Πάνω από 15 είναι οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ανά μήνα, στο νομό Μαγνησίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τέσσερις Βολιώτισσες, θύματα ενδοοικογενεικής βίας ενεργοποίησαν στο κινητό τους τηλέφωνο το πιλοτικό πρόγραμμα “Κομβίον Πανικού” (“Panic Button”), που έχει τεθεί σε εφαρμογή πιλοτικά από τις αρχές Ιουνίου.

Όπως προκύπτει από τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας που κατέγραψαν οι αστυνομικές υπηρεσίες, τόσο στη χερσαία Μαγνησία, όσο και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, στο διάστημα 1 Ιανουαρίου ως 30 Ιουνίου 2024, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και τα Αστυνομικά Τμήματα έγιναν 105 καταγγελίες για το αδίκημα του Ν. 3500/06 Περί Ενδοοικογενειακής Βίας “Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και άλλες διατάξεις”, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Με βάση τις καταγγελίες, για το διάστημα των έξι μηνών έγιναν 61 συλλήψεις και οι περισσότεροι των κατηγορούμενων ανδρών αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τέσσερις γυναίκες ενεργοποίησαν στο κινητό τους τηλέφωνο το πιλοτικό πρόγραμμα “Κομβίον Πανικού” (“Panic Button”), εφαρμογή με την οποία τα θύματα μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας, χωρίς να το αντιληφθεί ο δράστης και χωρίς, επίσης, να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Πρόκειται για τέσσερις γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες εγγράφηκαν στην εφαρμογή, έλαβαν κωδικό και συμπλήρωσαν το αντίστοιχο έντυπο, μετά τις 10 Ιουνίου.

Η πιλοτική λειτουργία του προγράμματος τέθηκε σε από τις αρχές Ιουνίου για όλα τα ενήλικα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας και σε όλη τη χώρα.

magnesianews.gr