Στο κόκκινο αναμένεται να βρεθεί το πολιτικό θερμόμετρο σήμερα στη Βουλή, καθώς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα βρεθεί ο Κώστας Ax. Καραμανλής αλλά και οι πρώην Υπουργοί Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Το ενδιαφέρον προφανώς στρέφεται στον πρώην γαλάζιο υπουργό, ο οποίος μετά την παραίτησή του ουσιαστικά δεν έχει μιλήσει (πλην μιας… διαρροής στα «Νέα»).

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών σε ό,τι αφορά την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, ωστόσο, όπως πρόκειται να πει, η κατάσταση δεν χειροτέρεψε επί δικής του θητείας, ακριβώς το αντίθετο.

Επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία και ντοκουμέντα για τις συμβάσεις των έργων στον σιδηρόδρομο, προκειμένου να αναδείξει τι έκανε ο ίδιος ως υπ. Μεταφορών και τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Τι θα πει ο Σπίρτζης

Σε ό,τι αφορά τον Χρήστο Σπίρτζη αναμένεται να επιμείνει στο ότι η ΝΔ «διέλυσε τις δικλίδες ασφαλείας που υπήρχαν και λειτουργούσαν, ώστε να υπάρχει η στοιχειώδης ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο και οι οποίες θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία αν λειτουργούσαν έως σήμερα».

Θα απαντήσει, ακόμα, για τις συμβάσεις που υλοποιήθηκαν επί θητείας του καθώς και για όσες δεν προχώρησαν και τους λόγους για τους οποίους δεν έγιναν. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού 3 πρώην Υπουργοί και κυρίως ο κ. Καραμανλής θα βρεθούν ενώπιον των μελών της Θεσμών και Διαφάνειας.

Αντικαταστάθηκαν από την Επιτροπή Πολάκης και Τζαβάρας

Στο μεταξύ σε σημαντικές αλλαγές των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προχώρησαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων εν όψει της συνεδρίασης της Επιτροπής όπου έχουν κληθεί οι κκ Καραμανλής, Σπίρτζης, Γεραπετρίτης και Χρυσοχοϊδης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάθηκε ο πρόσφατα επανακάμψας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης από τον αρμόδιο τομεάρχη Νίκο Παππά ενώ μέλος της Επιτροπής θα είναι και ο Γιάννης Ραγκούσης, τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντικατέστησε τον Θ. Ξανθόπουλο. Τέλος, ο Χ. Γιαννούλης πήρε τη θέση του Σπ. Λάππα. Την ίδια ώρα, από πλευράς ΝΔ επιλέχθηκε να αντικατασταθεί ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας (που πολλές φορές έχει διαφωνήσει με τη στρατηγική της ΝΔ) από τον Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος θα είναι και ο εισηγητής στην αυριανή συνεδρίαση.

Με πληροφορίες από ethnos.gr