Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Ω γλυκύ μου έαρ... Ας μην κρατάμε μακριά μας την άνοιξη που έσκασε μύτη. Εποχή ελπίδας και αισιοδοξίας, που όσο κι αν χάνονται, τόσο περισσότερο τις έχουμε μαγαλύτερη ανάγκη. Ανοιξιάτικα αναγνώσματα μόνο για σας.

1-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Όλα μου τα καλοκαίρια» της συγγραφέως Carley Fortune. Η μετάφραση ανήκει στη Χρύσα Μπανιά. Μια θύελλα εικόνων και συναισθημάτων είναι αυτό το βιβλίο.

Εμπεριέχει καλοκαιρινή μαγεία και μια ρομαντική, νοσταλγική ιστορία αγάπης. Ένας ανεξίτηλος εφηβικός έρωτας σε παρελθόν και παρόν.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Τους πήρε έξι καλοκαίρια για να ερωτευτούν και μια στιγμή για να τα διαλύσουν όλα...

Λένε πως ποτέ δεν μπορείς να επιστρέψεις στ’ αλήθεια εκεί από όπου ξεκίνησες, και αυτό ισχύει για την Περσέφονι Φρέιζερ. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, από τότε που έκανε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής της.

Πλέον τα καλοκαίρια της τα περνά στο στιλάτο διαμέρισμά της στο Τορόντο με διάφορες παρέες, χωρίς να ανοίγει σε κανέναν την καρδιά της. Το αγαπημένο της εξοχικό σπίτι στη λίμνη ανήκει στο παρελθόν.

Μέχρι τη μέρα που ένα τηλεφώνημα τη στέλνει πίσω στο Μπάρις Μπέι και στην τροχιά του Σαμ Φλόρεκ – του άνδρα που πίστευε πως ποτέ δε θα αποχωριζόταν.

Έξι καλοκαίρια ήταν κολλητοί, περνούσαν τα απογεύματά τους κολυμπώντας και τα βράδια τους δουλεύοντας στην οικογενειακή ταβέρνα ή αράζοντας με τα αγαπημένα τους βιβλία. Η παιδική τους φιλία σιγά σιγά εξελίχθηκε σε κάτι μοναδικό πριν διαλυθεί μεγαλειωδώς.

Όταν η Πέρσι επιστρέφει στη λίμνη για την κηδεία της μητέρας του Σαμ, ο δεσμός που τους ενώνει φαντάζει όπως πάντα ακλόνητος. Όμως η Πέρσι πρέπει να αναμετρηθεί με τις αποφάσεις που έχει πάρει τα χρόνια που πέρασε τιμωρώντας τον εαυτό της. Είναι η αγάπη τους μεγαλύτερη από τα μεγαλύτερα λάθη του παρελθόντος τους;

Ένα νοσταλγικό μυθιστόρημα για τους ανθρώπους και τα μέρη που μας σημαδεύουν για πάντα.

Συγγραφέας: Carley Fortune

ISBN: 978-618-01-4747-6

Αρ. σελίδων: 368

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

2-Από τις Εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι περιπέτειες του Σερλόκο: 2. Το σημάδι του γάτου» του συγγραφέα Τζερόνιμο Στίλτον. Η μετάφραση ανήκει στον Γιώργο Κασαπίδη. Απευθύνεται σε ηλικίες από 7 ως 12 ετών.

Τα βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει 166 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η σειρά γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η σειρά που απολαμβάνουν τα παιδιά γιατί έχει χιούμορ, δράση, και πολλές ανατροπές.

Είναι η σειρά που εμπιστεύονται γονείς και εκπαιδευτικοί γιατί μεταδίδει διαχρονικές ηθικές αξίες. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον Τζερόνιμο, που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής με χιούμορ και αισιοδοξία.

Κάθε περιπέτεια του Σερλόκο μετατρέπει την αποτυχία σε επιτυχία, θίγοντας αξίες όπως η οικογένεια, η αγάπη για τον πλησίον μας, ο σεβασμός, η ειρήνη, η φιλία, η πίστη στον εαυτό μας, το θάρρος, η σπουδαιότητα της μάθησης και της εκπαίδυσης, η συνέπεια, η θετική σκέψη, η αποδοχή, η αλληλεγγύη, η συνεργασία. Περιπέτειες γεμάτες εκπλήξεις, χωρίς υπερβολές, με καλοσύνη κι αισιοδοξία, ευγένεια κι υπομονή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Στην οδό Συνωμοσιών 13 όλα αποπνέουν μυστήριο: οι μεγάλοι διάδρομοι, οι σκάλες που τρίζουν, το σκοτεινό γραφείο που φωτίζεται από το φως ενός και μοναδικού κεριού… Και ακριβώς εδώ, καθισμένος στην Πολυθρονούκα του, ο σπουδαίος ντετέκτιβ Σερλόκο αφιερώνει κάθε τόσο λίγο χρόνο για να παίζει μια παρτίδα σκάκι! Αν όμως ο αντίπαλός του είναι ο βοηθός του, ο Τζερόνιμο Στίλτον, έχει ήδη νικήσει… γιατί κανένας δεν είναι τόσο ιδιοφυής όσο ο Σερλόκο!

Οι περιπέτειες του Σερλόκο

Υποθέσεις που είναι αδύνατον να λυθούν; Μην ανησυχείτε! Με τον σπουδαίο Σερλόκο και τον βοηθό του... δηλαδή εμένα, είστε σε καλά χέρια. Ακολουθήστε μας στις έρευνές μας, από το ένα στοιχείο στο άλλο μέχρι τη λύση του μυστηρίου. Θα ζήσουμε μια περιπέτεια... σερλοκική. Στον λόγο της τιμής του Στίλτον, του Τζερόνιμο Στίλτον.

2. ΤΟ ΣΗΜΑΔΙ ΤΟΥ ΓΑΤΟΥ

Ένας… Γατοπόντικας τριγυρνάει στο Πόντικτον χαράζοντας με τα νύχια του τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης της πόλης. Υπάρχουν όμως Γατοπόντικες; Ο σπουδαίος Σερλόκο δεν το πιστεύει και μαζί με τον βοηθό του αρχίζουν τις έρευνες. Πρέπει να σώσουν τα έργα τέχνης του Πόντικτον. Μια συναρπαστική υπόθεση, με κατάληξη… απρόσμενη!

Συγγραφέας: Τζερόνιμο Στίλτον

ISBN: 978-960-04-5332-4

Αρ. σελίδων: 128

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Κέδρος

3- Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το τρίτο και τελευταίο βιβλίο «Φινάλε» της σειρά Κάραβαλ της συγγραφέως Στέφανι Γκάρμπερ. Η μετάφραση ανήκει στην Πηνελόπη Τριαδά. Η εικονογράφηση είναι του Davies Rhys.

Πρόκειται για μια μαγευτική σειρά φαντασίας με αρκετές δόσεις ρομάντζου που απευθύνεται σε έφηβους αλλά και ενήλικες με έφηβη καρδιά.

Στο τελευταίο μέρος της εκπληκτικής σειράς βρίσκουμε τις δύο αδερφές σε μεγαλύτερους μπελάδες. Τα συναισθήματα της Τέλας για τον Λέτζεντ αμφιταλαντεύονται ενώ το ειδύλλιο της Σκάρλετ με τον Τζούλιαν συναντά εμπόδια, όταν η Σκάρλετ αποφασίζει να δώσει μια ευκαιρία και στον Νίκολας. Μέσα σ’ αυτόν τον συναισθηματικό κυκεώνα, οι δύο αδερφές έχουν να αντιμετωπίσουν τις απελευθερωμένες Μοίρες αλλά και το θανατηφόρο φιλί του Τζακς.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙΣ. ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ.ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ.

Έχουν περάσει δυο μήνες από τότε που οι Μοίρες απελευθερώθηκαν από μια τράπουλα, δυο μήνες από τότε που ο Λέτζεντ διεκδίκησε τον θρόνο και δυο μήνες από τότε που η Τέλα ανακάλυψε ότι το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Καθώς διακυβεύονται ζωές, αυτοκρατορίες και καρδιές, η Τέλα πρέπει να αποφασίσει αν θα εμπιστευτεί τον Λέτζεντ ή έναν πρώην εχθρό.

Η αδελφή της Τέλα, η Σκάρλετ, αφού ανακαλύπτει ένα μυστικό που ανατρέπει τη ζωή της, θα πρέπει να πετύχει το αδύνατο, ενώ ο Λέτζεντ πρέπει να κάνει μια επιλογή που θα τον αλλάξει για πάντα και θα τον καθορίσει. Το Κάραβαλ τελείωσε, αλλά ίσως το συναρπαστικότερο παιχνίδι όλων να έχει ξεκινήσει. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν θεατές – μόνο εκείνοι που θα κερδίσουν, και εκείνοι που θα χάσουν τα πάντα.

Καλώς ήρθες στο ΚΑΡΑΒΑΛ. Όλα τα παιχνίδια πρέπει κάποτε να τελειώσουν…

Συγγραφέας: Στέφανι Γκάρμπερ

ISBN: 978-618-01-4078-1

Αρ. σελίδων: 488

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Ψυχογιός

4-Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο «Η Θεοδοσία και τα Ερπετά του Χάους» της συγγραφέως Lafevers R.L. (ή Ρόμπιν Λορέιν). Η μετάφραση ανήκει στην Αθηνά Σαράφη.

Η Θεοδοσία είναι ένα ευφυές αλλά μοναχικό παιδί. Είναι κόρη του επικεφαλή του Μουσείου Θρύλων και Αρχαιοτήτων και της μιας αρχαιολόγου Και οι δύο γονείς της είναι πολυάσχολοι με αποτέλεσμα να παραμελούν την κόρη τους.

Η Θεοδοσία περιπλανιέται στους διαδρόμους του Μουσείου νιώθοντας την αρχαία μαγεία. Έχει την ικανότητα να αισθάνεται τη σκοτεινή ενέργεια και τις αρχαίες κατάρες στα ευρήματα. Κρυφά από όλους, χρησιμοποιεί ξεχασμένη αιγυπτιακή μαγεία για να κρατήσει σε νάρκη τις αρχαίες μοχθηρές δυνάμεις που παραμονεύουν στους σκοτεινούς διαδρόμους.

Ένα εξάμηνο μετά, η μητέρα της, επιστρέφοντας από μία ανασκαφή, θα φέρει μαζί της την Καρδιά της Αιγύπτου. Θα καταφέρει η θηλυκή Ιντιάνα Τζόουνς να ανατρέψει την κατάρα που συνοδεύει το εύρημα της μητέρας της;

Μια περιπέτεια που θα σας καθηλώσει.

Το Μάρτιο του 2022, η τηλεοπτική μεταφορά των περιπετειών της Θεοδοσίας, με τίτλο «Theodosia» και πρωταγωνίστρια την Eloise Little, έκανε πρεμιέρα στην streaming πλατφόρμα του HBO Max.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ HBO MAX!

Η εντεκάχρονη Θεοδοσία περνά τον περισσότερο χρόνο της στο Μουσείο Θρύλων και Αρχαιοτήτων στο Λονδίνο. Ο πατέρας της είναι ο επικεφαλής επιμελητής του μουσείου, αλλά μόνο η Θεοδοσία μπορεί να διακρίνει τη μαύρη μαγεία και τις αρχαίες κατάρες που κρύβουν ακόμα κάποια ευρήματα. Κρυφά από όλους, η Θεοδοσία χρησιμοποιεί ξεχασμένη αιγυπτιακή μαγεία για να κρατήσει σε νάρκη τις αρχαίες μοχθηρές δυνάμεις που παραμονεύουν στους σκοτεινούς διαδρόμους.

Τώρα, η μητέρα της Θεοδοσίας επιστρέφει από την τελευταία της αρχαιολογική ανασκαφή φέρνοντας μαζί της την Καρδιά της Αιγύπτου, ένα μυθικό φυλαχτό που ανήκει σε έναν αρχαίο τάφο. Η Θεοδοσία ανακαλύπτει ότι πάνω του είναι χαραγμένη μια σκοτεινή και αχρεία κατάρα, που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Έτσι, το ατρόμητο κορίτσι αποφασίζει να επιστρέψει το θρυλικό τεχνούργημα εκεί όπου ανήκει και έτσι να αποτρέψει το χάος που απλώνεται πάνω από τη γη!

Συγγραφέας: LaFevers R.L.

ISBN: 978-960-623-431-6

Αρ. σελίδων: 364

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Anubis

5-Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο «Όσα ποτέ δεν ξεπεράσαμε» της συγγραφέως Lucy Score. Η μετάφραση ανήκει στην Αναστασία Δεληγιάννη.

Τι ψάχνετε; Γέλιο; Έρωτα; Ανατροπές; Οικογένεια; Τρυφερότητα; Ρομαντισμό; Αγωνία; Κάποια κλισέ; Κάποιες υπερβολές; Απώλεια; Βία; Θυσία; Εγκατάλειψη; Ασφάλεια; Προβληματικές συμπεριφορές; Δύναμη; Ε, αυτό το βιβλίο τα περιέχει όλα!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο ΝΟΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟΣ, ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ. Η ΝΑΟΜΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΥΦΗ ΠΟΥ ΤΟ ’ΣΚΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΗ ΔΙΔΥΜΗ ΑΔΕΛΦΗ ΤΗΣ.

Η τακτοποιημένη ζωή της Ναόμι διαλύεται στην κυριολεξία.

Έχει εγκαταλείψει τον αρραβωνιαστικό της στα σκαλιά της εκκλησίας και έχει βρεθεί σε ένα άγνωστο μέρος για να βοηθήσει την παραβατική δίδυμη αδελφή της, την Τίνα. Εκεί όμως θα παγιδευτεί: χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς δουλειά, χωρίς χρήματα, χωρίς σχέδιο δράσης και με μια εντεκάχρονη ανιψιά, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσε εντελώς, στη φροντίδα της.

Όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια του Νοξ Μόργκαν, ενός τύπου με τατουάζ, μούσι και μόνιμα κακή διάθεση, που είναι αποφασισμένος να αποφεύγει τις ρομαντικές και απαιτητικές γυναίκες. Δεν μπορεί όμως παρά να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη δίνη των προβλημάτων της. Θα ασχοληθεί με τη νεοφερμένη ώσπου τα πράγματα να στρώσουν.

Τουλάχιστον αυτό είναι το σχέδιό του πριν τα πράγματα γίνουν στ’ αλήθεια επικίνδυνα.

Συγγραφέας: Lucy Score

ISBN: 978-618-01-4786-5

Αρ. σελίδων: 568

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ψυχογιός

6-Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφορεί το βιβλίο «Μία Φαντασία – Ένα κρονκ στο σχολείο!», δεύτερο της ομώνυμης σειράς, της συγγραφέως Elisenda Roca. Η μετάφραση ανήκει στην Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη κι η εικονογράφηση στην Betowers. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7+ ετών.

Η Μία Φαντασία, μια μικρή μαθητευόμενη μαγισσούλα, πάντα μπλέκει στις πιο απίθανες, μαγικοφανταστικές περιπέτειες. Αυτή τη φορά, μαζί με την τρελούτσικη παρέα της, τον Βινύλιο, τη Μπόουι, τη Ροζαλία, τον Μπαλίτσα και φυσικά τη Λία, ξεκινούν το Σχολείο του Δάσους αλλά στην τάξη συναντούν ένα παράξενο κρονκ! Πώς θα βοηθήσουν;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Μία Φαντασία σε καλωσορίζει στον υπέροχο μαγικό κόσμο της. Είναι χαμογελαστή, έχει τα πιο απίθανα κατοικίδια και μπορεί και τους μιλάει. Πώς γίνεται αυτό; Είναι πολύ απλό: η Μία είναι μια μικρή μαθητευόμενη ΜΑΓΙΣΣΟΥΛΑ! Ετοιμάσου να την ακολουθήσεις στις πιο απίθανες περιπέτειες!

Πρώτη μέρα στο σχολείο για τη Μία Φαντασία! Ο Βινύλιος, η Μπόουι, η Ροζαλία και ο Μπαλίτσας δεν το χάνουν με τίποτα. Το Σχολείο του Δάσους είναι έναυπέροχο μέρος, όμως, σαν κάτι παράξενο να συμβαίνει. Φαίνεται πως στην τάξη της Μίας υπάρχει ένα κρονκ!

Συγγραφέας: Elisenda Roca

ISBN: 978-618-5568-68-9

Αρ. σελίδων: 128

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Δεσύλλας

Η 60ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μπολόνια-Bologna Book Plus 2023 (BBPlus) πραγματοποιήθηκε στις 6-9 Μαρτίου. Στη φετινή έκθεση, στο τμήμα της λογοτεχνίας ενηλίκων Bologna Book Plus, η Ελλάδα ήταν τιμώμενη αγορά και μεγάλος αριθμός εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών, εικονογράφων, κ.ά. βρέθηκαν εκεί.

Η ελληνική εκδοτική παραγωγή τιμήθηκε στη νεοσύστατη αυτή έκθεση που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, παράλληλα με τη Διεθνή Εκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF, 6-9 Μαρτίου). Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Bologna Book Plus ανέδειξαν τον ελληνικό εκδοτικό κλάδο ώστε να γίνει γνωστός διεθνώς ο πλούτος της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας.

Τα υπουργεία, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τους συλλόγους εκδοτών, παρουσίασαν ένα δυναμικό και πολύπλευρο πρόγραμμα κλαδικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της Bologna Book Plus.

Η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο αφιερωμένη στην βιομηχανία εκδόσεων, βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά, προσελκύοντας 1.500 εκθέτες και περίπου 30.000 επαγγελματίες επισκέπτες από περίπου 100 χώρες.

Η BCBF γιορτάζει τα 60 της χρόνια το 2023. Προσελκύει ένα διεθνές και ποικιλόμορφο κοινό, κάθε χρόνο στη Μπολόνια της Ιταλίας, που αποτελείται από εκδότες, εικονογράφους, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης και άλλους επαγγελματίες όχι μόνο του κλάδου του βιβλίου, αλλά και από τους τομείς των πολυμέσων και της διαχείρισης δικαιωμάτων βιβλίων με περιεχόμενο που αφορά σε παιδιά.