Στιγμές αγωνίας έζησε οικογένεια στο Ελευθεροχώρι του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όταν μια οχιά δάγκωσε στο χέρι ένα κοριτσάκι 4 ετών.
Το παιδί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, χθες νωρίς το απόγευμα βρισκόταν στο κοιμητήριο του οικισμού μαζί με τη γιαγιά του, η οποία καθάριζε ένα από τα μνήματα. Η μικρή έπαιζε στον χώρο και την ώρα που έπιασε ένα φαράσι, εμφανίστηκε ξαφνικά μέσα από τα χόρτα, ένα φίδι, που διαπιστώθηκε πως ήταν οχιά, το οποίο δάγκωσε στο χέρι το κοριτσάκι, που ξέσπασε σε κλάματα.
Τόσο η γιαγιά, όσο και άλλοι που βρίσκονταν στο σημείο καταλάβαν ότι επρόκειτο για φίδι. Ειδοποιήθηκαν οι γονείς του κοριτσιού, που πήραν το παιδί και το πήγαν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, γύρω στις 4 το απόγευμα, προκειμένου να λάβει τις πρώτες βοήθειες. Ο γιατρός έκρινε πως η 4χρονη έπρεπε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο Βόλου, ώστε να της παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, ενώ σε περίπτωση που κρινόταν ότι πράγματι επρόκειτο για δάγκωμα οχιάς, θα καταβάλλονταν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες για να μην κινδυνεύσει η υγεία της. Το κοριτσάκι κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί στην Παιδιατρική Κλινική, όπου του δόθηκε αντιοφικός ορός σε τρεις φάσεις, καθώς στο σημείο όπου δέχθηκε το δήγμα πρήστηκε αρκετά και χθες τη νύχτα αναμενόταν να μεταφερθεί για περαιτέρω φροντίδα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Μάστιγα τα φίδια
Πολλά, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι φέτος τα περιστατικά δαγκώματος φιδιών σε βάρος ανυποψίαστων ανθρώπων που καταγράφηκαν σε περιοχές της Μαγνησίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν τουλάχιστον δύο επιθέσεις φιδιών και συγκεκριμένα οχιών σε επίπεδο Νομού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως καιρό είχε να υπάρξει δάγκωμα οχιάς στην επαρχία του Βελεστίνου, μέχρι και χθες. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, καθώς ολοένα και πιο συχνά φίδια πραγματοποιούν επιθέσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται στην ύπαιθρο. Περισσότερο εκτεθειμένοι στα φίδια είναι όσοι κάνουν εργασίες σε κλειστούς χώρους, ιδίως σε αποθήκες, όπου καταγράφεται και η πλειοψηφία των δαγκωμάτων. Σχεδόν σε όλους γίνεται εισαγωγή στην Παθολογική Κλινική για 24ωρη παρακολούθηση, ενώ για λίγες μέρες λαμβάνουν και κάποια αντιβίωση.
Το ενθαρρυντικό είναι πως σπάνια υπήρξε άσχημη κατάληξη από δάγκωμα φιδιού, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα θύματα λαμβάνουν άμεση ιατρική βοήθεια. Αναφορικά με τον αντιοφικό ορό, επισημαίνεται από έμπειρους γιατρούς πως χορηγείται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει η κατάσταση του ασθενούς να είναι σοβαρή για να χορηγηθεί ο ορός, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.
e-thessalia.gr