Ποσό που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των υποδομών στον Δήμο Βόλου, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι διπλές πλημμύρες που έπληξαν την πόλη. Ηδη η διαδικασία καταγραφής των ζημιών βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν ενημερωθούν τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως εξάλλου και ο καθαρισμός του Βόλου, με τον δήμαρχο, Αχιλλέα Μπέο να απευθύνει για μία τελευταία φορά έκκληση συνεργασίας στους δημότες: «Λίγο φιλότιμο. Απομακρύνετε τα οχήματά σας, αλλιώς αν ξαναδώ την ίδια εικόνα, με αυτοκίνητα παρκαρισμένα δεξιά και αριστερά, σταματάω», το τελεσίγραφο που έδωσε.

Ηδη από τις αρχές της εβδομάδας, συνεργεία με μηχανήματα του Δήμου Βόλου έχουν μπει και καθαρίζουν τις γειτονιές, ενώ πλένουν δρόμους και πεζοδρόμια. Ο καθαρισμός όμως γίνεται μετ’ εμποδίων, όπως και προχθές στις οδούς Αλεξάνδρας, Γαλλίας, Γαζή, Κωνσταντά, Ρήγα Φεραίου, Μαγνήτων και Δημάρχου Γεωργιάδου, καθώς υπήρχαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα, δεξιά και αριστερά του οδοστρώματος.

«Πώς να καθαρίσουμε; Βγάλαμε ανακοίνωση και ενημερώσαμε. Είναι ντροπή. Απογοητεύτηκα με την εικόνα που αντίκρισα. Θεωρώ ότι οι Βολιώτες ενδιαφέρονται για την πόλη τους. Ας το δείξουν. Και ας απομακρύνουν τα οχήματά τους για να καθαρίσουμε», τόνισε ο κ. Μπέος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, στο γραφείο του στο δημαρχείο, καταθέτοντάς, όπως είπε, το παράπονό του.

Ο ίδιος έστειλε τελεσίγραφο. Θα ακολουθήσει το πρόγραμμα καθαρισμού έως και την ερχόμενη Παρασκευή. Αν όμως η κατάσταση στους δρόμους παραμένει η ίδια, με αυτοκίνητα δεξιά και αριστερά παρκαρισμένα, τα συνεργεία θα σταματήσουν. «Τέρμα η κοροϊδία. Αν δω την ίδια αδιαφορία σταματάω», είπε ο κ. Μπέος τονίζοντας ότι για μία ώρα εργασίας ενός μόνο μηχανήματος, το κόστος για τον Δήμο Βόλου είναι 100 ευρώ. «Ή θα δουλέψουμε ή σταματάμε», τόνισε.

Σε περίπτωση που οι δημότες δεν απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους, τα μηχανήματα θα αποσυρθούν και θα στέλνονται σε γειτονιές, μόνο εφόσον οι ίδιοι οι δημότες φροντίσουν να είναι οι δρόμοι άδειοι. «Θα δώσω το τηλέφωνό μου για να επικοινωνούν οι πολίτες για καθαρισμό υπό την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι είναι άδειοι. Είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορώ άλλο, κουράστηκα», είπε.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται ο καθαρισμός και παράλληλα η καταγραφή των ζημιών σε υποδομές τόσο μέσα στην πόλη όσο και περιφερειακά. «Πρόκειται για τεράστιες καταστροφές και μένει οι αρμόδιοι υπουργοί να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Το μέγεθος των ζημιών ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ για τους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης, για γέφυρες και χειμάρρους, για δρόμους. Πρέπει τα έργα να τρέξουν άμεσα. Αυτός είναι ο στόχος μου, όπως και οι αποζημιώσεις των νοικοκυριών», υπογράμμισε ο κ. Μπέος μιλώντας για 3.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί εκ των οποίων αποζημιώθηκαν με 3,5 εκατ. ευρώ οι χίλιοι περίπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα ενημερωθούν τα υπουργεία.

Eλένη Χάνου (taxydromos.gr)