Αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σπουδών τους καλούνται να πάρουν πλέον οι υποψήφιοι και της Μαγνησίας, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις, την περασμένη Παρασκευή. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν κατά προσέγγιση ποιες σχολές «πιάνουν» με τις βαθμολογίες τους και θα κληθούν το επόμενο διάστημα να κάνουν τις επιλογές τους…
Εως και χθες το μεσημέρι δεν είχε ανοίξει η πλατφόρμα συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων κάτι που αναμένεται από μέρα σε μέρα, παράλληλα με την ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα σε όσους έδωσαν εξετάσεις σε ένα ή περισσότερα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Μαγνησίας, Γιώργο Καψιώχα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέξουν τις σχολές με βάση τις επιθυμίες τους, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγουν να δηλώσουν μία η δύο σχολές και να βάλουν περισσότερες πέραν της πρώτης επιλογής. «Σημαντικό είναι η επιλογή να μη γίνεται με βάση τα μόρια ή το όνομα μιας σχολής. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δουν τι τους αρέσει, τι τους παρέχει κάθε σχολή, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, τα μαθήματα», αναφέρει ο κ. Καψιώχας.
Ηδη το προηγούμενο διάστημα οι υποψήφιοι παρέλαβαν τους προσωπικούς τους κωδικούς από τα λύκεια, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν και για την ηλεκτρονική κατάθεση των μηχανογραφικών τους. Σχολεία όπως και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης θα είναι ανοιχτά για να παρέχουν βοήθεια στους υποψηφίους εφόσον τη χρειαστούν.
Ωστόσο και φέτος, οι επιλογές δεν θα καθοριστούν μόνο από τα «θέλω» των υποψηφίων. Όπως παρατηρεί ο κ. Καψιώτας, πολλοί θα επιλέξουν σπουδές με βάση και το Ε1 της οικογένειάς τους. «Υπάρχουν οικογένειες που πραγματικά δεν μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους κι έτσι δεν θα είναι λίγοι όσοι και φέτος επιλέξουν σχολές στον Βόλο ή και στη Λάρισα για να μπορούν να πηγαινοέρχονται και να αποφύγουν τα υψηλά ενοίκια», παρατηρεί.
Οικογένειες μετά τη χαρά της επιτυχίας έχουν να διαχειριστούν την οικονομική πρόκληση για φοιτητική στέγη που γεννά προβληματισμό.
Ενας μισθός για φοιτητική στέγη
Σύμφωνα με την υπεύθυνη του κτηματομεσιτικού γραφείου New Age, Ρία Σκούρτη – Σταυροπούλου, όντως τα ενοίκια είναι στα ύψη. «Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για φοιτητική στέγη, γκαρσονιέρες δηλαδή και δυάρια, ωστόσο οι τιμές τους είναι υψηλές», αναφέρει. Όπως σημειώνει η ίδια πολλά ακίνητα αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα Airbnb και βγήκαν στη μακροχρόνια μίσθωση, ωστόσο για την κάλυψη του ενοικίου και τις λειτουργικές δαπάνες απαιτείται σχεδόν ένας μισθός.
Οι τιμές στις ανακαινισμένες γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ, ενώ στα δυάρια από 350 έως 500 ευρώ και παραπάνω αν είναι νεόδμητα.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα από πρωτοετείς φοιτητές στην αγορά, το σίγουρο είναι όμως ότι πολλές οικογένειες θα δυσκολευτούν να καλύψουν το κόστος της φοιτητικής στέγης αν δεν ρυθμιστεί η αγορά», παρατηρεί η κ. Σκούρτη – Σταυροπούλου.
Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)