Tην πρώτη του εμφάνιση σε οργανωμένο κομματικό κοινό και, μάλιστα, σε επίπεδο στελεχών, θα κάνει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τη διαδικασία που θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, ενώ οι διεκδικητές θα παρουσιάσουν τις θέσεις/πλατφόρμες τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μην λάβει μέρος, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει από την έναρξη της «κούρσας διαδοχής του», δεν θέλει η οποιαδήποτε φράση ή κίνηση του να εκληφθούν ως σινιάλο στήριξης ενός εκ των υποψηφίων.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δηλαδή κάποιοι θα μετέχουν δια ζώσης και κάποιοι διαδικτυακά. Ο κ. Κασσελάκης, ειδικά, θα πρέπει να καταθέσει και τις 30 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ενέργεια που δεν απαιτείται για τους άλλους τέσσερις διεκδικητές, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Παππά, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Στέφανο Τζουμάκα, καθώς είχαν λάβει την έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής τον Ιούλιο.

Οι πληροφορίες μέχρι χθες ανέφεραν ότι ο κ. Κασσελάκης έχει συλλέξει τις υπογραφές και ότι είναι περισσότερες από τον απαιτούμενο αριθμό.

Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ανοίξουν κατά τις 11 το πρωί με τις εισηγήσεις της γραμματέως και του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη. Στη συνέχεια ο λόγους θα δοθεί στους πέντε υποψηφίους, ενώ δεν προβλέπονται άλλες ομιλίες.

Σφοδρή επίθεση Τζουμάκα στον Κασσελάκη

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών για τον/την διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, η 10η Σεπτεμβρίου, τόσο πληθαίνουν τα “μαχαίρια” με βασικό στόχο τον κ. Κασσελάκη.

Ο κ.Τζουμάκας, για παράδειγμα, με έναν πρωτοφανώς απαξιωτικό λόγο, επιτέθηκε στον πέμπτο υποψήφιο: «Γελάει η κοινωνία. Έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω. Από το σύστημα είναι η αναταραχή. Είναι οργανωμένο αυτό. Είναι αυτός δημόσιος βίος;», είπε, μιλώντας για “προσωπικές δημόσιες σχέσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και ότι συμφωνεί μαζί του σε θέματα όπως, για παράδειγμα, αυτά που αφορούν το δικαιωματικό χώρο.
Αναρωτήθηκε όμως κατά πόσο γνωρίζει το κόμμα, την ιστορία του και τους ανθρώπους του για να προσθέσει με έμφαση: “το κόμμα, όπως είπε, δεν είναι επιχείρηση να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα”.

Η κα Αχτσιόγλου απέφυγε εκ νέου να κινηθεί επικριτικά (“δεν έχω σχολιάσει καμία υποψηφιότητα και δεν θα το κάνω ούτε τώρα”), επισήμανε ωστόσο με νόημα πως ο/η πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι βουλευτής - ιδιότητα που δεν έχει ο κ. Κασσελάκης.

Περισσότερο “φιλικός” εμφανίσθηκε εκ νέου ο Ν. Παππάς: “όλοι οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να κριθούν για την πορεία τους και την πολιτική τους ατζέντα”, είπε, συνιστώντας αποφυγή χαρακτηρισμών και απόδοσης κρυφών σκοπιμοτήτων.

Πώς «τον ‘φύτεψε' ο Τσίπρας»

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης συνέχισε και χθες την “αδιαμεσολάβητη” επικοινωνία με τον κόσμο, επιλέγοντας να απαντά μέσω των social media με μικρά βίντεο για οτιδήποτε του καταμαρτυρούν.

Όπως ότι πίσω από την υποψηφιότητα του βρίσκεται ο κ. Τσίπρας: “Με ‘φύτεψε’ Αλέξης Τσίπρας. Λοιπόν, εδώ είμαι. Χτυπήστε!”, είναι ο “τίτλος” του σχετικού βίντεο, στο οποίο, αφού επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας τον “πότισε” στην πολιτική, καταλήγει: “Δεν θα πολιτευόμουν αν δεν υπήρχε ο Αλέξης και γι’ αυτό διεκδικώ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τιμήσω την κληρονομιά του. Θέλω να κάνω τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά μεγάλο κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, η οποία δε θα αφήσει τη ΝΔ να μας κυβερνά για 12 και 16 χρόνια. Αυτό θέλω”.

Σε άλλο βίντεο, που ανήρτησε χθες το βράδυ, γνωστοποίησε ότι παραιτείται της αστυνομικής συνοδείας που παρέχει η Πολιτεία στους υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην δώσει άλλη τροφή σε μέσα ενημέρωσης.

«Παραιτούμαι λοιπόν της αστυνομικής φρουράς που διέταξε η Πολιτεία να μου διατεθεί. Και στο εξής τα ΜΜΕ που ρίχνουν λάσπη εναντίον μου για να στηρίξουν το σύστημα Μητσοτάκη, θα είναι υπεύθυνα για οτιδήποτε συμβεί σ’ εμένα και την οικογένειά μου», σημείωσε.

Ο Γ. Σγουρός διαγράφει υποψήφιο

Το μέγεθος και η “ποιότητα” των επιθέσεων έφτασαν σε σημείο χυδαίων ομοφοβικών αναρτήσεων εναντίον του κ. Κασσελάκη από τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Αττικής, Μιχάλη Μπέλλα.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός αποφάσισε τη διαγραφή του από την παράταξη, ενώ στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μπέλλας με τις απαράδεκτες και προκλητικές δημόσιες αναρτήσεις του έθεσε εαυτόν εκτός της παράταξής μας, από την οποία και διαγράφεται άμεσα. Τέτοιου είδους ομοφοβικές και χυδαίες δηλώσεις από όπου κι αν προέρχονται δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές παρά μόνον να καταδικάζονται απερίφραστα".

euro2day.gr