Με 20 επιπλέον εκατομμύρια κυβικά εμπλουτίστηκε η λίμνη Πλαστήρα το τελευταίο 15νθήμερο, απόρροια από την μία των πολλών βροχοπτώσεων και από την άλλη του ότι ακόμα δεν ξεκίνησε η αρδευτική περίοδος. Η οποία σύμφωνα με τα όσα είπε στο KarditsaLive.Net, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινός, δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν από την Τρίτη 6 Ιουνίου.

Με απλά λόγια όλο τον Μάιο και το πρώτο 5νθήμερο του Ιουνίου δεν εκταμιεύθηκε και δεν θα εκταμιευθεί ούτε ένα κυβικό νερού για άρδευση.

Με όλα τα παραπάνω στην εξίσωση η στάθμη (από το επίπεδο της θάλασσας) του νερού την Πέμπτη 1 Ιουνίου στον ταμιευτήρα ήταν στα 789,09 μέτρα. Το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι ήταν 790,96, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε 1,87 μέτρα κάτω. Και θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το 2022 είχε προηγηθεί και ένας μήνας ποτίσματος (Μάιος).

Βεβαίως, όπως μας λέει ο κ. Μαρκινός, ο Μάιος απαιτεί συνήθως μικρές ποσότητες νερού(4-5 εκατομμύρια κυβικά) για το φύτρωμα κυρίως των φυτών. Επίσης, επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανό το νερό που δεν διατέθηκε τον Μάιο, να διατεθεί προς το τέλος του Αυγούστου, καθώς φέτος οι καλλιέργειες θα είναι όψιμες και θα απαιτηθεί νερό σε χρονικό σημείο που τις προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους σχεδόν σταμάταγε η παροχέτευση.

Την δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα από τη λίμνη Πλαστήρα, χωρίς να επηρεαστεί το οικολογικό όριο, 108 εκατ. κυβικά. Τα 8 εκατ., θα καλύψουν ανάγκες ύδρευσης και τα 100 ανάγκες άρδευσης. Πριν 15 ημέρες, όπως είχε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, τα διαθέσιμα κυβικά ήταν 88 εκατ. και η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη, με δεδομένο ότι απαιτούνται συνήθως 117 εκατ. κυβικά.

Με τα νέα δεδομένα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ η κατάσταση ναι μεν παραμένει ελλειμματική αλλά με καλό προγραμματισμό είναι πιο εύκολο να τη διαχειριστούμε.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως πριν 15 ημέρες η στάθμη της λίμνης ήταν 788,88 μέτρα και βρίσκονταν περισσότερο από 2 μέτρα χαμηλότερα με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.