Τουλάχιστον 274 άνθρωποι, εκ των οποίων 21 παιδιά και 31 γυναίκες, σκοτώθηκαν σήμερα στις ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου σε συνέντευξη Τύπου, σε νεότερο προσωρινό απολογισμό των θυμάτων.

Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης 1.024 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις σήμερα. Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα είπε ότι χιλιάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί στον νότο λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράεε ανέφερε σε ανάρτηση στο X πως μέχρι τώρα, τουλάχιστον 300 στόχοι της Χεζμπολάχ έχουν πληγεί έπειτα από προειδοποίηση νωρίτερα ότι επίκεινται αεροπορικά πλήγματα σε σπίτια στον Λίβανο, όπου είναι «κρυμμένα όπλα της Χεζμπολάχ».

Απαντώντας, η Χεζμπολάχ δήλωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες σε ισραηλινά στρατιωτικά φυλάκια. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Ο Ιμάντ Κρεϊντίεχ, επικεφαλής της εταιρίας τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου Ogero, δήλωσε σήμερα στο Reuters πως τουλάχιστον 80.000 αυτόματες κλήσεις που καλούσαν τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή του εντοπίστηκαν στο δίκτυο. Δεν απαντήθηκαν όλες.

Οι κλήσεις αυτές είναι «ψυχολογικός πόλεμος για να προκαλέσουν χάος», πρόσθεσε.

Κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου έλαβαν σήμερα κλήσεις από λιβανέζικο αριθμό που τους καλούσε να απομακρυνθούν αμέσως 1.000 μέτρα μακριά από οποιαδήποτε θέση χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters στον νότο, ο οποίος έλαβε αυτή την κλήση.

Κλήσεις για εκκένωση έχουν ληφθεί σε τηλέφωνα που φθάνουν μέχρι τη λιβανέζικη πρωτεύουσα Βηρυτό.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις για να πλήξουν όπλα στρατηγικής σημασίας της Χεζμπολάχ, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα μέσα σε σπίτια στην κοιλάδα Μπεκάα στον νότιο Λίβανο, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, καλώντας τους αμάχους να απομακρυνθούν αμέσως.

«Οι εικόνες τώρα από το νότιο Λίβανο είναι δευτερογενείς εκρήξεις όπλων της Χεζμπολάχ, που εκρήγνυνται μέσα σε σπίτια. Σε κάθε σπίτι στο οποίο επιτιθέμεθα υπάρχουν όπλα. Ρουκέτες, πύραυλοι, drones που προορίζονταν να σκοτώσουν Ισραηλινούς αμάχους», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

800 στόχοι

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα περίπου 800 στόχους που συνδέονται με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά).

«Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν κτίρια στα οποία η Χεζμπολάχ έκρυβε πυραύλους, εκτοξευτές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και άλλες τρομοκρατικές υποδομές», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

vradini.gr