Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Μαγνησία, μιας και μόνο μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας κατέγραψε 82 περιστατικά ενώ σε θεσσαλικό επίπεδο καταγράφηκαν 365 περιπτώσεις! Η Αστυνόμος Ματίνα Τσαμοπούλου από το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας Βόλου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον όγκο αυτό των περιστατικών, αλλά και για όλη τη διαδικασία που ακολουθείται από την καταγγελία του θύματος κι έπειτα.
Όπως ανέφερε η κ. Τσαμοπούλου σε λίγους μήνες το Γραφείο Ενδοοικογενειακής βίας που βρίσκεται στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας θα συμπληρώσει 2 χρόνια από τη δημιουργία του και σε αυτό υπηρετούν αστυνομικοί άρτια, όπως τόνισε, εκπαιδευμένοι με αποκλειστική αποστολή τον χειρισμό υποθέσεων οικογενειακής βίας.
«Από την ίδρυσή μας έως και σήμερα έχουμε διαχειριστεί πάρα πολλά περιστατικά με το τελευταίο 5μηνο να μετρούν τα 82. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει ανησυχητικά τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για μια μορφή βίας που εκδηλώνεται μεταξύ των μελών μίας οικογένειας, δηλαδή θύμα και δράστης ανήκουν στην ίδια οικογένεια», επεσήμανε η κ. Τσαμοπούλου σημειώνοντας ότι η ενδοοικογενειακή βία συναντάται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις πλέον, δεν έχει ηλικία, φύλο και δεν έχει να κάνει με οικονομικά κριτήρια.
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ενισχύουν ένα κακοποιητικό περιβάλλον, όπως αλκοόλ, η χρήση ουσιών, οι ψυχικές διαταραχές, όπως επεσήμανε η ίδια, αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν και απαραίτητη προϋπόθεση για ένα περιστατικό βίας. Στην υπηρεσία δε υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει και επανέρχονται εκ νέου, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που καταγγέλλονται για πρώτη φορά.

Ποια η διαδικασία- Τι γίνεται με το θύμα

«Κάθε υπόθεση είναι μοναδική και ως τέτοια αντιμετωπίζεται», υπογράμμισε η κ. Τσαμοπούλου.

Οι αστυνομικοί του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Βόλου, σύμφωνα με την ίδια, υποδέχονται το θύμα στο γραφείο, το οποίο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και διακοσμημένο ώστε το θύμα να νιώσει ότι είναι σε ένα οικείο, φιλικό και ασφαλές πλέον περιβάλλον. Διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα αλλά και όλος ο χρόνος που χρειάζεται για να ηρεμήσει και να δημιουργηθεί μεταξύ του θύματος και των αστυνομικών μία σχέση εμπιστοσύνης.
«Λαμβάνουμε πάντα υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θύματος , την ηλικία του, εάν υπάρχει κάποια αναπηρία, εάν δεν μιλά και δεν κατανοεί την ελληνική γλώσσα , του διορίζουμε διερμηνέα, του εξηγούμε την όλη διαδικασία, την νομοθεσία, ακούμε προσεκτικά τι έχει να μας πει κι αν χρειαστεί το βοηθάμε με ερωτήσεις έτσι ώστε όσα περισσότερα στοιχεία μας δώσει, τόσο περισσότερο θα μπορέσει να βοηθηθεί και τόσα περισσότερα στοιχεία κι εμείς θα υποβάλλουμε στην Εισαγγελία.
Μεριμνούμε για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, μεταφέροντάς το εάν χρειαστεί, με δική μας μέριμνα στο Νοσοκομείο, ενημερώνουμε το θύμα εγγράφως για όλες τις δομές υποστήριξης και αρωγής που υπάρχουν και επικοινωνούμε με τις δομές αυτές, ενημερώνουμε εγγράφως για τη δυνατότητα επικοινωνίας με την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και φιλοξενίας σε ξενώνες, φροντίζουμε για την άμεση φιλοξενία του σε ασφαλή χώρο, εφόσον απαιτηθεί, διότι πλέον στην περιφέρειά μας έχει εξασφαλιστεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος που λειτουργεί ως safehouse για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και μελών της οικογένειάς του, όπως τα ανήλικα παιδιά του, που χρειάζονται προστασία. Ο χώρος αυτός φυλάσσεται από μας και η μεταφορά των θυμάτων γίνεται επίσης από εμάς. Ενημερώνεται το θύμα εγγράφως για τον αριθμό πρωτοκόλλου της υπόθεσης, του δίνουμε τα στοιχεία μας, τα τηλέφωνα του γραφείου μας και στη συνέχεια έχουμε μία επικοινωνία με το θύμα και εντός 5 ημερών αλλά και εντός μηνός από την καταγγελία, αλλά και όσες φορές κρίνουμε ότι χρειάζεται ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν έχει επανέλθει δευτερογενής θυματοποίησή του, ότι δεν έχει υπάρξει εκ νέου περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή για οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση», εξήγησε αναλυτικά η κ. Τσαμοπούλου το τι προσφέρει στο θύμα το Γραφείο.
Αποστολή του είναι, όπως η ίδια υπογράμμισε, η αποτελεσματική και συντονισμένη διαχείριση των περιστατικών για την ασφάλεια του θύματος.

Panic button και στη Μαγνησία

Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολύ συχνά σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας για το panicbutton, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα ψηφιακό εργαλείο βοήθειας του θύματος που εκπέμπει SOS στις αρχές ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση των αρχών.
Το «panic button» είναι μια ψηφιακή υπηρεσία που έχει στόχο την προστασία από περιστατικά βίας, με έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία. Χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν στο κινητό τους (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.
Το εν λόγω πρόγραμμα αν και αρχικά ξεκίνησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πλέον εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και στην Μαγνησία.
Σύμφωνα με την κ. Τσαμοπούλου δικαίωμα εγγραφής στη συγκεκριμένη εφαρμογή έχουν τα ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το εγγεγραμμένο πρόσωπο μέσω της εφαρμογής έχει την δυνατότητα να ειδοποιεί την άμεση δράση με την επιλογή της οικείας ένδειξης που θα υπάρχει στην οθόνη του κινητού του, σε περίπτωση περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας που θα συνδέεται με άμεσο κίνδυνο ή με απειλή κινδύνου της ζωής του ή της σωματικής ακεραιότητας. Επιλέγοντας το θύμα αυτή την ένδειξη ενεργοποιείται και αποστέλλεται αυτοματοποιημένο γραπτό μήνυμα στην άμεση δράση με όλες τις πληροφορίες του προσώπου και με τη θέση εντοπισμού του ώστε να προστρέξει άμεσα περιπολικό.
«Κάθε περιστατικό ενημερώνεται για τη δυνατότητα εγκατάστασης της εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, η εγκατάσταση γίνεται από τα ίδια τα θύματα όποτε το επιθυμούν και είναι δωρεάν», συμπλήρωσε η κ. Τσαμοπούλου.

Στήριξη και για επαγγελματική αποκατάσταση

Ένα θύμα οικογενειακής βίας, στην συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες, έχουν άμεση ανάγκη και από μία εργασία, προκειμένου να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον που ζουν και να σταθούν στα πόδια τους, αυτόνομες και σε οικονομικό επίπεδο.
Όπως εξήγησε η κ. Τσαμοπούλου από τις κοινωνικές υπηρεσίες πέρα από την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στο θύμα, υπάρχει και εργασιακή, η οποία περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. «Δίνεται η δυνατότητα οικονομικής ανεξαρτησίας σε κάποιο θύμα το οποίο θέλει να φύγει από ένα κακοποιητικό περιβάλλον και δεν μπορεί λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται», σημείωσε και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό για το θύμα να εμπιστευτεί τις δυνατότητές του και να ενταχθεί στην κοινωνική ζωή μέσω της εργασίας.

Τα θύματα πλέον μιλούν, σπάνε τη σιωπή

Και μπορεί τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές όμως το σημαντικό και το θετικό σημείο είναι ότι πλέον, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο τα θύματα όσο και οι πολίτες σπάνε τη σιωπή τους, μιλούν και καταγγέλλουν την ενδοοικογενειακή βία.
«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τους πολίτες, να είναι ασφαλείς και είμαστε κι εγώ προσωπικά στη διάθεση τους 365 ημέρες τον χρόνο, κάθε ώρα για να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια, συμβουλή. Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να καταθέσει, καταθέτουμε εμείς στον συνάδελφό μας όσα μας έχει περιγράψει και είναι μία διαδικασία που δεν επιβάλει παράβολο ή άλλη επιβάρυνση οικονομική», υποστήριξε η κ. Τσαμοπούλου, ενώ τα θύματα μπορούν πλέον συμπληρώνοντας μία σχετική φόρμα ανώνυμα να αξιολογήσουν τη διαχείρισή τους ως περιστατικά από το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας.
Τέλος, η κ. Τσαμοπούλου προέτρεψε τις γυναίκες, αλλά και όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσουν, να καταγγείλουν τον κακοποιητή τους καθώς πλέον υπάρχει όλο το πλαίσιο στήριξης των θυμάτων.

magnesianews.gr