Την ομόφωνη άρνησή του να εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων 9 αιολικών πάρκων που χωροθετούνται εντός της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ή και στα όρια με αυτή των Τρικάλων εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στην τελευταία του συνεδρίαση γνωμοδοτώντας αρνητικά επί των ΜΠΕ τριών έργων που ήρθαν προς συζήτηση που είναι τα εξής:

-«Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 33,6 MW στη θέση «ΚΟΡΥΦΕΣ» και των συνοδών του έργων, στους Δήμους Αργιθέας και Μουζακίου, στην Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου, αποτελούμενου από 8 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 4,2 ΜW η κάθε μια, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 33,6 MW, καθώς και των συνοδών τους έργων, όπως της Οδοποιίας, της Γραμμής Μεταφοράς Μέσης Τάσης, του Κέντρου Ελέγχου του ΑΣΠΗΕ και την εγκατάσταση εργοταξιακών χώρων έκτασης 13.994 m2.

«Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ισχύος 20 MW στη θέση «ΧΟΝΔΡΟΣΠΑΝΙ» στη Δ.Ε. Ανατολικής Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας, Π.Ε. Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου αποτελούμενου από 4 ανεμογεννήτριες, ονομαστικής ισχύος 5 ΜW η κάθε μια, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 20 MW, καθώς και των συνοδών τους έργων, δηλαδή δρόμοι πρόσβασης, εσωτερική οδοποιία, υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης, έναν οικίσκο ελέγχου, κινητό παρασκευαστήριο σκυροδέματος και κινητός σπαστήρας για την παραγωγή αδρανών υλικών. Το έργο θα αναπτυχθεί σε δύο γήπεδα, συνολικής έκτασης 921.743,73 τ.μ.

-«Κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος 7 αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Αυγό» ΔΕ Πινδέων ισχύος 52mw, στη θέση «Κορυφή-Καρατζιούνη» ΔΕ Πινδέων ισχύος 29,4 mw, στη θέση «Κορυφή-Καυκιά» ΔΕ Πινδέων ισχύος 28mw, στη θέση «Ψηλά Δέντρα» ΔΕ Πινδέων ισχύος 42 mw, στη θέση «ΚερασούλεςΝταλαμήτρου ΔΕ Πινδέων ισχύος 33,6 mw, στη θέση «Κορυφή-Καυκιά» ΔΕ Πινδέων - Αργιθέας ισχύος 29,4mw, στη θέση «Μαυροβούνιον» ΔΕ Πινδέων -Αργιθέας ισχύος 25,2 mw και των συνοδών τους έργων που χωροθετούνται στο Δήμο Πύλης-Αργιθέας των Π.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας . Συνολικά το έργο περιλαμβάνει 58 ανεμογεννήτριες και είναι συνολικής ισχύος 240MW. Οι ανεμογεννήτριες έχουν διάμετρο ρότορα 117 μέτρα και ύψος πύργου από 84 ως 92 μέτρα και συνολικό ύψος περίπου 150 μέτρα.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω τα τρία έργα προβλέπουν συνολικά την εγκατάσταση 70 ανεμογεννητριών από τις οποίες οι 25 τουλάχιστον χωροθετούνται εντός της Π.Ε. Καρδίτσας ή στα ακριβώς στα όρια με την ΠΕ Τρικάλων, ενώ και οι υπόλοιπες που αφορούν κυρίως την ΠΕ Τρικάλων σχετίζονται και με την περιοχή μας όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του εκτίμησε ότι οι ΜΠΕ παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις υποεκτιμώντας τις επιπτώσεις των έργων και ιδιαίτερα αυτών που σχετίζονται με το οδικό δίκτυο δεκάδων χιλιομέτρων που απαιτείται να διανοιχθεί ή να διαπλατυνθεί για να φτάσουν τα τεράστια εξαρτήματα των ανεμογεννητριών στα σημεία εγκατάστασής τους, - για το οποίο λείπουν βασικές μελέτες-, επιπτώσεις που το Περιφεριακό Συμβούλιο θεωρεί ότι θα είναι μεγάλες, μόνιμες και μη αναστρέψιμες.

karditsaLive.Net