Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat,η Eλλάδα έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, ένας δείκτης που την καθιστά ιδιαίτερα «χαλαρή» ως αγορά εργασίας.

Η «χαλάρωση» στην αγορά εργασίας (labour market slack) υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά του ευρύτερου εργατικού δυναμικού που δεν αξιοποιείται, είτε επειδή είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αναζητούν εργασία ακόμα και αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι να εργαστούν, είτε δεν έχουν αλλά ούτε αναζητούν εργασία.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το in.gr (Αφροδίτη Τζιαντζή) τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 16,3%, έναντι 12% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Πελοπόννησος έχει τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, στις ηλικίες 20-64 ετών, με 70,5% από 68,3% το 2022.

Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστά ως 69,8%.

Η Αττική έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση, από την πρώτη το 2022, με 69%. Είναι μάλιστα η μοναδική περιφέρεια μαζί με τη Θεσσαλία που είδε τα ποσοστά απασχόλησης να μειώνονται μεταξύ 2022-2023.

Η Θεσσαλία είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης, με μείωση της απασχόλησης στο 63,7% από 64,8% το 2022, ενώ στην τελευταία θέση είναι σταθερά η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με μόλις 62,3% – αν και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από πέρυσι (58,8%).

«Το γεγονός ότι έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην ΕΕ σχετίζεται με τη «χαλαρότητα» στην αγορά εργασίας», αναφέρει ο Στέλιος Γκιάλης, καθηγητής Γεωγραφίας της Εργασίας στο Παν/μιο Αιγαίου.