Πέθανε στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, σε ηλικία 83 ετών, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ιδρυτής της παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης FETO και μεγάλος εχθρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γκιουλέν πέρασε τα τελευταία χρόνια κατηγορούμενος από τις αρχές της Τουρκίας πως ήταν ο βασικός οργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 με σκοπό την ανατροπή του τούρκου ηγέτη —τότε πρωθυπουργού, νυν προέδρου— Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που ο ίδιος διέψευδε.

Ο Μοχάμεντ Φετουλάχ Γκιουλέν ήταν Τούρκος ιερέας, πρώην ιμάμης, συγγραφέας και πολιτική μορφή. Ίδρυσε το κίνημα Γκιουλέν και είχε αναμειχθεί ενεργά στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του Ισλάμ στον σύγχρονο κόσμο.

Ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ερντογάν μέχρι το 2013, όταν κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία.

Η τουρκική κυβέρνηση τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη και τον κατηγορούσε ότι ηγείτο της λεγόμενης γκιουλενικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως αποκαλούσε το κίνημά του. Η οργάνωση είχε συνδεθεί με ποικίλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εκβιασμός, κατασκοπία και ξέπλυμα χρήματος.

Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του από τουρκικό δικαστήριο.

insider.gr