Νέες αυξήσεις που αγγίζουν το 20% διακρίνονται στον ορίζοντα για τα πράσινα και τα κίτρινα κυμαινόμενα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιούλιο, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το πράσινο τιμολόγιο να κάνουν λόγο για μέση τιμή πάνω από 17 λεπτά ανά kWh από 15 λεπτά που ήταν τον Ιούνιο.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα με τις τιμές να κινούνται προς τα 100 €/MWh. To πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου τις τιμές των οποίων θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές την 1η Ιουλίου εξαρτάται πρώτον από το πώς θα διαμορφωθούν οι χονδρικές τιμές στις υπόλοιπες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αν θα πέσει ή όχι η τελική μέση τιμή αλλά και από το ύψος των εκπτώσεων που θα δώσουν οι προμηθευτές.

Η άνοδος στις τιμές ρεύματος οδηγεί τις τελευταίες ημέρες τους καταναλωτές σε ασφαλέστερες επιλογές από το πράσινο τιμολόγιο, που είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την πορεία της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλες από την επιλογή σταθερών τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας ή κίτρινων τιμολογίων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα κίτρινα τιμολόγια οι εταιρείες έχουν αρχίσει προωθητικές ενέργειες χαρακτηρίζοντάς τα ως την πλέον συμφέρουσα επιλογή έναντι των πράσινων που συνδέονται με την πορεία της χονδρεμπορική τιμή. Ενδεικτική είναι εταιρεία, η οποία μάλιστα τον Ιούνιο είχε τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στα πράσινα τιμολόγια μετά τη ΔΕΗ, που προσφέρει στους καταναλωτές κίτρινο τιμολόγιο με χαμηλότερη τιμή από τη χονδρική, δέσμευση που διατηρείται για έναν χρόνο.

Τα κίτρινα τιμολόγια αναδεικνύονται πλέον ως η πλέον συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές. Ενδεικτικό πως οι τιμές των παρόχων κυμαίνονται από 9 λεπτά ανά kWh και φθάνουν μέχρι 15 ανά kWh, με το πάγιο να διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 4,5 ευρώ.

Ο ανταγωνισμός μεταφέρεται στα κίτρινα τιμολόγια ωστόσο τα μπλε παραμένουν ως επιλογή για τους επόμενους μήνες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που προμηνύονται δύσκολοι.

Οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 88 ευρώ/MWh και φθάνουν τα 120 ευρώ/MWh και με το πάγιο να διαμορφώνεται από 3,5-9,9 ευρώ.

Χριστιάννα Κούσιου (athina984.gr)