Πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι θα ενισχυθούν τα Χριστούγεννα είτε λαμβάνοντας το έκτακτο βοήθημα (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης) είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Παράλληλα, περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν τον Δεκέμβριο την ετήσια αύξηση που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ θα ανέρχεται σε 2,5%.

Την ίδια ώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση (επιταγή ακρίβειας) αναμένεται να λάβουν τα Χριστούγεννα και πέντε κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων και ευάλωτων προήλθε από τα έκτακτα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Το επίδομα θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δε δικαιούται λόγω προσωπικής διαφοράς την αύξηση του 2025.

Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

Άτομα με αναπηρία: Τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να λάβουν το υψηλότερο επίδομα που πέρυσι ήταν 200 ευρώ.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης αναμένεται να δοθεί τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα . Σήμερα το ΕΕΕ μετά την αύξηση 8 % που δόθηκε το Δεκέμβριο του 2023 κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων

Δικαιούχοι επιδόματος παιδιού

Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού θα καταβληθεί πρόσθετη έκτακτη δόση , η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

protothema.gr