
Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες στα χωράφια με κερασιές τόσο στις ορεινές όσο και στις πεδινές περιοχές της χώρας, καθώς δεν υπάρχουν φρούτα στα δέντρα, για να συγκομιστούν.
Όπως όλα δείχνουν, η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους κερασοπαραγωγούς και το εισόδημά τους, καθώς η απώλεια στην παραγωγή, ανάλογα με την περιοχή, κυμαίνεται σε ποσοστό από 70% έως 100%.
Οι παραγωγοί αποδίδουν το φαινόμενο της μη καρποφορίας των δέντρων στις καιρικές συνθήκες και στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, που έπληξαν σε προανθικό στάδιο τα δέντρα, αλλά και στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
Ούτε για δείγμα στον κάμπο της Θεσσαλίας
Έντονα απογοητευμένος και προβληματισμένος για τη βιωσιμότητα του ξακουστού κερασιού της Αγιάς εμφανίζεται ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, με δηλώσεις του στην «ΥΧ» αναφορικά με τη φετινή χρονιά στο κεράσι.
«Κάποιοι δεν θα μπουν καν στον κόπο να συγκομίσουν, αφού δεν συμφέρει για τόσα λίγα κεράσια να πληρώσουν τα εργατικά. Ίσως κάποιες οικογένειες να τα μαζέψουν μόνες τους, για να τα καταναλώσουν οι ίδιες και οι φίλοι τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέικο, «η ζημιά που έχει γίνει είναι ολοκληρωτική στις πρώιμες ποικιλίες. Εκεί που κάποιος ανέμενε να μαζέψει 20 τόνους, μετά βίας θα συγκομίσει 200 κιλά! Δηλαδή, ούτε τα εργατικά ημερομίσθια θα μπορέσει να καλύψει. Δυστυχώς, και φέτος ο καιρός μάς τα χάλασε, κυρίως ο ανοιξιάτικος παγετός και, στη συνέχεια, οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν κατέστρεψαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς. Στις μεσοπρώιμες και στις όψιμες ποικιλίες, η ζημιά μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά και πάλι δεν προκύπτει κέρδος».
Οι κερασοπαραγωγοί είναι έντονα προβληματισμένοι, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ, ενώ φέτος δεν συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ενίσχυσης από το Μέτρο 23 και ας αγγίζει το 100% η ζημιά στην παραγωγή.
«Αυτή την περίοδο, γίνονται οι εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, αλλά θα αργήσουν πολύ να βγουν τα πορίσματα και σίγουρα η αποζημίωση που θα δοθεί θα είναι ψίχουλα, μπροστά στο αυξημένο εργατικό κόστος που έχουμε δαπανήσει», δηλώνει ο κ. Ζέικος.
Αντίστοιχα δύσκολη κατάσταση περιγράφει και για τα χωριά της Μαγνησίας ο γεωπόνος Γιάννης Σαρρής.
«Στα πεδινά, από 500 μέτρα και κάτω η ζημιά είναι καθολική και κάπως μικρότερη στα ορεινά και στις μεσοπρώιμες ποικιλίες, στις οποίες οι ποσότητες που υπάρχουν στα δέντρα είναι ελάχιστες. Εάν η πολιτεία δεν προχωρήσει σε γενναία μέτρα στήριξης των παραγωγών, ο καταναλωτής θα ψάχνει να βρει κεράσι και δεν θα βρίσκει σε λίγο καιρό», καταλήγει ο Γ. Σαρρής.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (Με πληροφορίες από ypaithros.gr)