Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της πλημμύρας που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα, στον ποταμό Δνείπερο στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επικαλούμενη τον εξόριστο δήμαρχο της ρωσοκρατούμενης πόλης Ολεσκί, Yevhen Ryshchuk, η Kyiv Independent ανέφερε ότι «τρεις άνθρωποι πνίγηκαν» στην περιοχή της Χερσώνας.

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι εξέφρασε ανησυχία για τις ζωές των Ουκρανών που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και επλήγησαν από την καταστροφή. Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ζελένσκι είπε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί ο αριθμός των νεκρών στις κατεχόμενες περιοχές της Χερσώνας λόγω των πλημμυρών, προτρέποντας μια «σαφή και ταχεία αντίδραση από τον κόσμο» για την υποστήριξη των θυμάτων.

Άσκησε επίσης αυστηρή κριτική στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό που υποστήριξε ότι δεν προσφέρουν βοήθεια. «Ο στρατός και οι ειδικές υπηρεσίες μας διασώζουν ανθρώπους όσο είναι δυνατόν, παρά τους βομβαρδισμούς. Χρειάζονται όμως προσπάθειες μεγάλης κλίμακας», είπε. «Χρειαζόμαστε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, να συμμετάσχουν αμέσως στην επιχείρηση διάσωσης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Χερσώνα». «Αν ένας διεθνής οργανισμός δεν είναι παρών στη ζώνη της καταστροφής, σημαίνει ότι δεν υπάρχει καθόλου ή είναι ανίκανος», είπε.

Έχουν περάσει πολλές ώρες μετά την καταστροφή και «δεν είναι εδώ», ανέφερε ο Ζελένσκι στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bild, Die Welt και Politico. «Δεν είχαμε καμία απάντηση. Είμαι σοκαρισμένος».

Η κατάρρευση του φράγματος κοντά στην πρώτη γραμμή έχει πλημμυρίσει δεκάδες χωριά και τμήματα μιας κοντινής πόλης, πυροδοτώντας φόβους για ανθρωπιστική καταστροφή. Εκτιμήσεις αξιωματούχων κάνουν λόγο για χιλιάδες ανθρώπους που πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πολλοί έχουν ήδη απομακρυνθεί, χωρίς βοήθεια. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές αρχές κατοχής «δεν προσπαθούσαν καν να βοηθήσουν τους ανθρώπους». «Οι κατακτητές απλώς εγκαταλείπουν ανθρώπους σε τρομακτικές συνθήκες», δήλωσε.

Το γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι μια ομάδα του βρίσκεται στη Χερσώνα για να συντονίσει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Ανέφερε ότι η πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι μια μεγάλη ανησυχία και μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί περίπου 12.000 μπουκάλια νερό και 10.000 ταμπλέτες καθαρισμού.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί και από τις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Οι διασώστες, η αστυνομία και οι εθελοντές μας έχουν ήδη εκκενώσει 1.894 πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Κλιμένκο, αναφέροντας ότι 30 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει, 10 από τους οποίους βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο.

«Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί», στο τμήμα της περιοχής Χερσώνα που κατέχει η Ρωσία, δήλωσε στο Telegram ο εγκατεστημένος στη Μόσχα επικεφαλής της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο.

naftemporiki.gr