Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Καλό Σαββατοκύριακο. Τι σας έχω; Τις καλύτερες αναγνωστικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Όσο διαβάζω, ποτέ δε νιώθω μόνη. Άρα, ένα βιβλίο την ημέρα, τη μοναξιά την κάνει πέρα... Ακολουθούν όσα βιβλία ξεχώρισα για σας.

1-Από τις Εκδόσεις Δεσύλλας κυκλοφορεί το βιβλίο «Από-συνδεδεμένη Οικογένεια» της συγγραφέως Amelie Javaux. Η μετάφραση ανήκει στον Αντώνη Παπαθεοδούλου. Η εικονογράφηση είναι της Annick Mason. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών.

Μια τρυφερή και πολύ επίκαιρη ιστορία για την αλόγιστη χρήση των οθονών και τον αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους άλλους. Θα μπορέσει ο σκύλος Κούκι να συνδέσει εκ νέου την οικογένεια που μοιάζει χαμένη σε μια εικονική πραγματικότητα; Ποιες “ζωντανές” δραστηριότητες θα προτείνει ή μήπως ο ίδιος τελικά είναι η λύση;

Κείμενο και εικόνες δένουν τόσο αρμονικά, οδηγώντας σε μύχιες σκέψεις τον αναγνώστη. Πόσο εξαρτώμενοι είμαστε από τις διάφορες οθόνες, το διαδίκτυο και τις διάφορες κινητές συσκευές; Μοιραζόμαστε πράγματα πια ή απλά ζηλεύουμε; Και το βασικότερο, υπάρχει διασκέδαση μακριά από κάθε οθόνη;

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ο Κούκι ήταν ο πιο ευτυχισμένος από όλους τους σκύλους… Ώσπου στο σπίτι κατέφτασαν οι οθόνες. Τάμπλετ, κινητά, κονσόλες! Τι θα γίνει με την οικογένειά του, που είναι κολλημένη στις οθόνες; Mια τρυφερή ιστορία που μας κάνει να σκεφτούμε τη χρήση των οθονών και τον αντίκτυπο στις σχέσεις μας με τους άλλους… από τη σκοπιά ενός σκύλου! Η συνταγή της ευτυχίας είναι να είμαστε συνδεδεμένοι μεταξύ μας, με τον εαυτό μας, με τη φύση.

Συγγραφέας: Amelie Javaux

ISBN: 978-618-5568-58-0

Αρ. σελίδων: 32

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Δεσύλλας

2-Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη κυκλοφορεί το βιβλίο «Ένα Μόνο Γράμμα» της συγγραφέως Έλενας Παπαδοπούλου. Μιλάμε για ένα επίκαιρο, κοινωνικό μυθιστόρημα, με στοιχεία από άλλα είδη, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Αν και ευκολοδιάβαστο, θίγει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, η έμφυλη βία και οι οικογενειακές σχέσεις.

Όταν ο επτάχρονος Άγγελος αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στον πατέρα του, η ζωή της νέας, ανύπαντρης μαμάς του Κατερίνας αναποδογυρίζει. Το γράμμα αυτό θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια σειρά εξελίξεων που θα την οδηγήσουν στο επικίνδυνο παρελθόν, σε ανθρώπους και γεγονότα που παλεύει να ξεχάσει.

Το ανάγνωσμα επικεντρώνεται στον ψυχισμό της Κατερίνας, η οποία είναι θύμα σεξουαλικής βίας και πολλών τραυματικών εμπειριών, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ακουστούν οι φωνές γυναικών που έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα μόνο γράμμα ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της Κατερίνας. Ένα κομμάτι χαρτί, γραμμένο με προσμονή από τον εφτάχρονο γιο της. Λέξεις από μελάνι που άνοιξαν τις ρωγμές και άφησαν το παρελθόν να ξεχυθεί και να την κατασπαράξει.

Πρόσωπα που πέρασαν αλλά δεν λησμονήθηκαν ποτέ αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο. Από τη μία ο Νίκος, το στήριγμά της σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της, και από την άλλη ο Γρηγόρης, η προσωποποίηση του εφιάλτη της, ο άνδρας που στοίχειωσε μέχρι και το τελευταίο κύτταρό της. Ένα άγγιγμα αγάπης και ένα άλλο γεμάτο πόνο και μίσος…

Αυτήν τη φορά, όμως, πρέπει να παλέψει. Για τον Άγγελο, που ρωτά αν ο πατέρας του γνωρίζει για εκείνον. Για τον εαυτό της, που αγωνίζεται να πάρει μια ανάσα μέσα από τη σκοτεινή θάλασσα των αναμνήσεων. Και για έναν νέο έρωτα που γεννιέται και πρέπει να πατήσει σε πιο σταθερές βάσεις.

Συγγραφέας: Έλενα Παπαδοπούλου

ISBN: 9789606217913

Αρ. σελίδων: 308

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Χάρτινη Πόλη

3-Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Hell Divers: Βουτιά στην Κόλαση» της best seller σειράς Hell Divers του συγγραφέα Nicholas Sansbury Smith. Η μετάφραση ανήκει στον Ορέστη Μανούσο.

Πρόκειται για ένα δυστοπικό μεταποκαλυπτικό θρίλερ με έντονη δράση, σασπένς, τέρατα και πολλά όπλα σε καταστροφικό σκηνικό.

Η προσπάθεια ενός παλαίμαχου αλεξιπτωτιστή για εντοπισμό των απαραίτητων εφόδιων εξοπλισμού αερόπλοιου για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Κυνήγι θανάτου! Ένας συναρπαστικός αγώνας επιβίωσης…

Ηλεκτρικές καταιγίδες, μεταλλαγμένα τέρατα, ραδιενέργεια, δυσκολίες, πίεση χρόνου, προβλήματα, κακουχίες, κρίσιμες επιλογές αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη απ’ την αρχή. Μίξη μυστηρίου, σασπένς, ασταμάτητων συγκινήσεων και τρόμου.

Η ανθρωπότητα προ το χείλος της εξαφάνισης μεγενθύνει τον πιθανό αντίκτυπο των πράξεων και των αποφάσεων κάθε χαρακτήρα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΒΟΥΤAΝΕ ΣΤΟ ΚΕΝO ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Περισσότερο από δύο αιώνες αφότου ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει δηλητηριάσει τον πλανήτη, οι τελευταίοι άνθρωποι ζουν σε τεράστια αερόπλοια, αναζητώντας μια κατοικήσιμη περιοχή στη Γη. Σκουριασμένα και ξεπερασμένα, τα περισσότερα από τα πλοία έχουν χαθεί εδώ και πολύ καιρό.

Το μόνο πράγμα που κρατά τις δύο τελευταίες κιβωτούς στον ουρανό είναι οι Αλεξιπτωτιστές, οι Χελ Ντάιβερς – άντρες και γυναίκες που ρισκάρουν τη ζωή τους, κάνοντας ελεύθερη πτώση στην επιφάνεια, για να συλλέξουν ανταλλακτικά που τα αερόπλοια χρειάζονται απεγνωσμένα για να διατηρηθούν στον αέρα.

Όταν το ένα αερόπλοιο παθαίνει ζημιά κατά τη διάρκεια μιας ηλεκτρικής καταιγίδας, μια ομάδα από Χελ Ντάιβερς αναπτύσσεται σε μια εχθρική ζώνη που ονομάζεται Άδης. Όμως, εκεί κάτω υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από τα ήδη γνωστά μεταλλαγμένα πλάσματα που λυμαίνονται την επιφάνεια – κάτι που απειλεί το εύθραυστο μέλλον της ανθρωπότητας. Η ελπίδα της ανθρωπότητας στηρίζεται στους ώμους μιας χούφτας τολμηρών ανδρών και γυναικών.

Μετά το τέλος του κόσμου, έρχεται ένας συναρπαστικός αγώνας επιβίωσης…

Συγγραφέας: Nicholas Sansbury Smith

ISBN: 978-960-623-509-2

Αρ. σελίδων: 432

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Anubis

4-Από τις Εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί το βιβλίο «Τέλεια» του συγγραφέα Harold Jiménez Canizales. Η εικονογράφηση ανήκει στον ίδιο. Τι προτιμάς; Να είσαι τέλεια ή ευτυχισμένη; Νισάφι με τα ψεύτικα και λανθασμένα πρότυπα.

Ο Κανισάλες μετά την ΜΕΓΑΛΗ, την ΚΑΛΗ, την ΟΜΟΡΦΗ και τον ΠΑΡΑΞΕΝΟ επιστρέφει με ένα ακόμη ανατρεπτικό βιβλίο. Την Τέλεια που είναι τέλεια! Ο συγγραφέας σαρώνει ξανά ό, τι βρίσκει στο διάβα του και μαγεύει με το εύρος των νοημάτων της ιστορίας του, απεγκλωβίζοντας την ηρωίδα του προς τον δρόμο της υγείας, το μονοπάτι που δραπετεύεις από την τελειότητα.

Η Καρλίνα είναι μοντέλο και θέλει να βάψει το νύχι της με διαφορετικό χρώμα και να βάλει ένα παντελόνι που είδε με κάτι σκισίματα. Η δεσποινίς Γερτρούδη όμως την επαναφέρει στην τάξη. «Εσύ δεν είναι όποια κι όποια, Καρλίνα… Δεν είναι αυτά για ανθρώπους του επιπέδου σου… Πρέπει να στέκεσαι στο ύψος της θέσης σου και να δείχνεις στα κορίτσια πόσο τέλειες οφείλουμε να είμαστε. Μακιγιάζ, χτένισμα, ρούχα, μανικιούρ- όλα πρέπει να είναι άψογα… Πρέπει να είσαι τέλεια! Σύνελθε γιατί έφτασε κιόλας η ώρα της επίδειξης».

Ή μήπως αρκεί να είσαι όποια πραγματικά επιθυμείς; Μπορεί η προσωπική έκφραση να νικήσει τις κοινωνικές πιέσεις;

Απευθύνεται σε όσους δεν αφήνουν τον εαυτό τους να πάθει ασφυξία από τους τόσους κοινωνικούς κορσέδες. Μια ιστορία για τα παιδιά, για να καταλάβουν ότι είναι τέλεια όπως είναι και δεν χρειάζεται να αλλάξουν τίποτα απολύτως. Η αξία τους είναι η ελευθερία στην προσωπική έκφραση και στις προσωπικές σου προτιμήσεις. Ένα βιβλίο αλήθειας κι αυτοπεποίθησης, ώστε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, να γίνουν οι εαυτοί τους, χωρίς νόρμες και συμβάσεις, χωρίς διαπραγματεύσεις ή μεσάζοντες. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Καρλίνα θα ήθελε να µπορεί να ντύνεται και να φέρεται όπως της αρέσει, αλλά είναι αναγκασµένη να υπακούει σε αυστηρούς κανόνες και να υποµένει για ατέλειωτες ώρες µακιγιάζ, χτένισµα και ντύσιµο επειδή πρέπει να είναι… τέλεια!

Πρέπει να περάσει στις θαυµάστριές της το µήνυµα ότι και αυτές πρέπει να γίνουν τέλειες. Έτσι όµως πρέπει να είναι τα πράγµατα; Η Καρλίνα δεν συµφωνεί, πιστεύει ότι τα κορίτσια πρέπει να είναι όπως τα ίδια επιθυµούν. Θα καταφέρει η Καρλίνα να γίνει ο εαυτός της και να αποδείξει ότι τα κορίτσια δεν χρειάζεται να είναι τέλεια; Μπορεί η προσωπική έκφραση να νικήσει τις κοινωνικές πιέσεις;

Συγγραφέας: Harold Jiménez Canizales

ISBN: 978-960-567-272-0

Αρ. σελίδων: 36

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Διάπλαση

5-Από τις Εκδόσεις Anubis κυκλοφορεί το τέταρτο βιβλίο «Στις Παρυφές του Θεμελίου» της σειράς Foundation του συγγραφέα Ισαάκ Ασίμωφ. Η μετάφραση ανήκει στον Βασίλη Αθανασιάδη.

Το βιβλίο επανακυκλοφορεί σε νέα έκδοση για τους φανατικούς και μη αναγνώστες της Επιστημονικής Φαντασίας η οποία ανθίζει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η γραφή και η φαντασία του Ασίμωφ έχει επηρεάσει πολλούς συγγραφείς αλλά και σεναριογράφους ανά τον κόσμο.

Το επόμενο βιβλίο της σειράς έχει τίτλο «Foundation and Earth». Πρόκειται για μια σειρά όπου έχει κερδίσει συνολικά τέσσερα βραβεία Hugo, πουλώντας πάνω από δεκαπέντε εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο αναγνώστης διαβάζει για την άνοδο και την πτώση των διαγαλαξιακών αυτοκρατοριών του μέλλοντος. Προσωπικά, θαύμασα ακόμα μια φορά το μοναδικό ύφος του πολυγραφότατου Ασίμωφ και τις βαθιές επιστημονικές και ιστορικές του γνώσεις.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: ΤΟ ΈΠΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ…

Βρισκόμαστε τετρακόσια ενενήντα οκτώ χρόνια μετά τη δημιουργία του Πρώτου Θεμελίου, το οποίο είναι στο απόγειο της ισχύος του – κι όμως, υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να δεχτεί ότι όλα είναι όπως δείχνουν…

Ο οδυνηρός πόλεμος μεταξύ των δύο Θεμελίων είχε φτάσει στο τέλος του. Οι επιστήμονες του Πρώτου Θεμελίου είχαν αποδειχθεί νικητές, επιστρέφοντας στο μακροχρόνιο Σχέδιο του Χάρι Σέλντον για την οικοδόμηση μιας νέας Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν πως το Δεύτερο Θεμέλιο στην πραγματικότητα δεν έχει καταστραφεί – και ότι οι επιζώντες του ετοιμάζουν την εκδίκησή τους. Δύο εξόριστοι πολίτες του Θεμελίου, ένας
αποστάτης δημοτικός σύμβουλος και ένας εκκεντρικός ιστορικός, ξεκινούν να αναζητούν το μυθικό πλανήτη Γη – και αποδείξεις ότι το

Δεύτερο Θεμέλιο υπάρχει ακόμη. Εν τω μεταξύ, κάποιος -ή κάτι- εκτός των δύο Θεμελίων μοιάζει να κατευθύνει τα γεγονότα για τους δικούς του σκοτεινούς σκοπούς. Σύντομα, οι εκπρόσωποι τόσο του Πρώτου όσο και του Δεύτερου Θεμελίου θα βρεθούν να συγκλίνουν προς τη μυστηριώδη Γαία και το τελικό συγκλονιστικό πεπρωμένο του Γαλαξία!

Συγγραφέας: Ισαάκ Ασίμωφ

ISBN: 978-960-623-522-1

Αρ. σελίδων: 556

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Anubis

6-Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το πρώτο βιβλίο «Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο: Θανάσιμη εκπαίδευση», της σειράς Σχολομαντείο της συγγραφέως Naomi Novik. Η μετάφρασή έγινε από την Βούλα Αυγουστίνου.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο εφηβικής φαντασίας μ’ ένα πρωτότυπο σύστημα μαγείας αλλά και μια σχολή όπου δεν υπάρχουν καθηγητές. Το ίδιο το σχολείο εναντιώνεται στους μαθητές του. Κάθε γωνιά κρύβει μια παγίδα, ακόμη και η επίσκεψη στο μπάνιο ελλοχεύει θανάσιμους κινδύνους.

Η Ελ, ο Ωρίωνας, η Λιου και η Άανταρχ είναι κάποιοι από τους μαθητές που προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο dark magic. Εκεί όπου η εμπιστοσύνη κρέμεται από μια λεπτή κλωστή κι αν δεν ανήκεις σε κάποια σύναξη κινδυνεύεις κάθε λεπτό. Θα καταφέρουν οι ήρωές μας να βγουν ζωντανοί;

Το «Σχολομαντείο» είναι ένα ευφυέστατο βιβλίο αλλά με αργή ροή, μεγάλα κεφάλαια και μεγάλη συσσώρευση πληροφοριών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η Γκαλάντριελ (ή Ελ) φοιτά στο Σχολομαντείο, μια σχολή για έφηβους μάγους, ένα «σχολείο επιβίωσης» χωρίς δασκάλους, χωρίς φίλους, μια αρένα απ’ την οποία λίγοι μόνο καταφέρνουν να βγουν ζωντανοί. Θα καταφέρει η Ελ να αναδείξει τις δυνάμεις της και να αποφοιτήσει από το τρομακτικό αυτό σχολείο διατηρώντας ακέραια την ψυχή της;

Συγγραφέας: Naomi Novik

ISBN: 978-618-03-2616-1

Αρ. σελίδων: 448

Έτος έκδοσης: 2021

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Διάβασα κι ενθουσιάστηκα με την προσεχή 19η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου 2023 στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΔΕΘ-Helexpo, με τιμώμενη την Αμερικανική Λογοτεχνία (ΗΠΑ). Μια οργάνωση του Ελληνο–Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του.

Κύριος στόχος αυτού του αφιερώματος είναι να αναδείξει τις σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές και την αγορά βιβλίου των ΗΠΑ, μέσα από προσκλήσεις συγγραφέων και εκδοτικών οίκων, πανεπιστημιακών εκδόσεων και προσωπικοτήτων του πολιτισμού και των γραμμάτων.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP