Μετά από συνεχιζόμενα περιστατικά ρύπανσης συγκεκριμένων σημείων στις παρυφές της πόλης, η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης επανέρχεται ενημερώνοντας τους δημότες για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων που προκύπτουν μετά από μια ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Όσοι προβαίνουν σε μικροεργασίες που παράγουν μικρή ποσότητα μπάζων ή άλλων ογκωδών, επικοινωνούν οπωσδήποτε με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης στο τηλ: 2410-680200, από 07.00 έως 15.00 και ακολουθούν τις οδηγίες που θα  δοθούν.

Τα μπάζα τοποθετούνται σε γερά σακουλάκια, όχι ξεχειλισμένα, βάρους μικρότερου των 25 κιλών έκαστο και αφήνονται δίπλα στους κάδους απορριμμάτων έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη διέλευση πεζών και οχημάτων.

Ο Δήμος, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας, συλλέγει έως 10-15 τέτοια σακουλάκια ή έως ένα-δύο τεμάχια επίπλων.

Όμως, για τη διαχείριση μεγάλων ποσοτήτων θα πρέπει να ενοικιάζεται μεταλλικός κάδος από ιδιώτες επαγγελματίες, οι οποίοι θα απομακρύνουν τα μπάζα ή τα ογκώδη και θα τα διαθέσουν ασφαλώς και νομίμως σε κατάλληλα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Το κόστος ενοικίασης είναι μηδαμινό μπροστά στα έξοδα οποιασδήποτε ανακαίνισης κατοικίας.

Προσοχή!

Πρέπει να απευθυνόμαστε σε αδειοδοτημένους συλλέκτες και μεταφορείς, ώστε να αποφεύγεται το πολύ συνηθισμένο φαινόμενο τα απόβλητα να οδηγούνται σε παράνομη εναπόθεση σε κοντινά σημεία της πόλης.

Έτσι, ενώ ο δημότης έχει επιβαρυνθεί με το κόστος μίσθωσης του μεταφορέα, ο Δήμος – επομένως πάλι οι δημότες - για τις ίδιες ποσότητες επιβαρύνεται με τα έξοδα συλλογής, μεταφοράς (καύσιμα, εργατοώρες) και τα τέλη εισόδου στις εγκεκριμένες μονάδες υποδοχής όπου πρέπει να οδηγήσει τα απόβλητα αυτά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας στο διάστημα από την αρχή του έτους έως σήμερα έχει προβεί σε οκτώ επιχειρήσεις καθαρισμού, σε σημείο ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αποβλήτων στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας, απομακρύνοντας από εκεί συνολικά εικοσιτέσσερα τετραξονικά φορτηγά (περίπου 400 τόνους) με μπάζα και ογκώδη.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω απόβλητα απαγορεύεται να πετιούνται μέσα στους κάδους του Δήμου, οι οποίοι καταστρέφονται από το βάρος των υλικών αυτών.