Στις 33 δοµές φιλοξενίας προσφύγων της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και αυτή του Κουτσόχερου, θα κατευθυνθούν οι νέες ροές που αναμένονται απο τον Λίβανο, καθώς οι νησιωτικές βρίσκονται ήδη στο όριο των αντοχών τους. Η πρώτη χώρα που απειλείται άµεσα από την πιθανή έξαρση του προβλήµατος είναι, βεβαίως, η Κύπρος, η οποία ήδη ετοιµάζει έκτακτους καταυλισµούς για την υποδοχή προσφύγων. Αυτή τη στιγµή πάντως το περιθώριο δεν µπορεί να αυξηθεί παραπάνω από περίπου 3.000 άτοµα.

Ταυτόχρονα, ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ µελετούν ανασχεδιασµό των µέτρων που λαµβάνουν και στις δοµές κράτησης - φιλοξενίας µεταναστών για το ενδεχόµενο να υπάρξουν βίαιες ενέργειες εντός των δοµών. Από αρκετές από αυτές, εξάλλου, έχουν αποχωρήσει τους τελευταίους µήνες τόσο οι Ελληνες αξιωµατούχοι ασφαλείας όσο και αυτοί που υπηρετούσαν υπό την οµπρέλα της ευρωπαϊκής αστυνοµικής υπηρεσίας Europol. Με πηγές από το αρχηγείο του Σώµατος να σηµειώνουν ότι το ευρωπαϊκό πρόγραµµα ελέγχου και ταυτοποίησης αλλοδαπών υπόπτων για τζιχάντ και όχι µόνο συνεχίζει να εφαρµόζεται κανονικά.

Σχέδια εκτάκτου ανάγκης επεξεργάζεται και το υπουργείο Ναυτιλίας από κοινού µε το αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος. Αφορούν κυρίως τον διά θαλάσσης απεγκλωβισµό από τον Λίβανο Ελλήνων πολιτών σε περίπτωση γενικευµένης σύρραξης στην περιοχή. Σύµφωνα µε πληροφορίες για τον σκοπό αυτό βρίσκονται ήδη στην Κύπρο επιβατηγά πλοία µισθωµένα από τις ελληνικές αρχές, τα οποία αναµένουν διαταγή για τον απόπλου τους µε προορισµό τον Λίβανο.

Τα θέµατα αυτά θα συζητηθούν και την επόµενη Πέµπτη στη διυπουργική σύνοδο που θα πραγµατοποιηθεί στο Λουξεµβούργο, µε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο να παρουσιάζει τη ζοφερή κατάσταση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι όλα αυτά καταγράφονται ενώ τις τελευταίες ηµέρες η γερµανική πλευρά πιέζει για αύξηση των επιστροφών από τη Γερµανία προς την Ελλάδα. Προφανώς η νέα κατάσταση θέτει και αυτή τη συζήτηση σε διαφορετική βάση.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr