Μειωμένος εμφανίζεται μέχρι στιγμής φέτος ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα εξαιτίας πνιγμού στη Μαγνησία, καθώς σύμφωνα με το ΕΚΑΒ είχαμε πέντε περιπτώσεις, όταν πέρσι μέχρι τις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί επτά απώλειες ζωών. Παράλληλα το 2022 τέσσερις άνθρωποι παραλίγο να χάσουν τη ζωή τους, ενώ προς το παρόν φέτος κινδύνευσαν δύο.
Ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σταμνάς εφιστά την προσοχή στους λουόμενους να τηρούν βασικά μέτρα προστασίας και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες. Μιλώντας στη «Θ» υπογραμμίζει πως παρουσιάζει έξαρση το φαινόμενο κολυμβητές, οι οποίοι για διάφορους λόγους ήπιαν θαλασσινό νερό, να δηλώνουν την άρνησή τους, όταν φτάνουν οι διασώστες με ασθενοφόρο, να διακομιστούν στο Νοσοκομείο για εξετάσεις. Το γεγονός αυτό ενέχει κινδύνους για την υγεία τους, αφού, όπως τονίζει ο έμπειρος γιατρός, το θαλάσσιο ύδωρ περιέχει μικρόβια και διάφορους μικροοργανισμούς και απαιτείται να υποβληθούν σε ακτινογραφία θώρακα για να εξεταστεί η κατάσταση των πνευμόνων τους. Ακόμη και η μικρή κατάποση νερού μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη του αναπνευστικού, εξαιτίας των μικροβίων. Έτσι θα πρέπει να εξεταστούν από γιατρό, ώστε να τους χορηγηθεί, εάν χρειάζεται, η κατάλληλη αγωγή, κάτι που, ωστόσο, ορισμένοι αποφεύγουν, δηλώνοντας πως είναι καλά και δεν θέλουν να παραληφθούν από πλήρωμα του ΕΚΑΒ.
Όπως εξηγεί ο κ. Σταμνάς, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις στη θάλασσα, καθώς όταν κολυμπούν στα βαθιά και για ώρα κουράζονται, με συνέπεια να επιβαρύνεται η καρδιά, ειδικά όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (υπέρταση, ζάκχαρο). Η κούραση οδηγεί την καρδιά να προσπαθεί να δώσει περισσότερο αίμα στα αγγεία, με συνέπεια να μην προλαβαίνει και να αυξάνεται η πιθανότητα για πρόκληση ανακοπής ή εμφράγματος. «Οι βαλβίδες δεν προλαβαίνουν να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία τους, ειδικά όταν οι ηλικιωμένοι έχουν επιβαρυμένη καρδιακή υγεία, οδηγώντας σε επεισόδιο που είναι πιθανό να έχει μοιραία κατάληξη» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Παράλληλα και τα παιδιά είναι απαραίτητο να κολυμπούν έχοντας επιτήρηση από ενήλικο, από τη στιγμή που μπορούν να φτάσουν στα βαθιά, ενώ και όσοι παραμένουν στην ακτή ή στη θάλασσα για αρκετή ώρα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με την πιθανότητα ηλίασης. Επίσης εμφανίζεται ο κίνδυνος λιποθυμικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια του μπάνιου, με την απώλεια των αισθήσεων, να αποδεικνύεται καταστροφική, ειδικά όταν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λουόμενος σε κοντινή απόσταση.
Καταλήγοντας ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ σε επίπεδο Περιφέρειας συνιστά τη λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η χρήση καπέλου άσπρου χρώματος, με σκοπό την εξασφάλιση της υγείας του κολυμβητή και τη μείωση των κινδύνων για τη σωματική του ακεραιότητα.
e-thessalia.gr