Το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό στηρίχτηκε μόνο από την πλειοψηφία και πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης 13/11/24.

Το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας προκάλεσε τριβές ανάμεσα στα κόμματα και μάλιστα ανέδειξε έντονα τις αντιθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να μην ψηφίσει την τροπολογία ου ανοίγει το δρόμο για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία προκάλεσε συζητήσεις και την έντονη αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Εμείς διαφωνούμε» είπε ο κ. Τσίμαρης για τα απογευματινά χειρουργεία σημειώνοντας «σας το είχαμε πει. Όχι τώρα σε ένα υποστελεχωμένο σύστημα και όχι με τον τρόπο αυτό που το φέρνετε. Εμείς θέλουμε μικρές και μεσαίες επεμβάσεις και όχι καρκίνους. Με τα απογευματινά χειρουργεία που ήδη έχετε εισάγει μειωθεί η λίστα; Πόσες πρωινές αίθουσες χειρουργικές ανοίξατε στο ΕΣΥ;».

Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας: «η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να πει “παρών” στα απογευματινά χειρουργεία προσφέρει υπηρεσίες. Μου τα χαρίζετε! ευχαριστώ γι’ αυτό καλό για μένα είναι. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού. Με το ΠΑΣΟΚ έχω υπάρξει υπουργός οι μισοί είναι φίλοι μου μια χαρά συνεργαστήκαμε. Για τη π΄πλάτη που βάλατε στη χώρα να μείνει όρθια αυτό που κάνατε τώρα είναι αξιοθρήνητο».

Ο υπουργός, αναφέρθηκε και σε συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου λέγοντας πως με τα όσα είπε αναγνώρισε πως αν γινόταν αποδεκτή η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τα λεγόμενα βαρέα και ανθυγιεινά, 2.000 εργαζόμενοι θα βγουν σε σύνταξη την επόμενη μέρα ψήφιση της. «Έχει γίνει κόμμα που δεν μπορεί να αναλάβει τη παραμικρή ευθύνη και οι πρώην εσωκομματικοί αντίπαλοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν . Πρέπει όμως να έχεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να κυβερνήσεις την Ελλάδα», είπε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Τσίμαρης σε δηλώσεις του εξήγησε πως το «παρών» που δήλωσε το κόμμα του αφορά στο γεγονός ότι το «35% των χειρουργικών αιθουσών παραμένει κλειστό. Άρα δεν προσθέτει τίποτα. Η τροπολογία αφορά υιοθέτηση έκθεσης Μπεχράκης που η ίδια είχε παραγγείλει. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα φύγουν όσοι λέει η κυβέρνηση».

Οι τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό

Το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας» φέρνει 3 βασικές αλλαγές στη λειτουργία του θεσμού:

.Μετατρέπει τους αγροτικούς αλλά και τους ειδικευόμενους γιατρούς σε προσωπικούς προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε ιατρικό προσωπικό που είχαν διαπιστωθεί στο προηγούμενο εγχείρημα,

.Δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι τον προσωπικό της γιατρό,

.Δημιουργεί 8 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας.

Η μετατροπή των ανειδίκευτων γιατρών σε προσωπικό γιατρό, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και από τους Ιατρικούς Συλλόγους καθώς είναι η πρώτη φορά – όπως τονίζουν – που γιατροί χωρίς να έχουν εκπαιδευτεί καταλλήλως, αναλαμβάνουν έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο.

Άλλωστε με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας αλλά και τη φιλοσοφία του θεσμού, οι πολίτες θα έχουν την πρώτη τους επαφή με τον προσωπικό γιατρό ο οποίος και θα τους καθοδηγεί στο σύστημα υγείας.

Αντιδράσεις προκαλεί όμως και η πληρωμή των προσωπικών γιατρών με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών (όταν θα τον επιλέγουν), αφού το αρχικό αφήγημα της κυβέρνησης ήταν ότι θα υπάρχει «γιατρός για όλους» όπως έλεγε το σύνθημα και ο οποίος θα είναι δωρεάν.

Βέβαια ο φόβος των συνδικαλιστών είναι ότι επειδή ακριβώς δεν θα υπάρχει το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό, οι πολίτες και πάλι θα αναγκάζονται να δηλώνουν είτε κάποιον που βρίσκεται πολύ μακριά από την οικία τους, είτε θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να βλέπουν τον σημερινό τους γιατρό αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

vradini.gr