Παραπολιτικά και άλλα θεσσαλικά από τη Λάρισα

Εν μέσω θέρους, σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, προέκυψε την Πέμπτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο το πρώτο πραγματικό ντέρμπυ μεταξύ Κουρέτα – Αγοραστού.

@ Ο πρώην περιφερειάρχης επιτέθηκε στον νυν κατηγορώντας τον ότι δεν έκανε κανένα έργο στη Θεσσαλία. Ο Κουρέτας απάντησε με κανονική ροπαλιά του στυλ «τα έργα έρχονται, αλλά εσύ μη μιλάς γιατί έχω δεκάδες καταγγελίες στην Επιτροπή Διαφάνειας για συνεργάτες σου, ενώ έμαθα ότι ξεκίνησαν και πειθαρχικές διώξεις για κακοδιαχείριση σε έργα επί των ημερών σου…». Ωχ…   

Άσε τις γενικότητες και γίνε συγκεκριμένος, τον προκάλεσε ο Αγοραστός. Θα γίνω και μάλιστα σύντομα υποσχέθηκε ο Κουρέτας. «Ωχ» επί τρία εδώ… (δηλαδή ωχ, ωχ, ωχ).

# Ο Αγοραστός βιώνει πάντως εφιαλτικό καλοκαίρι καθώς οι περιπέτειές του με τη δικαιοσύνη δεν έχουν σταματημό. Τώρα διώκεται για παράβαση καθήκοντος, για το (ξε)μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας του τρένου στα Τέμπη. Για τον ίδιο λόγο διώκονται ο Βασίλης Παπαγεωργίου (νυν γ.γ. Πολιτικής Προστασίας) και δυο αξιωματικοί, ο ένας της ΕΛ.ΑΣ. και ο άλλος της Πυροσβεστικής.

@ Μετά τις πλημμύρες και τους καύσωνες ήρθε και η πανώλη στη Θεσσαλία. Ευτυχώς η κατάσταση είναι ελεγχόμενη ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές από το κρέας ή το γάλα. Η αντίδραση της πολιτείας αυτή τη φορά υπήρξε υποδειγματική. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Τσιάρας - Κέλλας) έμεινε εντυπωσιασμένη από την προετοιμασία της Περιφέρειας, με τον Κουρέτα να έχει ετοιμάσει ακόμα και επιδημιολογικούς χάρτες, με μπούλετς στις επίμαχες στάνες κ.λ.π. Η άφιξη εκατό κτηνιάτρων ετούτη την εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει τα όρια της ασθένειας και να την εξαλείψει.

& Η πανώλη θα φύγει αλλά η λειψυδρία, αν δεν  βρέξει άμεσα, θα έχει επιπτώσεις στη Θεσσαλία. Το νερό στις δυο κρίσιμες αρδευτικές λίμνες (Πλαστήρα και Σμοκόβου) υποχωρεί καθημερινά περί τα 20 εκατοστά. Επαρκεί για ποτίσματα στο κάμπο μέχρι τις 10 Αυγούστου …

Βιομήχανος και τραγουδιστής είναι σπάνιο, αν όχι μοναδικό. Ο καθ΄όλα επιτυχημένος επιχειρηματίας Αντώνης Καράτζης, που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής διχτυών δίπλα από την Βιοκαρπέτ στη Λάρισα, με έντονη παρουσία στην Ενέργεια και τον Τουρισμό, μας αποκάλυψε το ταλέντο του στη μουσική και δη στο τραγούδι. Έβγαλε δίσκο, όπως  θα λέγαμε παλαιότερα, καθώς τραγουδάει εξαιρετικά και μάλιστα σε στίχους του Φοίβου. Δεν πρόκειται βέβαια να τον δούμε στα νυχτερινά κέντρα αλλά το γεγονός ότι σε μόλις τρεις ημέρες το τραγούδι του συγκέντρωσε 20.000 προβολές σημαίνει ότι έχει ταλέντο…

Οι γραμμές του τρένου…

Στα 463 εκ. ευρώ ανέρχεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τις ζημιές των σιδηροδρομικών έργων από τις πλημμύρες  του φθινοπώρου. Αντικείμενο, των εργασιών θα είναι η μόνιμη αποκατάσταση των καταστροφών σε υποδομή, επιδομή και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στον κύριο άξονα (Δομοκός - Λάρισα), στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, και στο τρενάκι του Πηλίου.

* Πάντως, για τα σιδηροδρομικά υπάρχει μια επιπλέον παράμετρος. Αν οι διαγωνισμοί, στο σύνολό τους ή εν μέρει, προκηρυχθούν από το υπουργείο, καθώς επικρατούσε μια τέτοια πρόθεση, ή αν εμπλακεί τελικά και ο φορέας ΟΣΕ. Λογικά οι διαγωνισμοί θα βγούνε από το υπουργείο αλλά τη διαδικασία θα έχει ο ΟΣΕ. Ειδικότερα, η αποκατάσταση υποδομών αφορά στη σιδηροδρομική γραμμή Δομοκός-Λάρισα ύψους 173,6 εκατ. ευρώ, στη γραμμή Λάρισα-Βόλος ύψους 192 εκατ. ευρώ, στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα (αποκατάσταση σε εντοπισμένα τμήματα) με κόστος 57 εκατ. ευρώ.

“Το πλοίο φεύγει…”*

Μέχρι και ημερήσιες εκδρομές στους Παξούς, διοργανώνει το ΚΤΕΛ Λάρισας, εκμεταλλευόμενο την ονειρεμένη προβολή που βιώνει το νησί του Ιονίου στο Netflix από τη σειρά του Παπακαλιάτη. Μόνο που, το περασμένο Σάββατο, όσοι Λαρισαίοι είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν τους Παξούς έμειναν με το όνειρο. Η αναχώρηση του τουριστικού λεωφορείου από τη Λάρισα ήταν προγραμματισμένη για τις 5:30 (το πρωί) ώστε να προλάβουν το καράβι στην Ηγουμενίτσα. Εν τούτοις οι επιβάτες είδαν το οδηγό να καταφθάνει αλαφιασμένος κατά τις 6:15 … Στο πλοίο δεν θα προλάβαιναν να ανέβουν, οπότε το ΚΤΕΛ  επέστρεψε σε όλους τα χρήματα του ναύλου και η εκδρομή περιορίστηκε μέχρι τα Σύβοτα. Ας παρηγορηθούν με την τηλεοπτική σειρά, οι Παξοί στο Maestro είναι καλύτεροι απ΄ότι είναι στην πραγματικότητα…

*τίτλος από την ομώνυμη ταινία του Φελίνι.

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.