Σε οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής έκτασης 40 στρεμμάτων στη Λάρισα, ιδιοκτησίας του ∆ηµοσίου όσο και άλλα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, θα προωθηθούν την επόµενη διετία διαγωνισµοί για την ανάπτυξη κοινωνικών κατοικιών, µε τη συµµετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στόχος είναι η ανάπτυξη 2.500 κατοικιών. Ο ιδιώτης θα κατασκευάζει τα νέα οικιστικά συγκροτήµατα και θα αποδίδει ένα µέρος των κατοικιών στο ∆ηµόσιο, ώστε να γίνεται η διάθεσή τους σε δικαιούχους. Το υπόλοιπο θα το εκµεταλλεύεται για συγκεκριµένη περίοδο. Η κυριότητα του κτιρίου και των διαµερισµάτων θα παραµένει στο ∆ηµόσιο.

Σύμφωνα με την καθημερινή (Νίκος Ρουσάνογλου), το πρόγραµµα αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής θα εξελιχθεί σε διάφορες φάσεις, καθώς έχουν καταγραφεί 1.600 δηµόσια ακίνητα που είναι µη αξιοποιηµένα και αφορούν κυρίως οικόπεδα. Αυτή η λίστα τελεί υπό επεξεργασία και ανάλυση, ώστε να αξιολογηθεί σε πρώτη φάση η καταλληλότητα των ακινήτων και το κατά πόσο µπορούν να δηµιουργήσουν εµπορικό ενδιαφέρον, µε βάση την τοποθεσία και την εµπορικότητά τους. Ήδη, περίπου 100 οικόπεδα εντός σχεδίου και συνολικής επιφανείας 627 στρεµµάτων αναµένεται να αποτελέσουν την πρώτη «µαγιά». Εξ αυτών, περίπου το 1/3 βρίσκεται στην Αττική και τα υπόλοιπα 2/3 σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας.

Τα πιο ώριµα εξ αυτών είναι περίπου 10, που θα είναι τα πρώτα δηµόσια ακίνητα που θα αποτελέσουν αντικείµενο διαγωνισµών οι οποίοι θα προκηρυχθούν έως το τέλος του έτους. Σε αυτά περιλαµβάνονται οικόπεδα σε Μαρούσι, Κηφισιά (11 στρέµµατα) και Παιανία (20 στρέµµατα). Επίσης, εκτός από τη Λάρισα, υπάρχουν και ακίνητα σε Βόλο (74 στρέµµατα), Πάτρα, Χαλκιδική, Σέρρες, Αγρίνιο και Ξάνθη (28 στρέµµατα). Πρόκειται για πόλεις όπου είτε υπάρχει ζήτηση από φοιτητές είτε υπάρχει µεγάλη τουριστική ζήτηση (π.χ. Χαλκιδική), µε αποτέλεσµα να παρατηρούνται ελλείψεις προσιτής στέγης.

Στόχος των έργων αυτών θα είναι η ανάπτυξη 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελουµένους νέους έως 39 ετών µε ετήσιο εισόδηµα από 10.000 ευρώ έως 16.000 ευρώ για άγαµο και έως 24.000 ευρώ για έγγαµο. Αυτό θα γίνει µε ιδιωτικά κεφάλαια, µέσω συµβάσεων παραχώρησης εκµετάλλευσης. ∆ηλαδή, ο ιδιώτης θα αναλαµβάνει να θα αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν τα νέα οικιστικά συγκροτήματα και θα αποδίδουν ένα ποσοστό αυτών στο Δημόσιο, ώστε να γίνεται η διάθεσή τους σε δικαιούχους, είτε για ενοικίαση είτε και για αγορά. κατασκευάσει τα νέα οικιστικά συγκροτήµατα (κατεδαφίζοντας και τυχόν υφιστάµενα κτίσµατα) και θα αποδίδει ένα ποσοστό αυτών στο ∆ηµόσιο, ώστε να γίνεται η διάθεσή τους σε δικαιούχους είτε για ενοικίαση είτε για αγορά. Μάλιστα, εξετάζεται ακόµη και το ενδεχόµενο να εφαρµοστεί ένα µοντέλο rent-to-own, όπου η συµφωνία µε τον δικαιούχο να ξεκινάει από ενοικίαση και ύστερα από ένα ορισµένο χρονικό διάστηµα να µετατρέπεται σε δικαίωµα αγοράς. Οι ιδιώτες θα κρατούν ένα ποσοστό που θα κυµαίνεται από 40% έως 70%, ανάλογα µε την περίπτωση και τον διαγωνισµό, τα οποία θα εκµεταλλεύονται για συγκεκριµένη περίοδο (άνω των 25 ετών), ώστε να έχουν και τη σχετική απόδοση επί της επένδυσής τους. Ωστόσο, η κυριότητα του κτιρίου και των διαµερισµάτων θα παραµένουν στο ∆ηµόσιο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισηµανθεί και το ότι χρειάζεται να γίνει προσεκτική µελέτη των προδιαγραφών καθώς, όπως σηµειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπου έχουν εφαρµοστεί αντίστοιχα µοντέλα ανάπτυξης προσιτών κατοικιών στον κόσµο, έχουν κοινό παρονοµαστή το ότι πρόκειται για κτίρια µεγάλης κλίµακας, που επιτρέπουν την κατασκευή πολλών διαµερισµάτων, συνήθως µικροµεσαίων επιφανειών, π.χ. από 30 έως 70 τ.µ. Με τον τρόπο αυτό µεγιστοποιείται η απόδοση και είναι ευκολότερη και πιο ελκυστική η σχετική σύµβαση παραχώρησης. Σε διαφορετική περίπτωση είναι εύκολο οι διαγωνισµοί να καταστούν άγονοι και να µην υπάρχει το επιθυµητό αποτέλεσµα.

Όπως εξηγούν, η επίτευξη οικονοµιών κλίµακας είναι «κλειδί» για τη βιωσιµότητα τέτοιων εγχειρηµάτων, ιδίως εφόσον θα κληθούν να συµµετάσχουν και ιδιώτες. Αυτό µεταφράζεται είτε σε µεγάλες εκτάσεις είτε σε µεγάλα υφιστάµενα κτίρια, π.χ. παλιές βιοµηχανικές και βιοτεχνικές µονάδες που θα µπορούσαν να ανακατασκευαστούν και να µετατραπούν σε κατοικίες.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr