «Οι κοινές σχολές είναι το μεγάλο πρόβλημα των Πανελλαδικών εξετάσεων» σχολίασε.
Η αγορά εργασίας επηρεάζει και την άνοδο των βάσεων
Ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι οι σχολές με τις μεγαλύτερες πτώσεις και αυξήσεις βάσεων επηρεάζονται από τις επιδόσεις των φοιτητών και τη ζήτηση: «Υπάρχουν σχολές που γίνονται δημοφιλείς ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς εργασίας» σχολίασε υπογραμμίζοντας τη σημασία των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όπως η νοσηλευτική και η πληροφορική.
«Η νοσηλευτική ανήκει στα επαγγέλματα του μέλλοντος λόγω της γήρανσης του πληθυσμού στον δυτικό κόσμο» δήλωσε ενώ για τους μηχανολόγους μηχανικούς τόνισε ότι έχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με τη δυνατότητα τηλεργασίας να αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.
Πηγή: ertnews.gr