Αύξηση των εκπτώσεων φόρου για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων και την ενίσχυση των εσόδων, που θα ανοίξει το δρόμο για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται παρεμβάσεις για μεγαλύτερα φορο-μπόνους σε όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές για παροχή υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών, καθώς και αλλαγές στις αποδείξεις για την κάλυψη του ορίου 30%, δεδομένου ότι τα ισχύοντα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για επανεξέταση του πλέγματος των εκπτώσεων φόρου δίνει η ανάρτηση στη «Διαύγεια», της ένταξης της μεταρρύθμισης «Τροποποιήσεις του πλαισίου φορολογικής πολιτικής της Ελλάδας» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για «επανεξέταση των κινήτρων που παρέχονται στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης διαφανούς, ταχείας και φιλικής προς το χρήστη μεθόδου για τη λήψη των εν λόγω παροχών από το φορολογούμενο, και βελτίωση της ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα κίνητρα αυτά».
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία θα επαναξιολογήσει το υφιστάμενο καθεστώς των φορολογικών κινήτρων, με στόχο να δοθούν ισχυρότερες εκπτώσεις φόρου στους πολίτες για ηλεκτρονικές συναλλαγές, κυρίως σε τομείς της αγοράς όπου καταγράφονται εκτεταμένα κρούσματα «μαύρου χρήματος». Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι τα νέα κίνητρα θα είναι στοχευμένα και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο έτος, με βασικό κριτήριο την δημοσιονομική απόδοση.
Σημειώνεται ότι θέμα επανεξέτασης του υφιστάμενου πλέγματος έχει θέσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας συστήνοντας στην κυβέρνηση τη λήψη πρόσθετων μέτρων που θα προβλέπουν φορολογικά κίνητρα στους καταναλωτές για τη μη απόκρυψη των συναλλαγών σε κλάδους με αυξημένη φοροδιαφυγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατζέντα για την αύξηση των φορο-μπόνους περιλαμβάνει e-πληρωμές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Το ισχύον καθεστώς
Η ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ποσοστού 30% των ηλεκτρονικών δαπανών για την πληρωμή αμοιβών σε 20 επαγγέλματα μέχρι ποσού 5.000 ευρώ, αποδείχτηκε ότι δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και αυτό, γιατί η μείωση φόρου που κερδίζουν οι φορολογούμενοι είναι μικρότερη από την έκπτωση που τους προσφέρει ο επιτηδευματίας σε περίπτωση μη ηλεκτρονικής πληρωμής λόγω της αφαίρεσης του ΦΠΑ 24% από την τελική τιμή.
Υπενθυμίζεται ότι με το σημερινό καθεστώς οι φορολογούμενοι που παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων έχουν έκπτωση φόρου εισοδήματος στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2025 και το 2026. Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ εφόσον πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ. Ειδικότερα, για δαπάνες 5.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι 1.500 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα ανέλθει στα 3.000 ευρώ, και για 15.000 ευρώ στα 4.500 ευρώ. Αν, όμως, κάποιος έχει δαπάνες ύψους 20.000 ευρώ δεν θα αφαιρεθεί το 30%, δηλαδή 6.000 ευρώ, αλλά το ποσό των 5.000 ευρώ που αποτελεί το ανώτατο όριο. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φυσικού προσώπου. Δηλαδή, αν κάποιος δηλώσει ετήσιο εισόδημα 4.000 ευρώ και το ποσό που πρέπει, με βάση τις δαπάνες, να εκπέσει ανέρχεται στα 5.000 ευρώ, αυτό θα περιοριστεί αυτόματα στα 4.000 ευρώ. Με βάση τα παραπάνω η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε:
Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
Έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ.
Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.
Οι δαπάνες αφορούν κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Για ανακαινίσεις
Περιορισμένης αποτελεσματικότητας κρίνεται το σημερινό πλαίσιο για το φορο-μπόνους σε όσους πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Η έκπτωση φόρου φτάνει έως 3.200 ευρώ το χρόνο για πέντε χρόνια, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Έτσι, αν κάποιος δαπανήσει 16.000 ευρώ το 2024 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος ύψους 16.000 ευρώ, ποσό που επιμερίζεται ισόποσα σε πέντε χρόνια, από το εκκαθαριστικό του 2025 έως το εκκαθαριστικό της φορολογικής του 2029. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που για επισκευή της κατοικίας του πραγματοποιήσει ηλεκτρονικές δαπάνες ύψους 10.000 ευρώ φέτος, θα έχει το 2025 μείωση φόρου ύψους 2.000 ευρώ (10.000 ευρώ/5 έτη). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι:
Η πραγματοποίηση των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρονται το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ).
Η εξόφληση των δαπανών έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).
Με το ισχύον καθεστώς οι αποδείξεις για παροχή υπηρεσιών από οδοντιάτρους, γιατρούς, ορθοδοντικούς και ορισμένες ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών του τομέα της Υγείας μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος με δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Δηλαδή, απόδειξη αξίας 100 ευρώ από έναν γιατρό για την κάλυψη του 30% μετράει για 200 ευρώ, απόδειξη αξίας 500 ευρώ για 1.000 ευρώ κ.ο.κ.
Kώστας Αντωνάκος (vradini.gr)