Ένα σημαντικό έργο για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας στη νότια Εύβοια υλοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, με την τοποθέτηση κατάλληλων σημαντήρων κατά μήκος εναερίων καλωδίων υψηλής τάσης σε τμήματα Γραμμών Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πρωτοβουλία του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τη στήριξη δράσεων διατήρησης του πληθυσμού του Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο. Εντάσσεται στο ευρωπαϊκό έργο LIFE Bonelli eastMed, το οποίο στην Ελλάδα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την εταιρεία NCC.

Ο ειδικός εξοπλισμός που εγκατέστησε ο ΑΔΜΗΕ ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόσκρουσης πτηνών στις εναέριες γραμμές μεταφοράς, δεδομένου ότι αυξάνει δραστικά την ορατότητά τους με ανακλαστικά και φωσφορίζοντα αυτοκόλλητα.

Οι σημαντήρες καθιστούν τις γραμμές μεταφοράς ορατές από μεγάλη απόσταση, ακόμη και σε συνθήκες κακοκαιρίας, ομίχλης, αλλά και κατά τις νυχτερινές ώρες, επιτρέποντας σε διερχόμενα πτηνά να αποφύγουν έγκαιρα τα καλώδια.

Η επιλογή των γραμμών μεταφοράς στη νότια Εύβοια έγινε καθ’ υπόδειξη των επιστημόνων του έργου LIFE Bonelli eastMed, καθώς βρίσκονται σε περιοχή αναπαραγωγής και διασποράς του Σπιζαετού, ο οποίος είναι απειλούμενο είδος.

Η τοποθέτηση των σημαντήρων στα εναέρια καλώδια πραγματοποιήθηκε με χρήση drones, χωρίς να χρειαστεί διακοπή ηλεκτροδότησης των γραμμών μεταφοράς.

«Ο ΑΔΜΗΕ στέκεται με περιβαλλοντική ευαισθησία και ευθύνη σε μία περιοχή με ιδιαίτερη βαρύτητα για τη βιοποικιλότητα της Ελλάδας, αλλά και της Μεσογείου γενικότερα. Η εγκατάσταση των σημαντήρων σε μέρος των Γραμμών Μεταφοράς στη νότια Εύβοια θα καταστήσει τις υποδομές του Διαχειριστή πιο ασφαλείς για τα άγρια είδη πτηνών που διέρχονται από την περιοχή. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε αυτή τη λύση, που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία και άλλοι ευρωπαίοι Διαχειριστές, σε επιπλέον σημεία του ηλεκτρικού συστήματος με ανάλογα χαρακτηριστικά, όπως περιοχές του Δικτύου NATURA 2000», σχολίασε ο Διευθυντής Συντήρησης Συστήματος Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, κ. Νίκος Χρήστου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, που σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, προχωράμε στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου, που σκοπό έχει τη μείωση της θνησιμότητας των απειλούμενων πτηνών και ειδικά του Σπιζαετού από την πρόσκρουση στα δίκτυα υψηλής τάσης. Ελπίζουμε ότι είναι η αρχή για μια περαιτέρω εξάπλωση αυτής της καλής πρακτικής σε όλο το δίκτυο, προκειμένου να μειώσουμε τους κινδύνους που διατρέχουν απειλούμενα και σπάνια είδη πτηνών», τόνισε ο συντονιστής του έργου για την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, κ. Νίκος Τσιόπελας.