
Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τους τηλέφωνο, μία γυναίκα ή ένας άνδρας που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μπορούν πλέον να ενημερώνουν άμεσα και με ασφάλεια την Αστυνομία.
Πρόκειται για την εφαρμογή Panic Button, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή και στη Μαγνησία από τον περασμένο Ιούνιο και μέσα σε πέντε μήνες έχει ενεργοποιηθεί σε περισσότερα από 30 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε επίσημα και έλαβε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.
Χορηγείται από το Αστυνομικό Τμήμα και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί κυριολεκτικά να σώσει ζωές και να προστατέψει την σωματική ακεραιότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
Με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη και την ανησυχία να φουντώνει, για την συχνότητα με την οποία πλέον εκδηλώνονται, η συγκεκριμένη εφαρμογή αποδεικνύεται σωτήρια.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από 10-6-2024 έως 31-10-2024 πήραν Panic Button συνολικά 40 άτομα, 38 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας και 2 άνδρες. Την εφαρμογή ενεργοποίησαν τρία άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση παρέμβαση της αστυνομίας. Επίσης από την αρχή του χρόνου έως και τέλος Οκτωβρίου συνολικά στο Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στον Βόλο έχουν καταγραφεί 278 περιστατικά, στα οποία 197 θύματα ήταν γυναίκες και 52 άνδρες. Μεταξύ των θυμάτων καταγράφηκαν 18 αγόρια ανήλικα και 11 κορίτσια, σε σύνολο 246 περιστατικών, που κλήθηκε να διαχειριστεί το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές η εφαρμογή Panic Button μέχρι τώρα φαίνεται ότι δρα θετικά, καθώς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των θυμάτων που πλέον καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας στις αρχές.
Πώς λειτουργεί το Panic Button
Η εφαρμογή λειτουργεί ως σιωπηλός συναγερμός, καθώς ο θύτης δεν αντιλαμβάνεται την ειδοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας από το θύμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση του Panic Button μειώνει τον χρόνο ενημέρωσης των Αρχών για το περιστατικό.
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η εγκατάσταση της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη και για λογισμικά ios και android. Το panic button εγκαθίστανται σε κινητά τηλέφωνα και για την εγγραφή απαιτείται η συμπλήρωση του ονοματεπώνυμου, του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και των στοιχείων διαμονής και επικοινωνίας της δικαιούχου.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η γυναίκα έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την διεύθυνση άμεσης δράσης («100»), με το πάτημα της σχετικής ένδειξης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου της, σε περίπτωση που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο ή σε απειλή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.
Εάν το συμβάν αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας η διεύθυνση άμεσης δράσης ενημερώνει άμεσα την αντίστοιχη υπηρεσία του Βόλου ή τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα εάν πρόκειται για τον ευρύτερο νομό.
Δωρεάν χορήγηση από αστυνομία και Συμβουλευτικά Κέντρα
Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η ή ό δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
*Αριθμητικό Κωδικό
*Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
*Ονοματεπώνυμο
*Αριθμό κινητού τηλεφώνου
*Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
*Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
*Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
*Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
*Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
*Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.
Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)