Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις Ουκρανούς (εκτός φυλακής η μία γυναίκα που φέρεται να μη γνώριζε τίποτα) και οι δύο από τους τέσσερις Ισραηλινούς, που συνελήφθησαν στον Βόλο πριν από λίγες μέρες, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Οι οκτώ αλλοδαποί απολογήθηκαν χθες στον Ανακριτή Βόλου. Οι απολογίες τους ήταν μαραθώνιες, ενώ η απόφαση λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, αφού έπρεπε πρώτα να εξεταστούν όλα τα στοιχεία και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός και της καθεμιάς από τους συλληφθέντες.

Στο πλαίσιο αυτό στη φυλακή θα οδηγηθούν, οι τρείς Ουκρανοί «μεταφορείς», ενώ η γυναίκα που συνελήφθη μαζί της αφέθηκε ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους.

Τον δρόμο για τη φυλακή επίσης θα πάρει ο 44χρονος Ισραηλινός που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» που οργάνωσε το «ναρκοφορτίο» και κινούσε τα νήματα για τη διακίνησή του. Μαζί του προφυλακιστέος κρίθηκε και ο συνεργός του. Αντιθέτως ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση 1.000 ευρώ έκαστος αφέθηκαν ο τρίτος Ισραηλινός και μία κοπέλα επίσης από το Ισραήλ.

Και οι οκτώ συνελήφθησαν στο πλαίσιο επιχείρησης από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με ισραηλινές Αρχές, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Αυγούστου σε περιοχή του Βόλου και του Πηλίου, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, υπό τον συντονισμό του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Οι απολογίες ήταν μαραθώνιες. Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του διεθνούς κυκλώματος φέρεται να υποστήριξε πως ο ίδιος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά και τον τζόγο, ότι πως ανέλαβε μόνο τη μεταφορά της ποσότητας κεταμίνης, ενώ όσον αφορά στους δύο από τους τρεις Ισραηλινούς – μέλη, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισής τους, πρόκειται για δυστυχισμένους ανθρώπους, με οικονομικά προβλήματα και τοξικομανείς και πως οι πραγματικοί δράστες διαφεύγουν της σύλληψης.

Να σημειωθεί πως για έναν από τους τέσσερις συλληφθέντες Ισραηλινούς ορίστηκε από το δημόσιο συνήγορος υπεράσπισης.

Με τροχόσπιτα ως τουρίστες

Σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα τα οποία ξεκίνησαν από την Ολλανδία, μετέφεραν στον Βόλο τα 130 κιλά κεταμίνη και ΜDMA οι τέσσερις Ουκρανοί για να τα πουλήσουν σε τέσσερις Ισραηλινούς, οι οποίοι επίσης έφτασαν στον Βόλο ως «τουρίστες» και εμφανίζονταν να κάνουν διακοπές αμφότεροι στο Πήλιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα τέτοιων ναρκωτικών ουσιών που εντοπίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία το παράνομο οικονομικό όφελος της εγκληματικής οργάνωσης που συνελήφθη στον Βόλο πριν από λίγες μέρες, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2.500.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την επαγγελματική υποδομή, τη συνεχή δράση και τη γεωγραφική εξάπλωσή της,

Η κεταμίνη είναι φάρμακο που προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση, ενώ η ΜDMA ή μεθυλαινοδιοξυμεθαμφεταμίνη είναι κοινώς γνωστή ως ecstasy και είναι ψυχοτρόπος ουσία.

Οι Ουκρανοί μετέφεραν τα ναρκωτικά και οι Ισραηλινοί ήρθαν στο Πήλιο για να τα παραλάβουν, προκειμένου να τα πουλήσουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προμήθεια των ναρκωτικών έγινε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι ποσότητες ήταν κρυμένες σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα για αρκετό διάστημα πριν ξεκινήσει το κομβόι για την Ελλάδα.

Ο στόχος ήταν να τις μεταφέρουν και εισάγουν εντός της ελληνικής επικράτειας και στη συνέχεια να τις διοχετεύσουν στο Ισραήλ και άλλες χώρες.

Οι Ισραηλινοί ήρθαν στον Βόλο μόνο για να παραλάβουν το εμπόρευμα και να αναχωρήσουν, με σκοπό την διανομή του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Εδεσαν τα στοιχεία

Η πρώτη ομάδα των Ισραηλινών που έφτασε στον Βόλο- καθώς επρόκειτο να ακολουθήσουν και άλλες φέρεται να ήταν υπό παρακολούθηση από τις Ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν δώσει σήμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ευελπιστώντας να τους «τσιμπήσουν», πριν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τους παρακολουθούσαν και είχαν δώσει σήμα στις ελληνικές αρχές. Γνώριζαν κάθε βήμα και όταν αφίχθηκαν στον Βόλο αποφασίστηκε να γίνει επιχείρηση, αφού πρώτα «έδεσαν» κάποια επιμέρους στοιχεία.

Σε μπλόκο στη Αγριά, όταν οι Ισραηλινοί αναχωρούσαν από τον Βόλο μετά την προμήθεια 30 κιλών ναρκωτικών έγιναν οι συλλήψεις. Ταυτόχρονα, από άλλη ομάδα αστυνομικών γινόταν «ντου» στα τροχόσπιτα στην ευρύτερη περιοχή των Καλών Νερών, τα οποία ουσιαστικά λειτουργούσαν ως καβάντζες και εκεί και βρέθηκαν 100 κιλά κεταμίνης (50 λίτρα μέσα σε μπετόνια) και mdma σε διάφορες κρύπτες.

Οι ρόλοι των μελών

Σύμφωνα με την Αστυνομία τον συντονισμό – σχεδιασμό της μεταφοράς των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, τη στρατολόγηση μελών, προκειμένου να γίνει μεταφορά και παράδοση του «εμπορεύματος» είχε ο 44χρονος από το Ισραήλ που ήρθε σε επαφή με τα τρία μέλη από την ομάδα των Ουκρανών, ηλικίας 34, 35 και 39 ετών αντίστοιχα, που ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα και το συντονισμό της μεταφοράς τους στο Ισραήλ με πλωτό σκάφος.

Οι «πελάτες» είναι ηλικίας 37, 38, 38 και 39 ετών αντίστοιχα, όπως και άγνωστα μέλη, πλήρωμα ιστιοπλοϊκού σκάφους, ήταν επιφορτισμένοι με την παραλαβή των ναρκωτικών στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρονταν διά θαλάσσης στο Ισραήλ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εκτός από τις ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν επίσης 7 γραμμ. κάνναβης, 2.450 ευρώ, 3.460 σεκέλ Ισραήλ, ένα όχημα, δύο τροχόσπιτα, 13 κινητά και 14 μπιτόνια.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)