Με τον εκλογικό χάρτη να έχει βαφτεί μπλε– με μοναδική εξαίρεση την Ροδόπη- στο κυβερνών κόμμα ετοιμάζονται για τις δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου. Από την Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν πως στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες με την ψήφο τους απενεργοποίησαν την «νάρκη» της απλής αναλογικής. Ταυτόχρονα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως – σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων -η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και χθες το απόγευμα παρέδωσε την διερευνητική εντολή. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Ιουνίου – εκλογές που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική – ο πρωθυπουργός εστιάζει σε έξι θέματα:

1. Συνεχίζει να θέτει με μεγάλη σαφήνεια το βασικό διακύβευμα της κάλπης, που δεν είναι άλλο από το «σταθερότητα ή περιπέτειες». Χρειάζεται μια ισχυρή αυτοδυναμία για να προχωρήσουν με ταχύτητα μια σειρά από τολμηρές μεταρρυθμίσεις είναι το μήνυμα που εκπέμπεται διαρκώς.

2. Ξεκινά – πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα- ένα νέο πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την Ελλάδα. Επισκέψεις θα γίνουν μεταξύ άλλων σε περιοχές που η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε με άνεση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήρε ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που έχει στο σύνολο της Επικράτειας

3. Τονίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο στις δεύτερες κάλπες και πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Να σημειωθεί πως αν αυτές οι εκλογές είχαν γίνει με το εκλογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει στις επόμενες η Νέα Δημοκρατία θα είχε ήδη μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα ξεπερνούσε τις 170 έδρες.

4. Εστιάζει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για το διάστημα 2023- 2027 και σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Το «γαλάζιο» σχέδιο προβλέπει αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και εισφορών αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό τους κράτους.

5. Περιγράφει τα όσα έχουν λάβει χώρα την τελευταία τετραετία, επισημαίνοντας πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019 έγιναν πράξη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ένα από τα βασικά συνθήματα στην προεκλογική περίοδο ήταν «το είπαμε- το κάναμε».

6. Αναφέρεται στην ανάγκη να προχωρήσουν με εντατικό ρυθμό τολμηρές μεταρρυθμίσεις.

Πώς «διαβάζουν» το αποτέλεσμα στη Ν.Δ.

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως οι πολίτες με την ψήφο τους έδειξαν πως δεν ενδιαφέρονται για κενές πολιτικές συγκρούσεις αλλά θέλουν αποτέλεσμα. Μάλιστα και το επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει σε μία θετική ατζέντα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει «ικανός καπετάνιος στο τιμόνι».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτό που σημειώνεται από την Πειραιώς είναι πως οι ψηφοφόροι πείστηκαν πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για ισχυρή αυτοδυναμία μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα του τόπου. Επισημαίνεται ακόμα πως το αποτέλεσμα δείχνει πως οι πολίτες αναγνώρισαν πως η κυβέρνηση κατάφερε παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθιες.

naftemporiki.gr