Αναστάτωση στην αγορά ακινήτων και στασιμότητα στην οικοδομική δραστηριότητα έχει επιφέρει μοιραία η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, (ΣτΕ) με την οποία κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές βασικές ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ),
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τα μπόνους στους συντελεστές δόμησης που παρέχει ο ΝΟΚ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η επίμαχη απόφαση δεν αφορά καμία υφιστάμενη οικοδομή – εκτός αυτών που αποτελούν ήδη αντικείμενο προσφυγής – είτε αυτή έχει ολοκληρωθεί είτε με οποιονδήποτε τρόπο έχουν αρχίσει εργασίες σε αυτή και ότι η ισχύς της θα έχει ως αφετηρία την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης η οποία αναμένεται μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο, το πρόβλημα φαίνεται πως εξακολουθεί να υφίσταται. Και αυτό γιατί οι δήμαρχοι απειλούν για νέο γύρο δικαστικών προσφυγών για όσους παρανομούν, ανακαλώντας παράλληλα άδειες που εκδόθηκαν με τα κίνητρα του οικοδομικού κανονισμού, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες.
Με βάση πρόσφατα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπολογίζειται ότι ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί με διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ανέρχεται σε πάνω από 14.000, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πόσες από αυτές έχουν κάνει έναρξη εργασιών και πόσες όχι, κάτι που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.
Σε αυτόν τον μεγάλο αριθμό οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα απέδωσε ο κ. Σκυλακάκης και την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει με τροπολογία τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες μέχρι να αποσαφηνιστεί -με την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ- πώς ορίζεται η έναρξη εργασιών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι παλιότερα, με την έναρξη οικοδομικών εργασιών γινόταν δήλωση στην Πολεοδομία αλλά πλέον αυτό δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι κάνοντας τις δικές τους ερμηνείες να προχωρούν σε ανακλήσεις αδειών προκαλώντας,κινήσεις που προκαλούν μια χαοτική κατάσταση στην αγορά.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, το θέμα αγγίζει χιλιάδες πολίτες που για μια αστοχία του κράτους (που νομοθέτησε το 2012 και το 2017 αντίστοιχα υπέρ των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ και με διαφορετικές κυβερνήσεις) «καθίστανται παράνομοι εν μια νυκτί σε μια χώρα όπου έχουν νομιμοποιηθεί εκατομμύρια παρανομίες».
Ο κ. Σκυλακάκης από την πλευρά του τονίζει πως το ΥΠΕΝ είναι έτοιμο να νομοθετήσει επί αυτών των θεμάτων αφού εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Η στάση του Δήμου Αλίμου και η έναρξη ισχύος της απόφασης
Οι δήμοι που οδήγησαν τις διατάξεις του ΝΟΚ στο ανώτατο δικαστήριο και πέτυχαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές συνεχίζουν να στρέφονται εναντίον της διοίκησης και να μην υπακούν στο πνεύμα της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του ΥΠΕΝ που αφορά το πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών -και προεγκρίσεων- μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου καθώς και απαγόρευση ανάκλησης εγκεκριμένων αδειών.
Ο Δήμος Αλίμου έχει δηλώσει ότι ακυρώνει 45 συνολικά αντίστοιχες οικοδομικές άδειες με σκοπό να προλάβει τετελεσμένα. Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης έχει βγει ξανά μπροστά τις τελευταίες μέρες, καθώς έχει συλλέξει φωτογραφίες από έναρξη οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του Αλίμου μετά την 11η Δεκεμβρίου 2024 που αποδεικνύουν τη λαθροχειρία των «πονηρών» να χτίσουν ετεροχρονισμένα.
Κατά μία εκδοχή, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, νόμιμες είναι μόνο οι άδειες που έχουν ξεκινήσει εργασίες ως την προαναφερόμενη ημερομηνία κατά την οποία εκδόθηκε και η σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένου. Με ποιους όρους και με ποιες προϋποθέσεις παραμένει άγνωστο.
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το όριο ισχύος της απόφασης στην πραγματικότητα δεν είναι η ανακοίνωση του προέδρου για την απόφαση της Ολομέλειας Στε σε διάσκεψη αλλά η καθαρογραφή της η οποία αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, με βάση τα στοιχεία της Πολεοδομίας, όπου δεν έχουν ξεκινήσει εργασίες σκυροδέτησης, δηλαδή δεν έχουν ρίξει μπετά και δεν είχαν υποβάλει το πόρισμα αρχικού ελέγχου έως τις 11 του μηνός, οι άδειες θα ανακληθούν ώστε μετά την απόφαση του ΣτΕ να εκδοθούν καινούριες, τις οποίες μάλιστα το υπουργείο έχει δηλώσει ότι θα χειριστεί με γρήγορες διαδικασίες για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.
Όσον αφορά την επιρροή της απόφασης του ΣτΕ σε μεγάλα οικιστικά και κτιριακά πρότζεκτ και ιδιαίτερα τρο Ελληνικό, πηγές επισημαίνουν πως η όλη ανάπτυξη της Lamda Development στο Ελληνικό στηρίζεται σε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που ακολουθεί δικούς του κανόνες δόμησης με περισσότερα τετραγωνικά και διαφορετικά ύψη (που ακολουθούν διατάξεις του ΝΟΚ), το οποίο έχει εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα από το ΣτΕ.
Επιπλέον, τονίζεται ότι όλα τα έργα της πρώτης φάσης έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες με στόχο να παραδοθούν το 2026, επομένως ακόμη και αν υπήρχε η παραμικρή υποψία για ζητήματα αντισυνταγματικότητας του ΝΟΚ θα ήταν εντός του νόμιμου περιγράμματος εργασιών, αφού τα έργα βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη.
vradini.gr