Το τι ακριβώς σημαίνει η απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca, το λόγο δηλαδή που το έκανε αυτό η εταιρεία, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και τακτικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη δημοσιογράφο «στο χώρο της ανάπτυξης φαρμακευτικών θεραπευτικών τεχνολογιών, αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα. Όταν ένα φαρμακευτικό προϊόν, ένα φάρμακο, ξεπερνιέται από πλευράς τεχνολογίας από κάποιο άλλο, τότε το παλιό υποστρέφεται και βγαίνει από την αγορά. Είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με το εμβόλιο, το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο το οποίο είναι γνωστό εδώ και δυόμισι χρόνια.

Και να πω ότι μόνο τον πρώτο χρόνο, χορηγήθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων παγκόσμια και βέβαια υπολογίζεται με πολύ συγκεκριμένες δημοσιεύσεις ανεξάρτητες από την εταιρεία που ερευνητές έξω από την εταιρεία είπαν ότι βοήθησε στο να σωθούν περίπου 6,5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρω επίσης, ότι το 65% των φαρμάκων κατά του καρκίνου από την Αμερική και το 35% των αντίστοιχων από την Ευρώπη προέρχονται από έρευνες που δεν γίνονται σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά γίνονται σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα τα οποία μετά παρέχουν αυτή την γνώση, την τεχνολογία αυτής της εταιρείας για να εμπορευματοποιηθούν και να βγουν πλέον μαζικά στο εμπόριο και στους ασθενείς».

Εν συνεχεία της συνομιλίας τους, ο κ. Γραβάνης δεν παρέλειψε επίσης να προσθέσει το εξής «όσον αφορά λοιπόν, το εμβόλιο της AstraZeneca, η εταιρεία βλέποντας ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτηση στην αγορά για το συγκεκριμένο εμβόλιογιατί πλέον η αγορά έχει καταληφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τα καινούργια mRNA εμβόλια, τα οποία είναι πλέον επικαιροποιημένα. Οι μεγάλες εταιρείες που βγάζουν τα εμβόλια, επικαιροποιούν σχεδόν κάθε έξι με οκτώ μήνες πλέον τα εμβόλια και αναπτύσσουν εμβόλια για τις τελευταίες παραλλαγές. 

Οπότε το εμβόλιο αυτό της AstraZeneca δεν παράγεται πλέον και δεν διατίθεται στην αγοράοπότε η εταιρεία θεώρησε σκόπιμο-και έτσι γίνεται όχι μόνο από αυτήν την εταιρεία, από πολλές εταιρείες-να ενημερώσει την ιατρική κοινότητα και τους ασθενείς ότι πλέον το εμβόλιο δεν παρασκευάζεται και δεν είναι διαθέσιμο. Είναι το μοναδικό πράγμα το οποίο συνέβη τις τελευταίες βδομάδες. 

Και να πω κάτι ότι ήταν υπεύθυνη στάση της εταιρείας να ενημερώσει τον κόσμο. Τώρα ξέρετε, υπάρχει μια παραφιλολογία που δεν έχει καμία βάση επιστημονική. Το εμβόλιο είχε δοθεί μόνο τον πρώτο χρόνο σε 3 δις δόσεις και αναπτύχθηκαν σπανιότατες περιπτώσεις θρομβοπενικής θρόμβωσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι άτομα τα οποία είχαν χαμηλά αιμοπετάλια, δηλαδή πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ήταν δεκτά στην ανάπτυξη θρομβώσεων εφόσον εμβολιάστηκαν».

Τέλος, ερωτηθείς για το αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει ενταχθεί στα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο, ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης επισήμανε «ο κορωνοϊός έχει μικρή πιθανότητα να εξαφανιστεί, να υποστραφεί στην κοινότητα όπως κάποιοι άλλοι. Έχει χαρακτηριστικά του ιού της γρίπης influenza και κατά συνέπεια θα παραμείνει μαζί μας για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με τελείως διαφορετική βέβαια επικινδυνότητα, διότι τον ξέρουμε καλά και μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε είτε σε βραχύ χρόνο είτε με τα πολύ ισχυρά αντιικά φάρμακα που έχουμε, είτε στην προστασία και σε βάθος χρόνου με τα εμβόλια.

Αυτή τη στιγμή οι οδηγίες είναι ότι κάθε χρόνο θα εμβολιαζόμαστε κατά του ιού της γρίπης και κατά του κορονοϊού με προτεραιότητα κάποιων ομάδων στο γενικό πληθυσμό που έχουν σοβαρά προβλήματα. Η επιστήμη όμως, δεν μένει εκεί. Οι προσπάθειες πλέον συντείνουν, ειδικά για τον κορωνοϊό, προς δύο κατευθύνσειςΗ μία στην ανάπτυξη ενός παν-κορονοϊκού εμβολίου, δηλαδή να αφορά σε ένα εμβόλιο το οποίο θα έχει ευαισθησία για όλους τους κορονοϊούς. Και η δεύτερη προσπάθεια συντείνει στο να φτιάξουμε εμβόλια τα οποία θα παίρνουμε πλέον όχι με ένεση αλλά με εισπνοή μέσα από τις αναπνευστικές οδούς, δηλαδή εισπνεόμενα από τη μύτη συνήθως.

Αυτό το οποίο θα αλλάξει το καινούργιο ενδορινικό εμβόλιο είναι να περιορίσουμε πλέον πολύ δραστικά τη μετάδοση του ιού, διότι ο ιός θα αναγνωρίζεται πλέον όχι εν τω σώματι, μέσα σε βάθος του σώματος, αλλά στις εισόδους που είναι οι αναπνευστικοί βλεννογόνοι. 

Γίνεται τεράστια προσπάθεια για να το πετύχουμε όλο αυτό. Αν λοιπόν, έχουμε ένα παν-κορωνοϊκό εμβόλιο το οποίο είναι εμβόλιο που αναπτύσσει ανοσοσφαιρίνες που σχετίζονται με τον εντοπισμό και τον περιορισμό του ιού, άμα την επαφή με τις αναπνευστικές οδούς θα έχει τελείως διαφορετική ποιότητα πλέον η λοίμωξη από τονκορωνοϊό και θα αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό συνανθρώπων μας, κάποιας ηλικίας που η υγεία τους είναι επιβαρυμένη. Εάν πετύχουμε κάτι, αυτό μπορεί να γίνει στα επόμενα 2 με 3 χρόνια».

ertnews.gr