Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες του Νομού Καρδίτσας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας στη Λάρισα, με αφορμή τις πρόσφατες ζημιές που προκλήθηκαν σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με τριφύλλι, μηδική, βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και κηπευτικά, από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Οι αγρότες συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του κατέθεσαν την αγωνία τους για τη φετινή χρονιά που εξελίσσεται με τον χειρότερο τρόπο για όλες τις καλλιέργειες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και του χαλαζιού και των πλημμυρικών φαινομένων στα χωράφια της Καρδίτσας.

Ζήτησαν άμεσες εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις ειδικά για τα βαμβάκια όχι για επανασπορές, αλλά για το σύνολο της καλλιέργειας, αφού πλέον δεν υπάρχει χρόνος να μπουν ξανά στα χωράφια τους για το τριφύλλι, όπως και για τη βιομηχανική τομάτα και τα σιτηρά που έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και έχουν σημαντική ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι οι αγρότες ζητούν να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνει τους αγρότες για τις ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από όλα τα καιρικά φαινόμενα. Ειδικά για το βαμβάκι ειπώθηκε ότι με βάση αυτά που συζητήθηκαν με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, φαίνεται ότι θα υπάρξουν αδικίες με τις αποζημιώσεις για τις επανασπορές.

Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Τζέλλας ανέφερε ότι «οι βροχοπτώσεις που σημειώνονται από τον Απρίλιο μέχρι και σήμερα, δυστυχώς δεν επιτρέπουν στους αγρότες να σπείρουν ακόμη βαμβάκι. Τα σιτάρια έχουν πέσει και έχουν κολλήσει μύκητα. Οπότε η αναμενόμενη παραγωγή δυστυχώς δεν θα υπάρχει. Τα βαμβάκια που έχουν σπαρθεί σαπίζουν λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Ο ΕΛΓΑ, όμως, δεν αποζημιώνει καμία από αυτές τις ζημιές.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αυτό το διαχρονικό μας αίτημα, και να αποζημιώνει από όλα τα αίτια στο 100% της παραγωγής και στο 100% της ζημιάς. Διεκδικούμε ακόμα αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά μας λιγότερα, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων προστασίας της παραγωγής».

902.gr