Ούτε δύο μήνες κατάφερε να διατηρήσει την επιστημονική του αξιοπιστία ο Ελληνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ο οποίος στις 27 Φεβρουαρίου 2025 παρουσίασε το πόρισμά του για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μία σειρά γεγονότων οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη να παρέμβει στην υπόθεση και να διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το ρόλο του τεχνικού συμβούλου και μέλος της ΕΔΑΠΟ (Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών), Κώστα Λακαφώση.

Στις 9 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστος Παπαδημητρίου, ο οποίος κατά την παρουσίαση του πορίσματος εξέφρασε τη γνώμη ότι «όσοι καθυστέρησαν την 717, και μιλώ για την ανώτερη ηγεσία, έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να χάσουν τη ζωή τους οι 57 νεκροί της τραγωδίας», επικαλέσθηκε απειλές σε βάρος του και παραιτήθηκε.

Στο πόρισμα των 180 σελίδων αναφέρεται πως «5-7 άνθρωποι πέθαναν από τη φωτιά στα τρένα» και όχι από τραύματα που προκάλεσε αυτή καθ’ αυτή η σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Ως προς τα αίτια της έκρηξης και της δημιουργίας πυρόσφαιρας κατά τη σύγκρουση των τρένων στη σύνοψη του πορίσματος για τα ευρήματα από την έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός γίνεται λόγος (με επίκληση της συμβολής των Πανεπιστημίων της Γάνδης και της Πίζας) για «πιθανή παρουσία ενός άγνωστου, μέχρι στιγμής, καυσίμου».

Στο πόρισμα τονίζεται πως «η μάζα αυτού του εύφλεκτου πτητικού υγρού έχει εκτιμηθεί, μέσω της μοντελοποίησηςCFD, στο μέγεθος των 2,5 τόνων.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα δεν έχει εντοπίσει καμία ουσία, με γνωστές ιδιότητες και συνολική μάζα που ήταν στο τροχαίο υλικό, η οποία θα μπορούσε να έχει αυτό το ρόλο. Ομοίως με τα προηγούμενα βήματα, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα αναθέσει σε γνωστό ινστιτούτο να επανεξετάσει την εγκυρότητα των μεταβλητών και των παραμέτρων που χρησιμοποιήθηκαν στο αναθεωρημένο CFD (ανάλυση).

Αυτή η εκκρεμότητα δεν οδήγησε στην αναβολή δημοσίευσης του πορίσματος, διότι, όπως σημειώνεται, «(…) η πύρινη σφαίρα και η επακόλουθη πυρκαγιά είχαν “μόνο” αντίκτυπο στις συνέπειες του ατυχήματος, χωρίς να συμβάλουν στα αίτιά του».

Ωστόσο, στις αρχές Απριλίου έγινε γνωστό ότι τα Πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας διαφώνησαν με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ ως προς τα αίτια πρόκλησης της πυρόσφαιρας.

Μάλιστα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης Μπαρτ Mερσί αποκάλυψε ότι δεν είχε καμία επίσημη επαφή με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ και ότι, αντιθέτως, η επικοινωνία του με την ελληνική πλευρά γινόταν μέσω του κ. Κώστα Λακαφώση.

Κατόπιν αυτών, έγινε γνωστό ότι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποφάσισε να αφαιρέσει από το πόρισμά του για Τέμπη το κεφάλαιο με την πιθανολόγηση σχετικά με τις αιτίες της πυρόσφαιρας.

Έρευνα της Δικαιοσύνης για τη δράση Λακαφώση

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, με βάση την παραγγελία της κ. Αδειλίνη θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες περιελήφθη στο πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ το συμπέρασμα περί αγνώστου πτητικού υγρού, τουλάχιστον 2,5 τόνων, που φέρεται να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ως πιθανού αιτίου για τη δημιουργία πυρόσφαιρας, προκειμένου να διαπιστώσει την τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων αδικημάτων που έχουν να κάνουν με παραπλάνηση της Δικαιοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο, σχολιάζουν οι ίδιοι κύκλοι, ότι η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επικαλείται ενδεικτικά την αθέμιτη επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, δηλαδή την παράβαση του άρθρου 167Α ΠΚ.

Η πιθανολόγηση για τη διάπραξη του εν λόγω αδικήματος προκύπτει, κατά την κ. Αδειλίνη, μετά τη διάψευση εκ μέρους εκπροσώπων των Πανεπιστημίων Γάνδης και Πίζας του συμπεράσματος που τους αποδίδεται στο πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ περί των αιτίων δημιουργίας της πυρόσφαιρας.

Κατά την εισαγγελική έρευνα θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί η βασιμότητα της πληροφορίας, σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έκανε ουσιαστική έρευνα, αλλά βασίστηκε στα στοιχεία και στους υπολογισμούς της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ), κύριο μέλος της οποίας είναι ο κ. Λακαφώσης.

Αν, δηλαδή, αποδειχθεί ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στηρίχθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΕΔΑΠΟ, που αποκλείει ότι τα έλαια σιλικόνης προκάλεσαν την πυρόσφαιρα και υποστηρίζει ότι αίτιο για τη δημιουργία της είναι εύφλεκτο μη δηλωθέν υλικό το οποίο μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία στο πλαίσιο λαθρεμπορίας, τότε, όπως τονίζουν νομικοί, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος που αναφέρει ως παράδειγμα η κ. Αδειλίνη.

Νομικοί τονίζουν ότι καθίσταται δυσχερής η θέση του κ. Λακαφώση, ο οποίος δεν αποκλείεται να βρεθεί κατηγορούμενος.

Περιμένοντας την… 16η πραγματογνωμοσύνη

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται εκτός από το πόρισμα του ΕΔΟΑΣΑΑΜ, και άλλα 15 πορίσματα τεχνικών συμβούλων, τα οποία θα γίνουν 16 όταν θα κατατεθεί, ενδεχομένως μετά το Πάσχα, και αυτό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα πορίσματα και τα αντικρουόμενα σε αρκετές περιπτώσεις συμπεράσματά τους έχουν αναδείξει τις αντιπαραθέσεις που υποβόσκουν μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Πρόσφατο παράδειγμα οι γονείς της Μάρθης, η οποία περιλαμβάνεται στους 57 νεκρούς, ο δικηγόρος Αντώνης Ψαρόπουλος και η παιδίατρος και πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος «Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιανού, που έστρεψαν τα πυρά τους ο πρώτος κατά των οικογενειών Πλακιά και Βλάχου και η δεύτερη κατά της κ. Αδειλίνη.

Όσο για την παραγγελία του ειδικού εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη να προσκομίσουν άμεσα τα επαγγελματικά τους προσόντα οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών θυμάτων, αυτή βάζει στο «στόχαστρο» τον κ. Λακαφώση, ο οποίος ενδεχομένως να βρεθεί υπόλογος και για αδίκημα σχετικό με τη δυνατότητά του να υπογράφει εκθέσεις.

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

vradini.gr