Συνολικά 48 «έξυπνους» φωτεινούς σηματοδότες με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας πρόκειται να τοποθετήσει σε κόμβους της πόλης ο Δήμος Βόλου.

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 1.254.88 ευρώ, τη μελέτη του οποίου ενέκρινε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή, προκειμένου να γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας και της φωτεινής σηματοδότησης στους σημαντικότερους σηματοδοτούμενους κόμβους της πόλης του Βόλου. Το «ολοκληρωμένο σύστημα» θα συνδυάζει τόσο τη διαχείριση της κυκλοφορίας μέσω της φωτεινής σηματοδότησης, όσο και της διαχείρισης της κυκλοφορίας μέσα από την ενημέρωση πολιτών για τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε να αποφεύγονται ουρές κατά την ώρα αιχμής και να μειώνονται οι ρύποι στην περιοχή εφαρμογής.

Η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί το σύστημα αποτελείται από τις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος, Ιωλκού, Καρτάλη, Αναλήψεως, Μαιάνδρου, Εθνικών Αγώνων, Πολυμέρη και Γ. Δήμου.

Οι κόμβοι στους οποίους θα μπουν τα έξυπνα φανάρια είναι οι εξής:

Ιάσονος – Ιωλκού

Ιάσονος – Καρτάλη

Ιάσονος – Αγ. Νικολάου

Δημητριάδος – Γκλαβάνη

Δημητριάδος – Σπυρίδη

Δημητριάδος – Καρτάλη

Δημητριάδος – Ιωλκού

Δημητριάδος – Κοραή

Καρτάλη – Αλεξάνδρας

Καρτάλη – Γαλλίας

Καρτάλη – Γαζή

Ιωλκού – Αλεξάνδρας

Ιωλκού – Γαλλίας

Ιωλκού – Γαζή

Αναλήψεως – Περαιβού

Αναλήψεως – Κασσαβέτη

Αναλήψεως – Κύπρου

Αναλήψεως – Καρτάλη

Αναλήψεως – Ιωλκού

Αναλήψεως- Μεταµορφώσεως

Αναλήψεως – Παγασών

Παγασών – Επτά Πλατανίων

Παγασών – 2ας Νοεμβρίου

Μαιάνδρου – Παπαρήγα

Μαιάνδρου – Φιλαδελφείας

Εθνικών Αγώνων – Φιλαδελφείας

Μαιάνδρου – Βενιζέλου

Εθνικών Αγώνων – Βενιζέλου

Μαιάνδρου – Λ. Ειρήνης

Εθνικών Αγώνων – Ελλησπόντου

Πολυµέρη – Κασσαβέτη

Πολυµέρη – Περραιβού

Πολυµέρη – Φ. Ιωάννου

Πολυµέρη – Ι. Τζάνου

Πολυµέρη – Αθανασάκη

Ορμηνίου – Απόλλωνος

Ορμηνίου – Δημ. Πολιορκητού

Ορμηνίου – Θερμοπυλών

Γ. Δήμου – Βλαχάβα

Γ. Δήμου – Κασσαβέτη

Γ. Δήμου – Κύπρου

Γ. Δήμου – Καρτάλη

Γ. Δήμου – Ιωλκού

Γ. Δήμου – Μεταμορφώσεως

Γ. Δήμου – Κουντουριώτου

Γ. Δήμου – Ζάχου – Καραμπατζάκη

Ζάχου – Αναπαύσεως – Καραμπατζάκη

Ζάχου – 2ας Νοεμβρίου – Καραμπατζάκη

Από τι θα αποτελείται το σύστημα

Το σύστημα προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού ελέγχου κυκλοφορίας στο πεδίο, που θα αντικαταστήσει απαρχαιωμένο εξοπλισμό, σε 48 σηματοδοτούμενους κόμβους με σημαντική κυκλοφοριακή διακύμανση και περιλαμβάνει:

Την προμήθεια, εγκατάσταση και παραμετροποίηση ενός σύγχρονου κέντρου τηλε-επιτήρησης, αναγγελίας βλαβών και δυναμικής διαχείρισης φωτεινής σηματοδότησης
Την προμήθεια και εγκατάσταση 38 σύγχρονων ρυθμιστών κυκλοφορίας που θα διασυνδεθούν, μέσω μονάδων ασύρματης επικοινωνίας, με το κέντρο τηλε-επιτήρησης, αναγγελίας βλαβών και δυναμικής διαχείρισης φωτεινής σηματοδότησης
Την προμήθεια και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών οχημάτων και πεζών, τεχνολογίας LED, προς αντικατάσταση πεπαλαιωμένων σηματοδοτών με λαμπτήρες
Την προμήθεια και εγκατάσταση μη επεμβατικού συστήματος ανίχνευσης οχημάτων τεχνολογίας μηχανικής όρασης (κάμερες και λογισμικό επεξεργασίας εικόνας), που θα διασυνδεθούν με τους νέους ρυθμιστές κυκλοφορίας
Την προμήθεια και εγκατάσταση νέων συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη, οι οποίες θα διασυνδεθούν με τους νέους ρυθμιστές κυκλοφορίας, για την ενεργοποίηση χρόνου πρασίνου στους πεζούς και την καθοδήγηση των τυφλών πολιτών στην διάσχιση των διαβάσεων των σηματοδοτούμενων κόμβων.
Την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδων αντίστροφης μέτρησης χρόνου πεζών για ενημέρωση των πεζών, αναφορικά με τον χρόνο αναμονής σεκόκκινη ένδειξη ιστάμενου πεζού, αλλά και για τον υπολειπόμενο χρόνο διέλευσης της διάβασης κατά την πράσινη ένδειξη βαδίζοντα πεζού.
Θα γίνει ανασχεδιασμός του προγράμματος φωτεινής σηματοδότησης, ενώ θα γίνει προμήθεια και ενός δυναμικού συστήματος πληροφόρησης για την ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο για τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Το σύστημα θα λειτουργεί με:

Ηλεκτρονικές Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (VMS) που θα παρέχουν σε «πραγματικό» χρόνο στους διερχόμενους οδηγούς και επιβάτες ενημέρωση για τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, τις εναλλακτικές διαδρομές και τους εκτιμώμενους χρόνους διαδρομής. Οι πινακίδες VMS θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου της πόλης, όπου ο οδηγός θα έχει την δυνατότητα να λάβει απόφαση για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει σε συνάρτηση με τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Διαδικτυακή πύλη και mobile εφαρμογή (Android και ΙoS) για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη τρέχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση και τον χρόνο μετακίνησης στην Περιοχή Υλοποίησης του έργου. Η εφαρμογή θα είναι δυναμικά διασυνδεμένη με την πλατφόρμα «Έξυπνης Πόλης» για την ανταλλαγή των απαραίτητων δεδομένων.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)