Σε «απόλυτο ρυθμιστή» των χρεώσεων των πράσινων τιμολογίων του Απριλίου αναδεικνύεται η εκπτωτική πολιτική που θα ακολουθήσουν όσοι προμηθευτές ρεύματος παρέχουν discount – συνήθως με την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών τους. Κι αυτό γιατί ο μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος αποτελεί τη μία από τις δύο υπόλοιπες συνιστώσες των χρεώσεων, οδηγεί τα «πράσινα» τιμολόγια της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών σε υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον Μάρτιο.
Όπως είναι φυσικό, η επίδραση του μηχανισμού διακύμανσης είναι εμφανής στην περίπτωση των παρόχων που δεν παρέχουν εκπτώσεις στα πράσινα προϊόντα τους. Σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr, και με βάση τη μέση τιμή στην οποία διαμορφωνόταν η χονδρεμπορική έως και σήμερα (28 Μαρτίου), οι τιμές αυτών των εταιρειών για τον Απρίλιο θα είναι 14-18% υψηλότερες συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε.
Οι υπόλοιπες εταιρείες, οι οποίες παρέχουν discount, έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» σημαντικό μέρος των αυξήσεων, αν εφαρμόσουν πιο γενναίες εκπτωτικές πολιτικές τον επόμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις μπορούν να αυξομειώνονται κατά το δοκούν σε μηνιαία βάση, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα αναπροσαρμογής της τελικής χρέωσης.
Ανατιμήσεις παρά τη μειωμένη χονδρεμπορική
Οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τις χρεώσεις τους το βράδυ της Δευτέρας, 1ης Απριλίου. Για την εκτίμηση των χρεώσεων, η επεξεργασία έγινε με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 69,83 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όσο δηλαδή «τρέχει» η ελληνική αγορά έως και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή τον Φεβρουάριο (που καθόρισε τον μηχανισμό διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου) είχε «κλειδώσει» σε χαμηλότερα επίπεδα – και πιο συγκεκριμένα στα 73,61 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Σε πρώτη προσέγγιση, φαίνεται να είναι οξύμωρο η μείωση της χονδρικής αγοράς να προκαλεί αύξηση του μηχανισμού διακύμανσης. Η απάντηση ωστόσο βρίσκεται στο γεγονός ότι ο μηχανισμός αυτός εξαρτάται επίσης και από τη μεταβολή της χονδρικής του δύο προηγούμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του Μαρτίου ευνοήθηκαν από τη μεγάλη «βουτιά» (κατά -21%) που καταγράφηκε στη χονδρεμπορική μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου. Αντίθετα, η μείωση μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ μικρότερη, μόλις -5%.
Μάλιστα, στελέχη του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι όλους τους υπόλοιπους εαρινούς μήνες οι χονδρεμπορικές τιμές θα εμφανίσουν σταθεροποιητική τάση – πριν πάρουν την ανιούσα ξανά από το καλοκαίρι, με την αύξηση της ζήτησης. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι χρεώσεις «έπιασαν πάτο» τον Μάρτιο (λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας της «βουτιάς» της αγοράς από τον Ιανουάριο στον Φεβρουάριο), με τα πράσινα τιμολόγια να κινούνται την υπόλοιπη άνοιξη στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τον μήνα που διανύουμε.
Τα σενάρια για τις χρεώσεις
Ακόμη πάντως και για τις εταιρείες που δεν προσφέρουν εκπτώσεις, η επεξεργασία της φόρμουλας που έχει κάθε προμηθευτής για το πράσινο τιμολόγιό του, δείχνει πως οι ανατιμήσεις του Απριλίου θα διατηρήσουν τις χρεώσεις σε παραπλήσια επίπεδα με αυτό πριν από την ενεργειακή κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι έστω και οριακά, θα υπάρξουν χρεώσεις κάτω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την υψηλότερη τιμή να μην ξεπερνά τα 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Όσον αφορά τους παρόχους που προσφέρουν discount, υπενθυμίζεται ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες προχώρησε σε περιορισμό των εκπτώσεών τους τον Μάρτιο – προφανώς για να αντισταθμίσουν μέρος της μείωσης που προκάλεσε ο μηχανισμός διακύμανσης. Στο υποθετικό σενάριο που οι εταιρείες διατηρήσουν τις ίδιες εκπτώσεις, σύμφωνα με την επεξεργασία του Insider.gr, προκύπτει πως η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων τον Απρίλιο θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 11,7 λεπτών ανά κιλοβατώρα, αυξημένη κατά 11% από τον Μάρτιο.
Σταθερές οι παράμετροι του μηχανισμού
Τον Μάρτιο η μέση χρέωση των «πράσινων» τιμολογίων ήταν 10,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Από την άλλη πλευρά, στο σενάριο που οι εταιρείες θα αυξήσουν τις εκπτώσεις τους για τον επόμενη μήνα, επαναφέροντάς τις στα επίπεδα του Φεβρουαρίου, τότε προκύπτει πως η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 11,5 λεπτά, αυξημένη κατά 10%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις παραμέτρους του μηχανισμού διακύμανσης, κάτι που μπορεί να γίνεται ανά τρίμηνο και με ενημέρωση της ΡΑΑΕΥ ένα μήνα νωρίτερα.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, κανένας προμηθευτής δεν έχει πληροφορήσει τη Ρυθμιστική Αρχή πως πρόκειται να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές του τιμολογίου του, γεγονός το οποίο δείχνει με ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη συγκεκριμένη συνιστώσα από καμία εταιρεία.
insider.gr