Αναφορικά με τη χρήση κινητών από τους μαθητές και τους νέους κανόνες, ο υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1 επισήμανε ότι η αποβολή που δόθηκε σε μαθητή στην Πάτρα «δεν είναι η πρώτη αποβολή για κινητό, είναι η πρώτη που πήρε δημοσιότητα».

Το κινητό από έρευνες είναι σαφές ότι κάνει κακό στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έρευνα της UNESCO αναφέρει ότι ένα παιδί μπορεί να θέλει έως και 20 λεπτά για να επανέλθει στην μαθησιακή διαδικασία αν έχει «ξεχαστεί» στο κινητό του», τονίζοντας πάντως ότι ο βασικός λόγος για την απαγόρευση εμφανούς κατοχής και χρήσης κινητών από τους μαθητές στα σχολεία σχετίζονται κυρίως με την προσπάθεια καταπολέμησης των περιστατικών bullying στα σχολεία.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είπε ότι «φέτος ξεκινήσαμε με 6.000 περισσότερους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν 71.000 τμήματα στα σχολεία και σε λιγότερα από 1.000 έπρεπε να εξορθολογίσουμε την κατάσταση για να μην υπάρχουν πολλά κενά. Έχουμε ευήκοα ώτα για περιπτώσεις παιδιών που έχουν πρόβλημα ή καλούνται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και τα αντιμετωπίζουμε», ενώ για τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών σε πολλές περιοχής της Ελλάδας, υποστήριξε ότι «ο κανόνας είναι πως υπήρχαν δύο τάξεις των 10 παιδιών ή μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων για να αντιμετωπιστεί με μια συγχώνευση», προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το πρόβλημα, αυτό είναι η λύση. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε να υπάρξει εξορθολογισμός και καλή κατανομή των εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία».

Για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων, ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «τις 12.812 σχολικές υποδομές τις χειρίζονται οι δήμαρχοι ανά την χώρα. Εμείς αντιληφθήκαμε την ανάγκη να στηρίξουμε περισσότερο τους δημάρχους στο θέμα των σχολικών υποδομών. Με ξενίζει η εικόνα να πηγαίνω σε σχολεία και να βλέπω έναν υπερσύγχρονο, διαδραστικό πίνακα του 2024 και δίπλα να βλέπω έναν σοβά που πέφτει Γι’ αυτό κάναμε το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου” και για αρχή βάζουμε 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα σχολεία καταγράφουν τις ανάγκες, ενημερώνουν τους Δημάρχους, αυτοί ενημερώνουν το Υπουργείο Παιδείας και καθορίζονται οι προτεραιότητες».

Τέλος, παραδέχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στα ωράρια και στην λειτουργία πολλών ολοήμερων σχολείων, λέγοντας πάντως ότι «θεραπεύονται βήμα-βήμα τα προβλήματα και στα ολοήμερα σχολεία, όπου υπήρξαν και κενά από διαδικασίες που προβλέπουν νόμιμες άδειες πχ. εγκυμοσύνης ή ασθένειας».

athina984.gr