Σε πιλοτική δράση Διαχείρισης της Χωριστής Συλλογής Αστικών Αποβλήτων σε Δήμους της Χώρας, με σκοπό το σχεδιασμό προγραμμάτων «Πληρώνω Όσο Πετάω» (ΠΟΠ), φιλοδοξεί να συμμετάσχει ο Δήμος Καρδίτσας.

Για το λόγο αυτό η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε, μειοψηφούντος του κ. Κρανιά, να αποδεχθεί ο Δήμος τους όρους της πρόσκλησης και να προχωρήσει στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης. Παράλληλα όρισε επιτροπή διερεύνησης τιμών για την τεκμηρίωση του προϋπολογισμού της πρότασης.

Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Σωτήρης Αντωνίου, το "Πληρώνω όσο Πετάω" θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά σε όλους τους Δήμους της χώρας από το 2028. Η λογική του είναι ο κάθε δημότης να πληρώνει ανάλογα τα απορρίμματα που πετάει και στόχος να αυξηθεί η διαλογή στην πηγή, να φθάνουν όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Αρχικά, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, θα επιλεγεί μία συνοικία της πόλης για την εφαρμογή του προγράμματος. Θα γίνει προμήθεια όλων του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού για κάδους και απορριμματοφόρα ώστε να καταστεί εφικτή η μέτρηση των ποσοτήτων και θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των κατοίκων για να συμμετάσχουν στην διαδικασία, που θα αποτελέσει "μπούσουλα" για το μέλλον.

Στο σημείο αυτό ο κ. Αντωνίου διευκρίνισε πως δεν θα πληρώνουν κάτι οι κάτοικοι της συνοικίας που θα επιλεγεί, αφού το πρόγραμμα είναι δοκιμαστικό.

Με βάση την απόφαση, μέσω του προγράμματος μπορεί να χρηματοδοτηθεί:

-Προμήθεια μέσων προσωρινής αποθήκευσης (π.χ. μεμονωμένοι κάδοι εσωτερικοί και εξωτερικοί, συστοιχίες κάδων, σακούλες διακριτής συλλογής κλπ.)

-Προμήθειες τεχνολογικού εξοπλισμού και διαδικτυακών εφαρμογών για την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων «Πληρώνω όσο Πετάω» (π.χ. αισθητήρες, RIFID Tags, RFID αναγνώστες, QR Codes, ζυγιστικά επί υφιστάμενων απορριμματοφόρων ή επί κάδων με κατάλληλο λογισμικό, πλατφόρμες)

-Υπηρεσίες υποστήριξης του δικαιούχου στην εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση του προτεινόμενου πιλοτικού προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω», καθώς και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων του.