Την έντονη ενόχληση της Αθήνας προκάλεσαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα σε συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με ανιστόρητες προκλήσεις και μη σεβόμενος τις διεθνείς συνθήκες.
Ο Ράμα αποκάλεσε «περιστατικό», την παράνομη σύλληψη και προφυλάκιση και στέρηση κάθε δικαιώματος από τον νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη, ένα γεγονός που οδήγησε στα άκρα τις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλέσει τελείως άδικη και αχρείαστη την μεταχείριση που είχε ο Φρέντι Μπελέρης.
«Η Βόρειος Ήπειρος είναι ένας όρος που έχει πεθάνει», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκης στο περιθώριο της συνάντησης με Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Αλβανός πρωθυπουργός πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ελλάδα.
Ακολουθώντας την γνωστή του τακτική ο Έντι Ράμα στη συνέχεια αποκάλεσε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο της χώρας του. «Η Ελλάδα», είπε, «είναι ένας απαραίτητος εταίρος που, μαζί με την Ιταλία και την Τουρκία, σχηματίζει ένα στρατηγικό τρίγωνο στην εξωτερική μας πολιτική. Ο ελληνικός λαός μας έχει βοηθήσει, ήταν δίπλα μας, τον αγαπάμε και τον σεβόμαστε».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας απέναντι στις νέες προκλήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού με διπλωματικές πηγές να καλούν τον ίδιο να σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
«Η ιστορία δεν παραγράφεται και διατηρεί ζωντανό το αίτημα για πλήρη σεβασμό, εκ μέρους της Αλβανίας, των δικαιωμάτων της Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Αυτό συνιστά ρητή προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, σύμφωνα με την ομόφωνη θέση των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Οκτωβρίου 2024», τόνισαν οι διπλωματικές πηγές.
Αυτό που τονίζουν σε κάθε τόνο από την κυβέρνηση είναι ότι οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αλβανία περνούν μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και την διασφάλιση ότι τα περιουσιακά δικαιώματα των ομοεθνών μας γίνονται απολύτως σεβαστά. Και επισημαίνουν ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ όσο συνεχίζει την συμπεριφορά αυτή δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Και παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωνε ότι «η χώρα μας τήρησε στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας μια εποικοδομητική στάση παρά την κρίση που υπήρξε τους τελευταίους 18 μήνες στις ευρω-αλβανικές σχέσεις» αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
vradini.gr