Μαρσάρουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία στην τελευταία στροφή πριν από τις ευρωεκλογές, με στόχο την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν ένα μπαράζ περιοδειών, όπου αναφέρονται στο διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης με έμφαση να δίνεται σε θέματα οικονομίας και καθημερινότητας.

Παράλληλα στα γραφεία των κομμάτων έχουν πάρει… φωτιά τα κουμπιουτεράκια, καθώς επιχειρούν να υπολογίσουν πώς θα μοιραστούν οι 21 έδρες με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Από ό,τι φαίνεται την βραδιά των εκλογών μπορεί να υπάρξει αγωνία για το που τελικά θα καταλήξουν δύο έδρες, καθώς με βάση τις μετρήσεις περίπου πέντε κόμματα είναι σχετικά κοντά στα ποσοστά τους.

21 έδρες – Πώς θα μοιραστούν

Σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία βρεθεί κοντά στο 33% – που είναι και ο πήχης των γαλάζιων – τότε το πιθανότερο είναι να πάρει οκτώ έδρες (δηλαδή όσες και το 2019).

Χθες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε αν εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε».

Από εκεί και πέρα το δεύτερο κόμμα – που στις δημοσκοπήσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – θα πρέπει να κυμανθεί κοντά στο 16% για να διεκδικήσει τέσσερις έδρες.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια ανατροπή στις μέχρι τώρα προβλέψεις το ΠΑΣΟΚ – σύμφωνα με τα ποσοστά που καταγράφονται στις μετρήσεις – θα κερδίσει τρεις έδρες. Εφόσον βέβαια κάποιο από τα κόμματα αυτά πάρει στην κάλπη υψηλότερο ποσοστό από αυτό που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις τότε θα διεκδικήσει μία επιπλέον έδρα

Να σημειωθεί ακόμα πως με βάση τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δύο έδρες διεκδικεί η Ελληνική Λύση και επίσης δύο το ΚΚΕ και μένει να φανεί ποιο κόμμα θα είναι τελικά στην τέταρτη θέση. Μέχρι τώρα στην εκτίμηση ψήφου οι μετρήσεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το όριο του 3%

Ουσιαστικά αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία μένουν δύο ή τρεις έδρες και θα φανεί πως αυτές θα μοιραστούν. Δεδομένο είναι πως για να πάρει κάποιο από τα μικρότερα κόμματα έδρα στην ευρωβουλή θα πρέπει να γράψει 3 μπροστά στο ποσοστό του. Ωστόσο το ποσοστό που θα απαιτηθεί δεν είναι σταθερό αλλά εξαρτάται και από το ποσοστό των κομμάτων που θα είναι εκτός ευρωβουλής.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα Νίκη και η Νέα Αριστερά θα διεκδικήσουν τις υπόλοιπες έδρες, ωστόσο είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις καθώς υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις στα ποσοστά ανάλογα με την μέτρηση. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποια έκπληξη και μένει να φανεί πως θα κινηθούν κόμματα που δεν είναι αυτή τη στιγμή στη Βουλή, όπως οι Δημοκράτες, ο Κόσμος, η Φωνή Λογικής και το ΜΕΡΑ 25.

Τα δημοσκοπικά μηνύματα

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB με την αναγωγή επί των έγκυρων δίνεται μια εικόνα για τις έδρες, που διεκδικούν τα κόμμα. Ειδικότερα σύμφωνα με την μέτρηση τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής : ΝΔ στο 32,3%, ΣΥΡΙΖΑ στο 16%, ΠΑΣΟΚ στο 14%, Ελληνική Λύση στο 9,9%, ΚΚΕ στο 8%, Νέα Αριστερά στο 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας στο 3,4%, Κόμμα Νίκη στο 2,9%, Φωνή Λογικής στο 2,8%, Δημοκράτες στο 2,4% και ΜέΡΑ25 στο 2,2% Με βάση το εύρος των ποσοστών των κομμάτων στη δημοσκόπηση οι έδρες μοιράζονται ως εξής: ΝΔ οκτώ, ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, ΠΑΣΟΚ τρεις, ΚΚΕ δύο, Ελληνική Λύση δύο, Πλεύση Ελευθερίας μία και Νέα Αριστερά μία.

Βέβαια είναι δύσκολο να γίνω προβλέψεις με ασφάλεια ειδικά στα κόμματα που κινούνται πέριξ του 3%. Άλλωστε πολλά θα κριθούν από το ποσοστό της αποχής και δεν είναι τυχαίο πως οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν ένα μπαράζ περιοδειών, όπου τονίζουν το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.

naftemporiki.gr