«Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και “ξεχάστε” την πέτσα και το λίπος από το αρνί ή το κατσίκι και το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί που προηγείται του γεύματος». Αυτά συμβουλεύει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τους καρδιοπαθείς για την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων την ημέρα του Πάσχα. Και αυτό διότι η εμπειρία των ειδικών γιατρών έχει δείξει ότι οι επισκέψεις σε μονάδες υγείας από ασθενείς με συμβάντα που σχετίζονται με την υπερκατανάλωση τροφής αυξάνονται σημαντικά την Κυριακή του Πάσχα και τις δύο-τρεις ημέρες που ακολουθούν.
Ειδικότερα, λίγες ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα και του εορταστικού τραπεζιού που για πολλούς είναι συνυφασμένο με γαστριμαργική υπερβολή, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιώργος Κοχιαδάκης συνιστά εγκράτεια και προσεκτικές επιλογές, ειδικά σε όσους έχουν ακολουθήσει τη νηστεία των 40 ημερών αλλά και στους καρδιοπαθείς.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, μία βασική διατροφική οδηγία αφορά μια από τις πιο αγαπητές συνήθειες μπροστά στον οβελία: το τσιμπολόγημα πάνω από το αρνί. «Αποφύγετέ το! Αν θέλετε να φάτε, καθίστε στο τραπέζι και απολαύστε το γεύμα σας μασώντας αργά για να διευκολύνετε την πέψη αλλά και για να χορτάσετε πιο γρήγορα», τονίζει ο γιατρός.
Μάλιστα, για την αποφυγή περιστατικών υπερφαγίας κατά το γεύμα συνιστάται, λίγη ώρα πριν, η κατανάλωση ενός φρούτου ή λίγων ξηρών καρπών, για τη μείωση του αισθήματος της πείνας.
Αφθονη σαλάτα
Το πιάτο στο πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να περιλαμβάνει ψητό κρέας, αρνί ή κατσίκι –κατά προτίμηση κατσίκι, καθώς έχει λιγότερα κορεσμένα λίπη–, χωρίς πέτσα και λίπος, χωρίς πολλές πατάτες, ζυμαρικά και άσπρο ψωμί, αλλά με άφθονη πράσινη σαλάτα με παρθένο ελαιόλαδο, από την οποία καλό θα είναι να ξεκινήσει το γεύμα. Οπως αναφέρει ο κ. Κοχιαδάκης, οι σαλάτες διεγείρουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας, είναι υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και δεν έχουν πολλές θερμίδες εφόσον είναι απλές και δεν περιέχουν επεξεργασμένες σάλτσες. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση και σε φαινόλες που είναι ευεργετικές για την καρδιακή λειτουργία.
Ειδική προσοχή συνιστά ο καθηγητής με το αλάτι. Οπως τονίζει, «το αρνί και τα άλλα πασχαλινά εδέσματα είναι συνήθως υπεραλατισμένα. Απομακρύνετε, λοιπόν, την αλατιέρα από το τραπέζι και ενισχύστε τη γεύση με μπαχαρικά και βότανα, όπως φρέσκια ρίγανη και θυμάρι. Μη συνοδεύετε με επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως έτοιμες σάλτσες που υπερτερούν σε αλάτι». Και συμπληρώνει πως «εκείνο που πρέπει να ξέρουν –ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς– είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής δύο με τρεις ημέρες αργότερα, για αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση που εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών».
Ο κ. Κοχιαδάκης συμβουλεύει να αποφεύγονται τα γλυκά αλλά και το λευκό ψωμί, που προσφέρει επιπλέον θερμίδες χωρίς όφελος, και προσθέτει: «Προτιμήστε μέτρια κατανάλωση αρτοσκευασμάτων ολικής αλέσεως ή σικάλεως ή παξιμάδια χαρουπιού».
Τέλος, ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας συνιστά νερό αντί των αλκοολούχων ποτών. Στην περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ, αυτή θα πρέπει να είναι λελογισμένη –δύο ποτά για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση–, δεν θα πρέπει να ανακατεύονται διαφορετικά ποτά, ενώ η καλύτερη επιλογή είναι το κόκκινο κρασί λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης.
Βεβαίως, όλες αυτές οι οδηγίες –χρήσιμες για όλους και όχι μόνο για καρδιοπαθείς– είναι δύσκολο να τηρηθούν. Αρα, το βασικό είναι η εγκράτεια και η τήρηση στην πράξη της δέσμευσης «πάνω απ’ όλα η υγεία».