Καλά σε γενικές γραμμές εξελίσσεται η καλλιέργεια των βασικών ειδών σιτηρών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μια ανησυχία βέβαια υπάρχει σε αγρότες και γεωπόνους σχετικά με την εξέλιξη του καιρού, που παραμένει ζεστός για τα δεδομένα της εποχής.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου εμφανίζεται ανήσυχος σχετικά με την καλλιεργητική πορεία των σιτηρών (σιτάρι, κριθάρι) φέτος από την άποψη ότι δεν έχει κάνει καθόλου χειμώνα ακόμα και πάμε για Φεβρουάριο.

Όπως λέει: «τόσο το σιτάρι, όσο και το κριθάρι, είτε πάει για μπύρα, είτε το ζωοτροφικό έχουν αναπτυχθεί αφύσικα λόγω του καιρού και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν. Ο κίνδυνος για μυκητολογικές προσβολές είναι υπαρκτός και δεδομένος, αν σκεφτεί κανείς πόση υγρασία έχει φέτος και πόσο υψηλές θερμοκρασίες έχουμε ακόμα. Ειδικά τα κριθάρια κινδυνεύουν από το ελμινθοσπόριο, αλλά και τα σιτάρια έχουν επίσης κιτρινίσει σε πολλά σημεία και απαιτούνται ψεκασμοί για μύκητες ήδη.

Επίσης, ο Μάρτιος που είναι επικίνδυνος μήνας από άποψη θερμοκρασιών και ενδεχόμενου παγετού είναι μπροστά και όλοι φοβούνται ότι με τέτοια ανάπτυψη που έχουν τα φυτά, αν πέσει τότε παγετός, θα υπάρξει μεγάλη καταστροφή. Μάλιστα πολλοί αγρότες βλέποντας τα φυτά αναπτυγμένα είναι έτοιμοι να λιπάνουν τώρα, που είναι πολύ νωρίς και αν πέσει η θερμοκρασία μετά και αναπτυχθεί παγετός, θα είναι βέβαιη η ζημιά. Γενικά, βλέπω μια... ανάποδη χρονιά, από την καλλιεργητική άποψη».

Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγός σιτηρών δήλωσε πως: «τα σιτάρια και τα κριθάρια στην περιοχή μας μπήκαν σε δυο φάσεις, δηλαδή από το Νοέμβριο και μετά, αλλά και τον Ιανουάριο. Πολλοί παραγωγοί είχαν αφήσει χέρσα χωράφια για να δουν πώς θα εξελιχθεί η τιμή στο βαμβάκι και επειδή αυτή παραμένει χαμηλά, έκαναν σπορά ακόμα και τον Ιανουάριο. Καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια που μπήκαν το φθινόπωρο πάνε πάρα πολύ καλά και υπάρχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη, λόγω της καλοκαιρίας και της ζέστης. Έχουμε αναγκαστεί μάλιστα στα σιτάρια να κάνουμε και τον πρώτο ψεκασμό για σκουλήκι, που τρώει τα φύλλα και δημιουργεί προβλήματα στο φυτό.

Κατά τα άλλα, υπάρχει φόβος για το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το Μάρτιο, μήπως κάνει κανένα παγετό και προκληθεί ζημιά τότε ανεπανόρθωτη στο στέλεχος και μειωθεί η απόδοση. Μέχρι τότε υπάρχει αρκετός δρόμος βέβαια. Πάντως σαν εκτάσεις και στρέμματα φαίνεται δια... γυμνού οφθαλμού, ότι έχουν μπει αυξημένα από πέρσι στρέμματα. Το σκεπτικό των παραγωγών έχει να κάνει και με τα αυξημένα κοστολόγια, από τα οποία δέχεται μεγάλο πλήγμα το βαμβάκι, αλλά και το καλαμπόκι».

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας τόνισε πως: «οι θερμοκρασίες παραμένουν ψηλά για την εποχή. Χθες έβρεξε, αλλά το νερό ήταν ποτιστικό. Μέχρι τώρα πάνε πολύ καλά καλλιεργητικά τα σιτάρια και τα κριθάρια, γιατί είναι και ο καιρός καλός. Όμως υπάρχει κίνδυνος, αν κάνει παγωνιά ή ρίξει κανένα χιόνι, για ζημιές το επόμενο διάστημα. Στην περιοχή μας έχει αύξηση 10-15% στις εκτάσεις με σκληρά σιτάρια, αλλά και αύξηση και στα κριθάρια.

Μάλιστα, ακόμα και λίγο πριν τις γιορτές έγιναν κάποιες νέες σπορές. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας που έχει υψηλές τιμές στα συμβόλαια. Δεδομένου, ότι οι τιμές στα βαμβάκια είναι χαμηλές, αρκετός κόσμος θα πάει στη ντομάτα. Σ' αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός, ότι η λίπανση στη ντομάτα όταν είναι να γίνει, θα είναι σε πιο προσιτές τιμές, αφού οι τιμές των λιπασμάτων υποχωρούν».

Απαιτείται έλεγχος, λέει ο ΘΕΣγη

Σε ενημέρωση του εξάλλου, τέλος, το γεωπονικό τμήμα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη τονίζει πως: «την εμφάνιση τους έχουν κάνει οι μυκητολογικές ασθένειες στις καλλιέργειες, κυρίως των κριθαριών και λιγότερο στα σιτηρά. Απαιτείται έλεγχος των χωραφιών και η εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων, σύμφωνα με τις οδηγίες, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Αλέξανδρος Μπίκας - agrotypos.gr