Στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο 13% στα μη σερβιριζόμενα ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά καθώς και στα κόμιστρα των ταξί επέλεξε να εστιάσει ο πρωθυπουργός, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Μάλιστα παραδέχθηκε ότι «επειδή η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν είναι αυτή που θα θέλαμε», θεωρεί σημαντικό να είναι «το ταξί προσιτό στο μέσο πολίτη» και ότι το ίδιο ισχύει για τον καφέ take away.

Αυτό που δεν είπε είναι ότι από 1η Ιουλίου επανέρχεται ο ΦΠΑ 24% στον σερβιριζόμενο καφέ και στα υπόλοιπα ροφήματα, ενώ από την 1η Ιανουαρίου έχει επιστρέψει ο υψηλός ΦΠΑ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Ο αυξημένος ΦΠΑ, από τις επιχειρήσεις εστίασης θα μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου στον καταναλωτή

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών η επαναφορά του αυξημένου ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ-κακάο-τσάι-χαμομήλι εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 43 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, αντισταθμίζοντας εν μέρει το δημοσιονομικό κόστος από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε delivery και take away, το οποίο εκτιμάται στα 65 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

«Είναι λογικό να είναι παραπάνω ο ΦΠΑ σε αυτό τον τρόπο παροχής του προϊόντος, παρά στα ντελίβιρι και στα takeaway», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κινήσεις που αποδεικνύουν την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνηση», με στόχο «τη μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων».

Αντιδράσεις από τους επαγγελματίες τη εστίασης

Ξεσηκώθηκαν, όπως αναμενόταν οι επαγγελματίες της εστίασης, που ζητάνε με επιστολή τους στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, την οριζόντια διατήρηση ΦΠΑ στο 13% στον καφέ καθώς και στα μη αλκοολούχα ποτά.

«Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούμε με ποια λογική προχωράτε σε αυτή την αύξηση, όταν ήδη ο καφές επιβαρύνεται και με ειδικό φόρο κατανάλωσης, από το 2017», σημειώνει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

citynews.com.gr