Το σκηνικό έντασης που προκάλεσε η Τουρκία ανοιχτά της Κάσου οδήγησε σε αυξημένη επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη, νοτίως της νήσου έχουν αναπτυχθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και η κανονιοφόρος «Αήττητος», μαζί με ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός απεμπλοκής σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την αυξημένη επιφυλακή στην περιοχή, δεν θα σταλούν επιπλέον πλοία.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε κινήσεις σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την Κύπρο και στο σημείο που γίνονται οι έρευνες από το ιταλικό σκάφος «Ievoli Relume».

Πώς ξεκίνησε η ένταση

Αφορμή για τη νέα τουρκική πρόκληση στάθηκε η παρουσία του ιταλικού ερευνητικού πλοίου «Ievoli Relume», το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.

Οι έρευνες του σκάφους γίνονται με βάση ελληνικές Navtex που εξέδωσε το σταθμός του Ηρακλείου και αφορούν περιοχή των ελληνικών χωρικών υδάτων, εκτός από ένα σημείο που βρίσκεται μόλις μισό μίλι έξω από τα 6 μίλια από την Κάρπαθο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή πέντε μονάδες του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούν από μακριά. Συγκεκριμένα στο σημείο βρίσκονται οι τουρκικές φρεγάτες «Gökova» και «Göksu», κλάσης Gabya, η κορβέτα «Beykoz», κλάσης Burak, και ακόμη δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε δική της Navtex, υποστηρίζοντας ότι το σημείο νότια της Καρπάθου αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», στέλνοντας τουρκικά πλοία να παρακολουθούν το ιταλικό ερευνητικό.

Από την πλευρά της Ελλάδας τονίζεται πως το ιταλικό πλοίο διενεργεί τις έρευνες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Π. Μαρινάκης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Κάσο: Στο διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων

Εν τω μεταξύ, ηχηρό μήνυμα απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφορικά με τα πολεμικά πλοία ανοιχτά της Κάσου, λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που έστειλε η Τουρκία, με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume» για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου.

«Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα ότι επιδιώκει την διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Ο διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία, δεν σημαίνει αφέλεια. Επιδιώκουμε τον διάλογο, αλλά στον διάλογο δεν μπαίνουν ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα, ζητώντας μάλιστα να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως αύριο Τετάρτη (24/07), προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

liberal.gr