Δεύτερος μήνας αποκλιμάκωσης για τον πληθωρισμό, ο οποίος υποχώρησε στο 8,5% το Νοέμβριο από το 9,1% του Οκτωβρίου. Μέσα σε 2 μήνες ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κατά 3,5 μονάδες καθώς το Σεπτέμβριο είχε βρεθεί στο 12% που ήταν και η δεύτερη υψηλότερη τιμή φέτος. Και το 8,5% πάντως δεν είναι μικρό ποσοστό το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών αφού οι (όποιες) αυξήσεις στις αμοιβές είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Η σημαντικότερη αιτία μείωσης του πληθωρισμού έχει όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος με την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας. Τα στοιχεία δείχνουν «τεκτονικές» μεταβολές με ΠΤΩΣΗ 5,3% των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος έναντι αύξησης 38,5% τον Αύγουστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση 27,8% όταν 3 μήνες πριν, τον Αύγουστο, η αύξηση ήταν σχεδόν 10πλάσια με 263,5%. Τα καύσιμα καταγράφουν αύξηση 17,6% , το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υποχωρήσει στο 11,6%.

Η δεύτερη σημαντικότερη αιτία αποκλιμάκωσης είναι βάση υπολογισμού η οποία τώρα πλέον είναι υψηλότερη. Αν προσέξει κάποιος τα στατιστικά προσεκτικά θα δει ότι πέρυσι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός βρέθηκε μια ανάσα από το 5% , στο 4,8%. Είναι διαφορετική η σύγκριση όταν η βάση είχε αρνητικό πληθωρισμό ( όπως ο Νοέμβριος του 2020) και διαφορετική όταν εμφανίζει ύψη του 4,8%.

Παρ' όλα αυτά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα επιμένουν...διψήφια και ενισχύονται μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες όπως το λάδι που έχει ανατιμηθεί 20,4% από πέρυσι. 18,7% είναι η αύξηση στο ψωμί, 25,3% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 16,7% στα κρέατα, 12,6% στα λαχανικά και 11,9% στον καφέ και το τσάι.

Παρότι Νοέμβριος, πεισματικά πολύ ψηλά βρίσκονται και οι ανατιμήσεις στο τουριστικό πακέτο και τις μεταφορές κι εδώ με επιδείνωση των μεγεθών. Στο 42,3% είναι σε σχέση με πέρυσι η ανατίμηση των μεταφορών με αεροπλάνο, στο 26,7% οι μεταφορές με πλοίο και στο 14,5%(μειωμένη εδώ) η αύξηση του κόστους διαμονής σε ξενοδοχεία , μοτέλ και πανδοχεία. Επιπλέον οι υπηρεσίες ταξί έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 33%.

Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι σε αντίθεση με το κόστος ενέργειας, οι τιμές στο ράφι συνεχίζουν ανοδικά και ετοιμάζουν παρέμβαση αξιοποιώντας τους πόρους που θα προέλθουν από την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερα από 600εκατ€. Τα μέτρα του πακέτου θα εφαρμοστούν το 2023 και τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού το βράδυ του Σαββάτου 17 Δεκεμβρίου.

Πηγή: skai.gr