Ποινή φυλάκισης 4 ετών επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον 18χρονο που συνελήφθη την Τετάρτη το μεσημέρι για παράνομη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα που δυσχέρανε το έργο των αστυνομικών για τον εντοπισμό τους, τη σύλληψή τους και την απέλαση.

Το Αυτόφωρο έδωσε τη δυνατότητα στον κατηγορούμενο Ρομά η ποινή να έχει αναστολή τριετίας υπό τον όρο να εμφανίζεται τρεις φορές κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του 18χρονου.

Επί της ουσίας έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον Ρομά να αλλάξει τη ζωή του και να μην ξαναπαρανομήσει, καθώς σε βάρος του υπάρχουν κατηγορίες από άλλες υποθέσεις που δεν έχουν δικαστεί.

Ο συνήγορος υπεράσπισής του τόνισε στο δικαστήριο πως ο κατηγορούμενος είναι ένας φτωχός νέος, που είναι μακριά από τους γονείς του εδώ και χρόνια, μένει με την γιαγιά και τον παππού στη Θεσσαλονίκη και εργάζεται ως διανομέας delivery.

Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντίληψη του έκνομου της πράξης του και πως έπεσε θύμα πλάνης, αφού ανέλαβε με φίλο του να μεταφέρουν στη χώρα μετανάστες και ενώ κινούνταν παράνομα ωστόσο βρίσκονταν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο και μέρα μεσημέρι αντί να κρύβονται.

Νωρίτερα απολογούμενος στο δικαστήριο ο 18χρονος είπε ότι ανέλαβε τη «δουλειά» επειδή του το ζήτησε ο φίλος του, ο δεύτερος προσαχθείς για την υπόθεση στην Αστυνομία, ένας 17χρονος Ρομά που δεν οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο λόγω της ανηλικότητάς του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φίλος του γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ΙΧ που τους ανέθεσε τη μεταφορά των παράνομων αλλοδαπών από τον Σταθμό Τρένων Θεσσαλονίκης στη Θήβα και τους έδωσε το αυτοκίνητό του παρότι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης. Ο κατηγορούμενος είπε ότι ο ίδιος ήξερε απλώς ότι θα μετέφεραν κάποια άτομα. Μάλιστα, αρνήθηκε ότι θα λάμβανε για τη μεταφορά το ποσό των 150 ευρώ για κάθε έναν από τους εφτά αλλοδαπούς που μετέφεραν με τον φίλο λέγοντας ότι η αμοιβή τους θα ήταν συνολικά από 150 ευρώ με τον φίλο του.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του δικαστήριο ο πρόεδρος του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου ζήτησε από τον έφηβο από εδώ και στο εξής να αξιοποιήσει ωφέλιμα τον χρόνο που του δίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση του διεμήνυσε ότι θα βρεθεί στη φυλακή και στην προσωπική του ζωή θα μπει τέλος, όπως στα παιχνίδια που παίζει ο νεαρός στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Υπενθυμίζεται ότι ο 18χρονος συνελήφθη την Τετάρτη το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ρήγα Φεραίου στον κόμβο Βελεστίνου. Με 17χρονο φίλο του διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν παράνομα στη χώρα εφτά αλλοδαπούς που δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Θα τους πήγαιναν Θήβα με αυτοκίνητο που τους έδωσε τρίτο άτομο από τη Θεσσαλονίκη, λαμβάνοντας το ποσό των 150 ευρώ για κάθε άτομο, σύμφωνα με την περαιτέρω προανάκριση. Όμως, το αυτοκίνητό τους έπαθε λάστιχο. Οι νεαροί εγκατέλειψαν το όχημα για να μη συλληφθούν, αλλά εντοπίστηκαν λίγο αργότερα από την Αστυνομία. Οι αστυνομικοί εντόπισαν επίσης και τους παράνομους μετανάστες κοντά σε Σταθμό Αυτοκινήτων στο Αερινό.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)